Politică

"Ultima strigare" înainte de marea confruntare a alegerilor. Cum se duc în patru zări şefii partidelor pentru a prinde un loc în Parlament

„Ultima strigare“ înainte de marea confruntare a alegerilor. Cum se duc în patru zări şefii partidelor pentru a prinde un loc în Parlament

Autor: Iulian Anghel

12.10.2012, 00:06 961

Este din Iaşi, locuieşte la Bucureşti, dar candidează la Arad. Este din Oradea, locuieşte la Bucureşti, dar candidează undeva prin Timiş. Este din Buzău, trăieşte în Capitală, dar candidează la Neamţ. Zeci de astfel de cazuri poţi întâlni în aceste ultime zile în care partidele închid listele de candidaţi pentru alegerile legislative din 9 decembrie. De ce?

PDL, care merge în alegeri într-o structură numită "Alianţa România Dreaptă" (ARD) - din care fac parte PDL, PNŢCD şi Partidul Forţa Civică al lui Mihai Răzvan Ungureanu -, a făcut ieri o primă evaluare de substanţă a listelor de candidaţi. Dar Bucureştiul, în trecut un bastion al PDL, este ocolit acum ca o "piarză rea" de democrat-liberali după ce aici partidul a fost măturat, practic, din scenă la alegerile locale.

La USL - care a stabilit deja listele - a fost însă bătaie pentru aceste locuri pentru că toate sondajele arată că Uniunea Social-Liberală va câştiga toate cele 40 de mandate din colegiile bucureştene.

Aşa stând lucrurile, Vasile Blaga, liderul PDL, a abandonat colegiul 5 din sectorul 3 unde şi-a câştigat în urmă cu 4 ani fotoliul de senator. A făcut-o la timp pentru că în colegiul 5 din sectorul 3 candidează pentru Senat Crin Antonescu, liderul PNL. Ar fi fost o confruntare frumoasă între doi şefi de partide, dar, în asemenea condiţii, unul dintre ei ar fi trebuit să iasă în decor. Aşa că Blaga care s-a născut în undeva pe lângă Oradea, dar trăieşte acum la Bucureşti, şi-a luat zborul spre un colegiu din Timiş unde mai sunt ceva şanse de câştig.

Mihai Răzvan Ungureanu, "premierul celor trei luni", este din Iaşi, trăieşte în Bucureşti, dar candidează pentru Senat într-un colegiu din Arad din partea ARD. Aradul este încă "fieful" PDL, unul dintre puţinele care le-au mai rămas democrat-liberalilor, deci ceva şanse de câştig sunt. Elena Udrea, fost ministru, locuieşte în Bucureşti, dar candidează la Neamţ, fieful lui Gheorghe Ştefan ("Pinalti") care a câştigat în vară cel de-al treilea mandat de primar în Piaţra-Neamţ. Sunt, aşadar, mai multe şanse decât la Bucureşti unde, nu cu multă vreme în urmă, organizaţia locală a PDL era condusă chiar de Elena Udrea.

La USL e invers, încleştarea pentru cele 40 de locuri de parlamentari atribuite Bucureştiului fiind strânsă. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a abandonat Ilfovul, unde acum patru ani şi-a câştigat mandatul de deputat, pentru un colegiu din sectorul 1 din Bucureşti, fief al liberalilor, drept urmare se prefigurează un câştig fără emoţii. (Mai trebuie spus că Tăriceanu este, totuşi, bucureştean, dar acum patru ani a ales Ilfovul nu pentru că are o casă şi acolo, ci pentru că avea şanse mai mari de câştig.) În schimb, premierul Victor Ponta - care este născut şi trăieşte în Bucureşti - îşi păstrează colegiul din Gorj unde în urmă cu patru ani a fost ales deputat cu peste 50% din voturi.

Nu sunt greu de înţeles manevrele de mai sus. Greii partidelor îşi aleg circumscripţiile şi colegiile în care au şansele cele mai mari de izbândă. Dar ele seamănă izbitor cu "manevrele" personajelor din "O scrisoare pierdută". Agamiţă nu vrea să rămână fără "colegi".

Cum motivează Mihai Răzvan Ungureanu alegerea sa pentru un colegiu din Arad deşi el este din Iaşi şi trăieşte în Bucureşti? "Consider că un senator este ales de o comunitate locală pe care o reprezintă şi în faţa căreia răspunde, dar totodată îi reprezintă pe toţi cetăţenii, în funcţie de încrederea pe care o strânge în jurul său. Arădenii îşi doresc, şi eu îmi doresc, să fie reprezentaţi de mine. Dar această candidatură este pentru mulţi ceilalţi care cred în mine, indiferent dacă sunt ieşeni, bucureşteni, cetăţeni ai României care îşi doresc cu ardoare o alternativă la actuala putere", spune Ungureanu, citat de Mediafax.

Situaţia stă în felul următor, totuşi. Vinerea, de exemplu, deputaţii au activităţi în teritoriu. Teoretic, trebuie să fie la birorurile lor parlamentare din teritoriu. Va pleca Elena Udrea la sfârşitul săptămânii să lucreze la biroul parlamentar din Neamţ în cazul în care va ajunge în Parlament? Parlamentarii fac legi pentru întreaga ţară, dar, într-un fel, ei sunt legaţi de colegiul în care au fost aleşi, ei preiau petiţiile cetăţenilor care i-au trims în Parlament. Nu ar şti un parlamentar "local" mai bine problemele zonei?

Sunt mai puţin de două luni până la alegerile generale în urma cărora vom avea un nou parlament şi un nou guvern. Doar 4 dintre miniştrii actualului guvern nu candidează în alegeri. Mai sunt şi mai puţine zile până la debutul campaniei electorale, drept urmare miniş­trii vor fi de acum mai mult în teritoriu pentru a convinge electoratul să-i voteze.

Într-o demonstraţie de forţă, USL îşi va lansa candidaţii pe 17 octombrie (pe Arena Naţională unde sunt aşteptaţi peste 70.000 de oameni) când la Bucureşti se desfăşoară congresul popularilor europeni (structură din care face parte şi PDL) la care participă, între alţii, cancelarul german Angela Merkel şi şeful Comisiei Europene Manuel Durao Barroso.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO