Politică

UE va bloca o parte din banii pentru agricultura daca nu avem mecanisme bune de plata si verificare

13.09.2006, 19:45 18

Comisia Europeana va adopta, in raportul privind Romania si Bulgaria din 26 septembrie, un asa-numit "regulament privind fondurile UE", care ar permite blocarea a 25% din fondurile agricole nerambursabile acordate celor doua tari dupa aderare. Este vorba despre acele fonduri care alimenteaza subventiile directe acordate agriculturii prin Planul Agricol Comun (PAC). Aceste penalitati sunt separate de asa-numitele clauze de salvgardare sectoriale, care, aplicate, ar conduce si ele la alte pierderi financiare.
Surse apropiate discutiilor au spus pentru ZF ca un astfel de mecanism care nu a mai fost aplicat niciodata a fost propus de comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel pentru a tempera temerile ca cele doua tari intra in UE nepregatite. Boel se afla in aceste zile la Bucuresti pentru a vedea cum se misca lucrurile cu doua saptamani inainte de aparitia raportului Comisiei.
Asadar, daca la data aderarii lucrurile nu sunt puse la punct in cele doua tari, existenta intr-un document al Comisiei a unei astfel de prevederi ar face mai usoara aplicarea unor penalitati financiare, in conditiile in care pentru perioada 2007-2009 sumele alocate Romaniei sunt cuprinse in Tratatul de aderare, spun sursele citate. Sumele pentru agricultura convenite in Tratat, pentru perioada 2007-2009, sunt de aproape patru mld. euro.
In exercitiul financiar 2007-2013 sumele alocate agriculturii pot atinge 12 mld. euro - din care sapte mld. euro pentru dezvoltare rurala si cinci mld. euro pentru platile directe.
Montajul la care se gandeste Comisia este ca un sfert din suma alocata platilor directe sa nu fie acordat, daca agentiile prin intermediul carora ar urma sa fie efectuate respectivele plati nu sunt pe deplin functionale sau daca mecanismul de control al fondurilor este deficitar. Penalitatile ar urma sa fie valabile pana la data la care lucrurile vor fi puse la punct.
Ieri Giorgio Ficcarelli, seful departamentului de coordonare a asistentei de pre-aderare al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a confirmat ca Romania ar putea pierde bani la capitolul agricultura, dar a vorbit despre maximum 20% din fondurile alocate pentru platile directe. Acelasi procent il avansase anterior si secretarul de stat in Ministerul Integrarii, Leonard Orban.
"Exista riscul ca Uniunea Europeana sa reduca cu 20% sumele alocate pentru plati directe in agricultura, daca nu sunt indeplinite toate cerintele de ordin administrativ, dar nu putem spune nimic inainte de prezentarea raportului de tara", a spus Ficcarelli.
In legatura cu aplicarea clauzelor de salvgardare sectoriale, Ficcarelli a afirmat ca acestea sunt practici intalnite in toate statele europene.
"Aceste clauze de salvgardare sectoriale sunt restrictii temporare care se impun tuturor statelor membre ale UE in cazul unor focare animaliere. O clauza de salvgardare sectoriala nu va opri integrarea in Uniunea Europeana", a precizat oficialul european.
Insa aplicarea clauzelor ar putea aduce dificultati pentru companiile din domeniul agricol. De pilda, aplicarea unei masuri de salvgardare pentru un anumit produs ar restrictiona exportul sau, lucru care va afecta companiile producatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO