Politică

UDMR negociaza colaborarea cu Alianta PNL-PD

21.07.2004, 00:00 17

Liderii Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, se intalnesc astazi, la sediul UDMR, cu presedintele Uniunii, Marko Bela, pentru a discuta despre posibilitatile de colaborare in perspectiva alegerilor generale. "Vom discuta relatiile noastre in alegeri, in campania electorala, ideea neagresiunii, precum si colaborarea in consiliile judetene unde, dupa alegerile locale, am facut formule comune", a declarat agentiei Mediafax liderul UDMR. Marko Bela a precizat ca UDMR nu doreste o alianta pre-electorala cu PNL-PD, dar, in acelasi timp, nu exclude colaborarea post-electorala cu alianta, "dupa anumite clarificari". "Este totusi prematur, acum avem un protocol cu PSD", a continuat Marko.
O intelegere intre UDMR si Alianta, in prag de alegeri, chiar daca are ca termen de intrare in vigoare incheierea scrutinului pentru alegrile generale, poate schimba soarta alegerilor.
Cel mai important beneficiu pe care il poate inregistra alianta ar fi ca UDMR sa nu-si desemneze un candidat la alegerile prezidentiale. Un calcul care in cabinetele de analiza ale Uniunii nici nu este luat in serios. Asta pentru ca electoratul maghiar se mobilizeaza daca Uniunea are propriul participant la cursa prezidentiala. Castiga, astfel, mai multe voturi la alegerile parlamentare.
Ramane, in acest caz, important pentru negocierile care incep maine daca UDMR ar fi de acord sa sustina prezidentiabilul aliantei in turul al doilea. Vicepresedintele PNL, Paul Pacuraru, a declarat  agentiei Mediafax ca in cadrul intrevederii de maine se va discuta si despre optiunile UDMR si ale Aliantei in privinta alegerilor prezidentiale. Surse din PNL sustin ca este vorba si despre sustinerea, de catre UDMR, a candidatului Aliantei, respectiv Theodor Stolojan, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. De asemenea, cei trei vor mai discuta si despre posibilitatea ca UDMR sa sustina Alianta, dupa alegeri, in vederea formarii Guvernului, daca PNL-PD vor castiga alegerile.
Formatiunea care ar pierde cel mai mult in cazul unei astfel de intelegeri este PSD. Ar fi o lovitura de imagine ireparabila pe termenul care a mai ramas pana la alegeri.Partidul aflat acum la guvernare, care este sprijinit de patru ani in Parlament de catre Uniune, si-ar pierde cel mai fidel si mai onorabil dintre aliati. In perspectiva in care UDMR ar trece de partea Aliantei, PSD nu ar mai avea la dispozitie decat o asociere cu PRM - care nu a fost de altfel neglijata in ultima vreme, mai ales dupa ce informatiile despre negocierile intre cele doua formatiuni au fost confirmate de catre presedintele executiv al PSD, Octav Cozmana.
O intelegere a patidului aflat acum la guvernare cu PUR este doar teoretica, pentru ca formatiunea condusa de Voiculescu este creditata de sondajele de opinie cu scoruri minime, care nu arata cu certituine daca PUR intra in Parlament.
Aceasta intalnire de astazi nu apare din senin. Au existat cateva semnale semnificative.
Cel care a avut greutatea cea mai insemnata a venit la finele saptamanii, cand Theodor Stolojan a spus, la Arad, ca Alianta doreste sa guverneze alaturi de UDMR. Mai devreme se consemnase si o declaratie similara din partea lui Traian Basescu, liderul PD, care a exclus colaborarea cu PSD si cu PRM in cazul in care Alianta ar castiga alegerile. Si mai devreme, mai existase un moment important. Inainte de alegerile locale, a avut loc o intalnire intre Marko Bela si Theodor Stolojan. Cei doi au spus atunci ca nu este exclusa o colaborare intre Uniune si Alianta. Cand avea ea sa intre in vigoare nu era clar. Oricum, cele doua parti au colaborat in unele dintre judete dupa alegerile locale - cand si-au sprijinit reciproc candidatii la turul al doilea de primar si la formarea consiliilor judetene. Cel mai elocvent exemplu a fost Cluj - judetul in care Uniunea a sprijinit in alegeri candidatul PSD, pe Ioan Rus (nedesemnandu-si un propriu reprezentant), si s-a inteles cu Alianta in alegerea presedintelui Consiliului judetean - un reprezentant al Aliantei. Asta, in schimbul a doua posturi de vicepresedinte, care au revenit UDMR.
Problema este la UDMR. Formatiunea a fost partener de guvernare al coalitiei CDR-USD (PD si PSDR) intre 1996 si 2000. Pe ultima suta de metri in 2000 a negociat cu PSD (care era casigatorul previzibil al alegerilor) sa sprijine Cabinetul Nastase in Parlament. Asta, in ciuda background-ului care nu recomanda deloc o astfel de colaborare. PSD fusese cu vreo doua mandate inainte partener la guvernare cu PRM si PUNR, doua partide care au atacat constant Uniunea. PSD, la vremea aceea, avea un limbaj cu note xenofobe. La fel, si in perioada 1996-2000, cand, in opozitie fiind, s-a asociat corului PRM-PUNR care nu accepta placute bilingve, universitate maghiara si manuale de istorie si geografie in limba materna. Acum, Uniunea are placute bilingve. Si mai multe facultati, dar nu universitate, in maghiara.
Toate aceste devieri au fost corectate de catre PSD dupa 2000, in timpul mandatului in care Uniunea a obtinut mai mult decat castigase de la coalitia CDR-USD. Acesta este principalul atu al  colaborarii actuale dintre UDMR si PSD, care, de altfel, este reamintit de catre Viorel Hrebenciuc, principalul negociator al PSD in relatia cu Uniunea.
Important in orice intelegere pe care o va face UDMR, fie ca va fi cu Alianta PNL-PD, fie ca va fi cu PSD, este ce anume va oferi. Este o formatiune disipata de interese si proiecte divergente in acest moment. Laszlo Tokes, cel care a fost liderul de onoare al Uniunii, este suspendat in acest moment din cadrul formatiunii.
Colaborarea cu PSD, dar si viziunile autonomiste ale unora dintre liderii importanti ai Uniunii au adus UDMR in pragul scindarii. Exista doua aripi in cadrul UDMR care nu vor cu nici un chip asocierea cu PSD. Aceste aripi sunt si cele care militeaza pentru obtinerea autonomiei terioriale in secuime. Or, la alegerile locale, una dintre ele a incercat sa mearga separat, Uniunea Civica Maghiara, platforma inregistrata inafara UDMR. Autoritatile nu i-au permis, iar acestia au mers cu candidati independenti. Au castigat si cateva locuri de primari.
Daca la alegerile generale acestea ar merge separat, exista riscul ca UDMR sa nu mai intruneasca cinci procente necesare, din cele sapte posibile pe care le poate obtine. Ar putea sa nu intre in Parlament.



adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO