Politică

UDMR este acuzata de hartuire politica

29.04.2004, 00:00 24



Liderii Uniunii Civice Maghiare (UMC) au reclamat ieri "hartuirea politica" la care este supusa aceasta organizatie de catre UDMR, in colaborare cu PSD, pentru a fi impiedicata sa candideze la alegerile locale din 6 iunie. Scopul UDMR ar fi, potrivit presedintelui acestei organizatii, Szasz Jeno, si deputatului Szolt Szilagyi, ca Uniunea sa pastreze monopolul asupra electoratului de etnie maghiara dedandu-se chiar la presiuni politice si la ingradirea prin lege a pluralismului politic. Cei doi reprezentanti ai UCM (totodata membri si ai UDMR) aduc in discutie legea alegerilor locale, pe care o considera nedemocratica pentru ca ingradeste pluralismul politic, intrucat cere formatiunilor ce se prezinta la alegeri sa faca dovada ca are sustinatori in minimum 15 judete si municipiul Bucuresti. Din acest motiv UCM va cere Comisiei Europene, Consiliului Europei si institutiilor europene sa monitorizeze alegerile locale din Romnia, intruct spun ei, legea alegerilor locale este "o lege smechera, de tranzitie", care aduce prejudicii democratiei.



Biroul Electoral Central (BEC) a respins recent inregistrarea listelor de semnaturi - este vorba de 54.000 de semnaturi de sustinere - depuse de organizatia maghiara in vederea participarii la alegerile locale. Reprezentantii UCM au pus aceasta decizie pe seama presiunilor UDMR, in alianta cu PSD, la nivelul BEC. Reprezentantii UCM au contestat decizia BEC la Inalta Curte e Casatie si Justitie, insa pana ieri, la inchiderea editiei, rezolutia instantei nu era cunoscuta. In plan extern, UCM a depus la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei un proiect de rezolutie in care contesta faptul ca legea electorala este nedemocratica.



Inca de la constituire, Uniunea Civica Maghiara a avut mai multe ciocniri politice cu UDMR determinate de impartirea aceluiasi segment electoral, limitat. UDMR si-a simtit amenintate sansele electorale si chiar intrarea in Parlament, temere accentuata si de decizia unor membri ai Uniunii de a candida independenti (de pilda la Sfantu Gheorghe). In contraofensiva, UDMR tatoneaza solutia unui sprijin din partea PSD, fapt contestat vehement de liderii UCM. "UDMR a devenit sectia maghiara a PSD", afirma ieri Szolt Szilagyi, atragand totodata atentia ca aceasta tendinta de acaparare a electoratului maghiar ar putea avea efect invers pentru Uniunea lui Marko Bela, si anume pierderea sustinerii electorale prin absenteism.



Din partea lui Marko Bela se constata insa o temperare a tonului. Daca anterior el avertiza ferm ca parlamentarii Uniunii care adera la UCM vor fi exclusi din Uniune, ieri a dat inapoi spunand ca stafful UDMR va avea rabdare cu deputatii aflati in aceasta situatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO