Politică

UDMR, despre nominalizarea ministrului sănătăţii: Dacă vrei să-ţi croieşti o haină întâi cumperi stofa şi apoi vezi ce nasturi se potrivesc

Autor: Iulian Anghel

17.08.2011, 15:56 136

Coaliţia nu a ajuns astăzi la o soluţie pentru nominalizarea viitorului ministru al sănătăţii: în discuţie nu este atât un nume cât probleme mult mai delicate precum trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (controlată de PDL) în subordinea Ministerului Sănătăţii (controlat de UDMR), dar şi programele derulate în Sănătate cu sprijinul Băncii Mondiale.

În coaliţie nu sunt probleme, a dat asigurări premierul Emil Boc: nominalizarea pentru Sănătate se va face la timp.

Timpul expiră însă poimine, adică la împlinirea celor două săptămâni de când ministrul sănătăţii Cseke Attila a demisionat nemulţumit că nu a fost consultat cu privire la rectificarea bugetară de la începutul lunii când a primit în puls 80 mil. euro, deşi ceruse un miliard de euro.

O nominalizare ar urma să se facă în următoarele două zile, dacă ce se va lămuri problema finanţării Sănătăţii, spune Lakatos Petru, deputat UDMR. Dar, adaugă el, întâi trebuie văzută soluţia la care se ajunge şi apoi făcută nominalizarea: "Dacă vrei să-ţi croieşti o haină întâi cumperi stofa şi apoi vezi ce nasturi se potrivesc".

Doar că problemele sunt destul de complicate pentru că UDMR cere mulţi bani pentru Ministerul Sănătăţii pe care îl controlează, iar Emil Boc nu are aceşti bani şi, în plus, preşedintele Traian Băsescu a cerut ca arieratele acumulate în Sănătate să nu mai fie achitate până nu se lămureşte clar mecanismul de achiziţie a produselor medicale.

În acest condiţii, este posibil ca Emil Boc să preia interimatul portofoliului Sănătăţii, un lucru care s-a mai întâmplat de două ori în cariera lui de prim-ministru - în 2009 când PSD a părăsit guvernarea (a preluat portofoliul Educaţiei) şi în urmă cu câteva luni după demisia lui Ioan Botiş când a preluat înterimatul la Muncă.

UDMR presează ca PDL să-i accepte condiţiile pentru că crede, aşa cum susţine Lakatos, că orice lucru neterminat la timpul lui face mai mult rău decât bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO