Politică

UDMR, avantajata de neinregistrarea uneia din aripi

26.04.2004, 00:00 14



Biroul Electoral Central (BEC) a dat o mana de ajutor nesperata UDMR prin decizia de a nu inregistra sigla si listele de semnaturi ale Uniunii Civice Maghiare (UCM) care dorea sa participe impotriva Uniunii la alegerile locale din 6 iunie si care militeaza pentru autonomia teritoriala a maghiarilor.



UCM a anuntat ca va contesta decizia in instanta. Aflat la Arad, premierul Ungariei, Peter Medgyessy, a spus ca nu este de acord cu divizarea comunitatii maghiare din Romania prin aparitia unor noi forte politice, apreciind ca UDMR reprezinta "foarte bine" interesele maghiarilor.



BEC a mai respins inregistrarea a altor 14 sigle, apartinand partidelor, aliantelor si formatiunilor minoritatilor nationale inscrise in Consiliul National al Minoritatilor. Uniunea Secuilor din Romania, Uniunea Croatilor, Asociatia Italienilor sau Alianta pentru Unitatea Romilor au avut soarta UCM. Partidul lui Petre Roman, Forta Democratica va participa in alegeri fara sigla intrucat, potrivit BEC, nu a depus-o la Biroul Electoral Central in timpul prevazut de lege. Neinregistrarea siglei UCM si a listelor de sustinatori a fost decisa de BEC intrucat Uniunea nu a specificat ca semnaturile au fost stranse in vederea participarii la alegerile din 6 iunie, a declarat presedintele BEC, Petre Similean, citat de Mediafax. Reprezentantii UCM au depus saptamana trecuta pentru a fi inregistrare 54.000 de semnaturi, fata de 25.000 cat cere legea. BEC a constatat ca listele UCM contin neconcordante si ca persoana care a depus declaratia pe propria-i raspundere de atestare a semnaturilor a fost alta decat cea care a intocmit listele si care ar fi trebuit sa se ocupe de aceasta actiune, cum cere legea.



In momentul depunerii listelor, UDMR a deplans decizia UCM. "O dezbinare de prost augur", a spus senatorul Uniunii, Eckstein Peter Kovacs. El a acuzat opozitia ungara, FIDESZ, a fostului premier Viktor Orban, ca a orchestrat dezbinarea maghiarilor pentru ca nu agreaza pozitia relevanta a UDMR pe scena politica din Romania.



UCM este formatiune radicala care militeaza pentru autonomia Tinutului secuiesc, alaturi de alte organizatii secuiesti. Una dintre acestea, Consiliul National Secuiesc (presedinte Caspo Josef) a decis la sfarsitul saptamanii sa ceara Parlamentului European sa impuna Romaniei sprijinirea autonomiei pentru maghiari, ca o conditie prealabila a aderarii la UE. CNS a decis ca dupa alegerile locale sa promoveze organizarea unui referendum pentru autonomia teritoriala a Tinutului secuiesc. Organizarea unui referendum trebuie aprobata de consiliile locale, ale caror decizii pot fi atacate in contencios administrativ de prefecturi. Caspos a spus la sfarsitul saptamanii ca nu se teme de faptul ca respectivele consilii locale vor respinge cererea de organizare a referendumului, ci ca prefecturile vor ataca hotararile in contencios administrativ. CNS a mai adoptat o decizie in care va solicita sprijinul Gagauziei, a Tarii Bascilor, a Asturiei, Navarrei si Cataloniei pentru autonomia Tinutului secuiesc. Demersul nu poate fi decat unul neserios - numai daca ne gandim, de pilda, la faptul ca autoproclamata Republica a Gagauzilor nu este recunoscuta de nimeni, iar celelalte provincii invocate au destule probleme cu tarile din care fac parte.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO