Politică

Traian Băsescu: Ţara va derapa dacă nu se încasează tranşa de la FMI în ianuarie

Autor: Gabriel Pecheanu

13.12.2010, 23:55 25

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia luni că există"riscul de a rata şi de a împinge ţara într-un derapaj", dacă nusunt adoptate legile ce reprezintă condiţionalităţi pentruacordarea următoarei tranşe de la FMI, al cărui board se reuneşteîn 7 ianuarie 2011.

"Vă mulţumesc că aţi dat curs invitaţiei de a ne mai întâlni odată înainte de încheierea anului. Sper ca soluţia alternativă pecare am propus-o partidelor de stânga, partidelor din opoziţie,să-şi găsească ecou şi să vină la ora 17.00, având în vedere că,datorită jocului politic, suntem sub riscul de a rata, de a împingeţara într-un derapaj, în cazul în care nu reuşim să trecem legilecare constituie condiţionalităţi pentru tranşa ce urmează să oîncasăm în ianuarie", a declarat preşedintele Băsescu. El a adăugatcă board-ul FMI se reuneşte pe 7 ianuarie 2011.

"Neîndeplinirea tuturor condiţiilor aruncă ţara într-o zonă decredibilitate. Cred că acesta trebuie să fie primul comandament alacestor discuţii: perspectiva anului 2011 în varianta succesului,dar şi în posibilul eşec de a îndeplini condiţionalităţile dinacordul cu FMI şi cu UE. Vreau să ştiţi foarte clar: am semnaleindiscutabile că nimeni nu va tolera o intrare în zona gri acapacităţii României de a-şi respecta angajamentele şi de a mergepe drumul consolidării fiscale pe care a pornit", a mai spus şefulstatului.

Boureanu: Bugetul va fi adoptat până pe 22decembrie

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu adeclarat că adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2011reprezintă prioritatea zero pentru Guvern, iar PDL susţinefinalizarea acestuia în Parlament până în 22 decembrie. Boureanu aprecizat că adoptarea bugetului de stat pentru anul 2011 până laCrăciun este necesară pentru respectarea angajamentelor faţă deFMI, pentru asigurarea cadrului pentru investiţiile care vor începeîn luna ianuarie.

Boureanu a spus că până la sfârşitul anului va fi finalizată şiprocedura asumării răspunderii pe Legea educaţiei şi pe Legeasalarizării.

El a arătat că procedura asumării răspunderii în cazul Legiieducaţiei trebuie continuată, astfel încât trebuie dezbătutămoţiunea şi să se ajungă la un vot.

El a mai spus că, în privinţa procedurii asumării la Legeasalarizării, conducerea PDL nu a discutat despre modul în careparlamentarii partidului se vor raporta la votul moţiunii decenzură pe care opoziţia a anunţat-o că o va depune.

"Nu este o prioritate, suntem convinşi că nu are nicio şansămoţiunea de cenzură pe Legea salarizării unitare", a adăugatBoureanu.

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor socialepe 2011 vor fi dezbătute vineri, sâmbătă şi duminică în comisiileparlamentare de buget, iar începând de săptămâna viitoare în plenulParlamentului, au stabilit, luni, Birourile permanente ale Camereişi Senatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO