Politică

Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni. Dar mai are de spus cu adevărat ceva în următorii doi ani de mandat?

Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni. Dar mai are de spus cu adevărat ceva în următorii doi ani de mandat?

Foto: Bogdan Stamatin

Autor: Iulian Anghel

28.08.2012, 18:12 1952

"Vreau să fiu Preşedintele care împlineşte nu numai promisiunile făcute în campanie, ci şi speranţele pe care, în ultimii 20 de ani, cetăţenii şi le-au pus în clasa politică şi în sistemul democratic."

Această frază a fost rostită de Traian Băsescu în decembrie 2009 în discursul din faţa Parlamentului după câştigarea celui de-al doilea mandat de preşedinte. Preşedintele s-a întors astăzi la Cotroceni în urma deciziei Curţii Constituţionale - decizie puternic contestată - de invalidare a referendumului organizat la 29 iulie pentru demiterea sa.

Întrebarea este ce mai poate oferi preşedintele în aceşti ultimi doi ani de mandat pe care îi mai are faţă de ceea ce a spus sau a făcut în ultimii opt ani ca şef al statului? Şi ce mai poate face el cu un Parlament şi un Guvern ostile când având guvernul de partea sa a reuşit să ajungă atât de contestat pe cât este astăzi?

După alegerile prezidenţiale din 2009 şi după un prim mandat zbuciumat şi plin de conflicte analiştii politici spuneau că cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu va fi mai calm pentru că este ultimul iar preşedintele va dori să intre în istorie cu ceva.

De altminteri, în discursul din faţa Parlamentului din decembrie 2009 Traian Băsescu şi-a fixat un obiectiv extrem de ambiţios: "În acest spirit de reconciliere pot spune că îmi asum modernizarea României drept prioritatea fundamentală a celui de-al doilea mandat de Preşedinte".

Modernizarea, în viziunea de atunci a preşedintelui aşa cum a fost enunţată în Parlament însemna o reformă a Legislativului ca prim pas în modernizarea statului. Dar preşedintele nu a avut forţa să impună trecerea la un Parlament unicameral cum a anunţat că doreşte.

Modernizarea statului cum era detaliat acest proiect de şeful statului continua cu un nou contract social între stat şi cetăţean. Dar o majoritate covârşitoare a votat, la 3 ani de atunci, pentru demiterea şefului statului.

Şi, mai spunea preşedintele: " Vom avea o creştere economică aducătoare de bunăstare pentru toţi, dacă resursele statului vor fi cheltuite mai eficient." Preşedintele a dictat Guvernului în primii trei ani din cel de-al doilea mandat al său, dar risipa în instituţiile de stat a a continuat.

Preşedintele mai vorbea despre investiţiile în educaţie şi în cercetare, în agricultură şi industria alimentară, în valorificarea potenţialului turistic, în IT şi infrastructură ca fiind principalele investiţii în viitor. Dar câte din cele spuse s-au îndeplinit? Cât a primit Educaţia din buget şi câţi kilometri de autostrăzi s-au construit?

Avem nevoie de politici de încurajare a clasei de mijloc, spunea preşedintele. Dar clasa de mijloc care începea să se înfiripe a fost decimată aproape în timpul crizei şi asta şi din cauza unor decizii neinspirate ale clasei politice.

De la micii întreprinzători până la salariaţii din mediul privat şi cei din sectorul public, toţi pot transforma clasa de mijloc în elementul principal de echilibru din societatea românească, în fundaţia de echilibru naţional. Iată ce ţintea preşedintele. Dar parte a clasei de mijloc a votat împotriva sa.

Atât sistemul asigurărilor sociale, cât şi cel de pensii, trebuie să ţină seama de realitatea unei situaţii demografice îngrijorătoare, arăta Traian Băsescu. Ceva s-a făcut aici, dar numărul funcţionarilor statului continuă să fie imens în raport cu numărul totat de salariaţi.

Preşedintele s-a reinstalat la Cotroceni. Era de aşteptat să-şi anunţe planurile. Să anunţe ce are de gând. Să răspundă la întrebări. Dar preşedintele a tăcut toată ziua.

Citiţi mai jos cele mai importante proiecte anunţate de şeful statului ca fiind prioritare pentru cel de-al doilea mandat al său. Şi judecaţi singuri. Cât s-a făcut şi cât mai e de făcut.

Obiectivele enunţate de preşedinte la preluarea celui de-al doilea mandat, în decembrie 2009

► Reforma Parlamentului este un prim pas spre modernizarea statului.

► Vom avea o creştere economică aducătoare de bunăstare pentru toţi, dacă resursele statului vor fi cheltuite mai eficient.

► Avem nevoie de un nou contract între stat şi cetăţean. Schimbarea raportului dintre stat şi cetăţean trebuie să fie principalul obiectiv al reformei statului. Rostul statului este de a fi în slujba cetăţeanului.

► Un nou contract între stat şi cetăţean presupune şi o alegere a priorităţilor exclusiv în funcţie de interesul public.

► Fiecare leu cheltuit de stat este un leu al cetăţenilor şi trebuie cheltuit în interesul lor.

► Ca Preşedinte, voi apăra neutralitatea funcţiei publice.

► Voi rămâne partizanul democraţiei veritabile şi adversarul oricăror tentative de oligarhizare a României.

► Politicienii şi statul trebuie să asigure libera competiţie şi egalitatea de şanse a întreprinzătorilor.

► O prioritate a mandatului meu, pe care am afirmat-o şi în campania electorală, este dezvoltarea şi modernizarea spaţiului rural.

► Investiţiile în educaţie şi în cercetare, în agricultură şi industria alimentară, în valorificarea potenţialului turistic, în IT şi infrastructură sunt principalele investiţii în viitor.

► O politică economică şi fiscală coerentă va permite creşterea investiţiilor străine şi atingerea cât mai rapidă a obiectivului adoptării monedei euro, ca semn al integrării depline a României în Uniunea Europeană.

► Rolul factorului politic este de a limita fenomenul polarizării sociale.

► Avem nevoie de politici de încurajare a clasei de mijloc. De la micii întreprinzători până la salariaţii din mediul privat şi cei din sectorul public, toţi pot transforma clasa de mijloc în elementul principal de echilibru din societatea românească, în fundaţia de echilibru naţional.

► Atât sistemul asigurărilor sociale, cât şi cel de pensii, trebuie să ţină seama de realitatea unei situaţii demografice îngrijorătoare. Fenomenul îmbătrânirii şi scăderea populaţiei pot fi limitate numai prin elaborarea unor politici pe termen lung legate de migraţie, de sistemul de sănătate şi de stimularea natalităţii.

► O participare activă şi de calitate la procesele şi politicile Uniunii Europene, pe măsura potenţialului material şi uman al României, va reprezenta o prioritate de prim rang a noului meu mandat. (…) Să ne gândim doar la aderarea la spaţiul Schengen, la atragerea de fonduri europene, la adoptarea euro şi la avantajele practice pe care le vor aduce acestea românilor.

► Îmi exprim speranţa că relaţiile dintre Preşedinte şi Parlament se vor înscrie în limitele colaborării pentru servirea interesului general.

► Ca Preşedinte, voi fi deschis colaborării cu toate partidele şi cu toţi cei care sunt dispuşi să-şi pună expertiza în slujba binelui public.

► La capătul celor cinci ani ai noului mandat nu mă aşteaptă noi alegeri, dar mă aşteaptă mai mult decât bilanţul unui mandat, mă aşteaptă evaluarea a zece ani în care am avut prima responsabilitate în statul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO