Politică

Toropiţi de soare şi briză, liberalii anunţă la malul mării renegocierea acordului cu FMI

Toropiţi de soare şi briză, liberalii anunţă la malul mării renegocierea acordului cu FMI

Autor: Iulian Anghel

28.08.2011, 15:34 408

De ce doar grecii să beneficieze de amânarea la plată a datoriilor? Vrem şi noi! Aceasta este vestea pe care vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu le-a dat-o astăzi tinerilor liberali reuniţi la şcoalea de vară anuală de la Mamaia. Fruntaşul liberal a anunţat că, odată ajuns la guvernare, USL (alianţa dintre PNL şi PSD) va cere renegocierea acordului cu FMI în sensul amânării scadenţei plăţii datoriilor. Ruşanu este sigur că USL va ajunge la guvernare, dar nu şi că FMI va accepta reeşalonarea datoriilor, de vreme ce adaugă prudent: "dacă vor."

Între o partidă de fotbal, o incursiune pe plajă şi o noapte la discotecă liberalii au dezbătut la Mamaia în acest week-end subiecte fierbinţi cum ar fi condiţiile susţinerii independentului Sorin Oprescu la Primăria Generală a Bucureştiului (doar dacă va candida sub aripa USL), cooptarea UDMR la guvernare (maghiarii au termen de gândire până în septembrie) sau soarta acordului cu FMI.

Iată cum vede Ruşanu viitorul acestui acord: "În discuţiile pe care le-am avut cu FMI anul trecut şi anul acesta, cu misiunea care a venit să ne întrebe şi pe noi câte ceva, le-am spus foarte clar că în clipa în care vom veni la guvernare vom renegocia acordul cu FMI, dacă vor."

Ruşanu nu a spus ce se va întâmpla "dacă nu vor", dar a justificat astfel, potrivit Mediafax, ipoteticul demers: "Nu pot, ca stat suveran, să mă împrumut pe trei ani de zile. Se vor rostogoli acele datorii, se vor amâna. Asta va fi prima negociere pe care o vom face cu FMI - amânarea scadenţei plăţii datoriilor în 2015, în 2016, cum are şi Grecia, pe opt ani, pe zece ani, pentru că nu poţi să omori o economie întreagă ca să le plătesc lor banii".

Banii "rămaşi" din amânarea plăţilor vor fi folosiţi pentru investiţii, susţine fruntaşul liberal care a mai anunţat şi scăderi de taxe şi impozite, odată ce USL va fi la guvernare.

Programul economic al USL prezentat în primăvară prevede revenirea la impozitarea în trepte a veniturilor salariale (8% pentru un venit de până la 800 lei/lună; 12% pentru venituri între 800 - 1.600 lei/lună şi 16% pentru venituri ce depăşesc 1.600 lei/lună), cotă redusă de TVA pentru o serie de produse agricole, dar şi revenirea la cota de TVA de 19% într-un orizont de patru ani.

România a semnat în 2009 un acord de împrumut cu FMI, UE şi Banca Mondială, de aproape 20 mld. euro, la o dobândă de 3,6%, iar "principalul" va începe să fie plătit de anul viitor. Între 2012 - 2015 BNR va plăti către FMI 10 mld. euro, iar Guvernul 2 mld. euro către Fond, alte 5 către UE şi încă 3 mld. euro către alţi creditori.

USL spune că rambursarea acestor bani va sugruma dezvoltarea aşa cum a susţinut astăzi Ruşanu şi, în trecut, fostul premier Adrian Năstase.

Week-end-ul acesta i-a adunat la mare nu doar pe liberali, ci şi pe cei din PSD. Cele două partide au prezentat la Mamaia viziunea USL despre turism.

Tot la mare, de această dată la Neptun, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu foştii săi colegi de la Academia Navală, la 35 de ani de la absolvirea studiilor. Petrecerea a avut loc sâmbătă seară la vila de protocol din Neptun a preşedintelui care se află foarte aproape de celebrul, de acum, restaurant "Cireşica" frecventat de şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO