Politică

Theodor Stolojan si-a pus haina de lider al opozitiei

03.03.2004, 00:00 18



Presedintele liberal, Theodor Stolojan, ia in serios rolul de lider al opozitiei, in conditiile in care, pe fondul scandalului integrarii europene, liderul PNL a inceput o serie de intalniri cu parlamentari europeni si reprezentanti ai Departamentului de Stat american. In plan intern, Theodor Stolojan pare sa retracteze in privinta colaborarii dintre Alianta D.A. PNL-PD cu PRM pentru sustinerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului. Prin cartea pe care o joaca, mai ales in plan extern, Theodor Stolojan il detroneaza simbolic pe Traian Basescu, presedintele PD, care in ultima vreme a fost cea mai pronuntata voce a opozitiei.



Theodor Stolojan, candidat la Presedintie al Aliantei PNL-PD, a spus ieri ca a avut recent in Statele Unite intalniri cu reprezentanti ai Departamentului de Stat american, care, potrivit liderului liberal si-au aratat ingrijorarea pentru coruptia din Romania, incalcarea principiilor statului de drept si a libertatii de expresie. Ca o nota comuna a discutiilor, Theodor Stolojan a remarcat "dezgustul" cu privire la polemica provocata in jurul adoptiilor internationale, in centrul careia a fost prins Guvernul de la Bucuresti. "Nu a existat persoana care sa nu exprime acest dezgust", a subliniat presedintele PNL.



Intalnirile liderului liberal cu responsabilii americani au avut loc dupa publicarea, saptamana trecuta, a raportului pe 2003 privind drepturile omului, realizat de Departamentul de stat american. Raportul pentru Romania noteaza ca marile probleme pentru Romania sunt "coruptia extinsa", sistemul juridic influenta politic, intimidarea jurnalistilor, abuzurile politiei, situatia din inchisori. Sunt, in mare parte, aceleasi puncte nevralgice semnalale in ultima luna si de parlamentarii europeni, care din acest motiv, au recomandat, la nivelul Comisiei de politica externa din Parlamentul European, reorientarea negocierilor de aderare.



Dupa ce saptamana trecuta liderii puterii au avut la Bruxelles intalniri cu oficialii europeni, astazi va fi randul opozitiei sa-si faca cunoscut punctul de vedere. Theodor Stolojan a spus ca va avea astazi discutii cu parlamentari europeni, inclusiv cei din grupul liberal al Parlamentului European (din care face parte raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Emma Nicholson) iar, concluziile discutiilor vor fi facute publice joi.



Contactele cu responsabilii de la Bruxelles si Washington il legitimeaza pe Theodor Stolojan drept cea mai autorizata voce a opozitiei, luata in serios si in afara tarii.



In plan intern, presedintele PNL a cerut, din nou, demisia Cabinetului Nastase pentru ca a periclitat sansele de aderare ale Romaniei si a pus in pericol data tinta a integrarii, ianuarie 2007.



Insa, incercarile opozitiei de a responsabiliza Guvernul de avariile in relatia Romania - Uniunea Europeana, bat pasul pe loc. Motiunea de cenzura pe care Alianta PNL-PD anunta ca o va depune ieri, cu sprijinul PRM, intarzie si, este posibil sa fie transformata intr-o motiune simpla din cauza lipsei de sustinere. Theodor Stolojan a spus ieri ca nu s-a ajuns la un acord cu PRM privind textul motiunii de cenzura si a modului in care va fi sustinuta aceasta. A admis ca este posibil ca Alianta sa renunte la depunerea motiunii de cenzura, in cazul in care nu se va ajunge la un acord cu PRM.



Potrivit unor surse din partid, liberalii nu vor sub nici o forma ca motiunea opozitiei sa fie citita in Parlament de presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, pentru ca imaginea lui sa nu fie asociata cu cea a Aliantei PNL-PD. Presedintele PRM conditioneaza sustinerea motiunii de cenzura de acest lucru.



Colaborarea punctuala dintre Alianta si PRM pare sa fi ajuns intr-un punct mort. Luni seara Parlamentul a dezbatut si respins motiunea simpla initiata de PRM pe tema adoptiilor. Nemultumirea PRM este ca parlamentarii PNL si PD nu au votat in favoarea motiunii, ci s-au abtinut. Theodor Stolojan a explicat ieri ca senatorii si deputatii Aliantei nu au semnat motiunea si s-au abtinut de la vot intrucat textul facea referiri critice la fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO