Politică

Testul de integritate al Parlamentului: legea lustratiei

03.04.2006, 00:00 17

Demnitarii fostului regim comunist ar urma sa-si piarda pozitiile actuale in ierarhia administratiei centrale si locale, potrivit proiectului legii lustratiei.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, spune ca nu se poate vorbi despre asumarea raspunderii Guvernului pentru legea lustratiei, asa cum doreste PD, intrucat Executivul si-a exprimat deja punctul de vedere, aratand ca sustine legea.

Potrivit unui act normativ discutat in aceste zile de Senat, cei care au avut functii de conducere in aparatul Partidului Comunist, au fost angajati sau au colaborat cu fosta Securitate nu vor mai putea accede in functii publice vreme de 10 ani de la intrarea in vigoare a legii, iar cei care detin in prezent astfel de pozitii ar urma sa si le piarda. Rezultatul votului in Par-lament va fi interesant pentru ca multi dintre actualii parlamentari ar putea intra sub incidenta legii.

Potrivit actului normativ, nu vor putea ocupa functii publice cadrele cu functii de conducere din aparatul central si local al PCR si UTC, activistii salarizati ai PCR si UTC, membrii fostului guvern comunist si ai Marii Adunari Nationale, redactorii-sefi si adjunctii lor din presa comunista, fostii sefi ai justitiei comuniste, dar si diplomatii fostului regim. Lor le este interzis sa ocupe functii in stat cum ar fi cea de presedinte, consilier prezidential, parlamentar, dar si pozitii de membru in Consiliul Con-curentei, CNVM, BNR. De asemenea, nu pot ocupa functii de autoritate publica sau de membru in consiliul de administratie al oricarei societati, daca reprezinta interesele statului roman. Toti cei care detin actualmente functii publice sau cei care vor sa le ocupe in viitor va trebui sa spuna in ce relatie au fost cu regimul comunist. Declaratiilor lor vor fi verificate de o comisie de pe langa Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care va elibera celui in cauza un "certificat". Fostii demnitari comunisti care au astazi functii in stat ar urma sa si le piarda.

Saptamana trecuta, Comisia juridica a Senatului a introdus in lista celor care nu pot ocupa functii in stat si pe comandantii de nave - evident o trimitere (istoricul Marius Oprea o numeste "o gluma") la presedintele Basescu.

Proiectul, initiat de mai multi parlamentari liberali, a primit aviziul pozitiv al Guvernului si a intrat in dezbaterea Senatului, insa Partidul Democrat a cerut, la finele saptamanii, prin intermediul liderului sau Emil Boc, ca proiectul legii lustratiei (din latinescul lustratio - purificare) sa fie promovat prin angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului. De-claratia sa este una politica ce vrea sa arate ca democratii sunt preocupati de trecut si nu pun piedici aflarii adevarului. Este, in fapt, o reactie la acuzatiile care au fost aduse partidului, dupa ce Corneliu Turianu, omul PD in Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a castigat sefia institutiei in fata lui Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern. Liberalii au acuzat faptul ca PD incearca, astfel, sa blocheze deconspirarea Securitatii, folosindu-se de Turianu.

Boc si-a argumentat pozitia. El spune ca la angajarea raspunderii va exista o motiune de cenzura si atunci se va sti cine doreste si cine nu lustratia fostilor comunisti. Insa liberalii nu sunt de acord cu aceasta ipoteza. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri pentru ZF ca o motiune de cenzura, depusa dupa asumarea raspunderii, este trecuta sau respinsa prin vot secret - ceea ce inseamna ca este imposibil sa se stie cine a votat pentru si cine impotriva. "Aceasta asumare nu se poate ascunde in spatele votului secret obligatoriu in cazul asumarii raspunderii guvernului, ci prin exprimare de fiecare parlamentar a optiunii sale, prin vot deschis", spune Olteanu. El a afirmat ca la adoptarea legii in Camera Deputatilor va cere vot nominal pentru a se sti cum a votat fiecare parlamentar.

Olteanu sustine ca proiectul, in forma sa actuala, este neconstitutional pentru ca ar urma sa functioneze retroactiv. Asta pentru ca, po-trivit proiectului, unii fosti demnitari comunisti au obtinut functii in statul de astazi inainte de aparitia legii care ii obliga sa renunte la pozitii.

Celelalte doua partide din arcul guvernamental, UDMR si PC, sunt impotriva angajarii raspunderii guvernului pe legea lustratiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO