Politică

Tensiune maximă în USL: Ponta a bătut palma cu Băsescu, iar Kovesi ajunge şef al DNA după ce PNL a fost scos din joc

Tensiune maximă în USL: Ponta a bătut palma cu...

Autor: Iulian Anghel

03.04.2013, 13:16 3108

În chiar ziua în care PNL ar fi urmat să propună un nou ministru al justiţiei în locul Monei Pivniceru, plecată la Curtea Constituţională, premierul Victor Ponta (ministrul interimar al Justiţiei până la desemnarea titularului portofoliului) a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerile sale pentru procurorul general, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi adjuncţii acestora. Propunerile sunt: Laura Codruţa Kovesi - procuror şef al DNA, Tiberiu Niţu - procuror general, Bogdan Licu - prim adjunct al procurorului general, Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general, Alina Bica - procuror şef al DIICOT şi Elena Hosu - adjunct al procurorului-şef al DIICOT.

Premierul a făcut aceste propuneri în calitate de ministru al justiţiei întrucât, potrivit legii, ministrul justiţiei îi propune pe şefii procurorilor, CSM dă un aviz (formal), iar preşedintele ţării (Traian Băsescu) semnează numirile (sau le respinge).

Desemnarea fostului procuror general Laura Kovesi ca procuror al DNA (direcţie care a cercetat şi a trimis în închisoare mai mulţi politicieni în ultimii ani, în frunte cu Adrian Năstase) a fost făcută de premier în urma unei înţelegeri cu preşedintele, dar cu eludarea procedurilor standard de selecţie a procurorilor şefi. Marţi, premierul afirmase, după o întâlnire cu membrii secţiei de procurori a CSM, că va urma procedura standard de selecţie (aşa a dorit CSM) care, a spus el, va fi de durată. Asta ar fi însemnat că desemnările urmau să fie făcute de viitorul ministru al justiţiei care urmează să fie propus de PNL. Prin decizia de astăzi, PNL a fost scos din joc – dar decizia premierului a avut şi argumentul că ultimul cuvânt l-ar fi avut oricum Traian Băsescu.

De altminteri, la ora 15.00, conducerea PNL urma să se întrunească tocmai pentru a decide pe cine propune ca ministru al justiţiei (ministerul revenind acestui partid în urma întelegerii politice din USL).

Premierul nu a mai aşteptat un nou ministru şi i-a propus chiar el pe şefii procurorilor, în calitate de ministru al justiţiei, poziţie pe care o deţine interimar.

Este pentru prima dată când Ponta nu consultă PNL într-o decizie extrem de importantă - susţine liderul liberalilor Crin Antonescu.

Kovesi şi Daniel Morar (fostul procuror-şef al DNA) au fost acuzaţi în USL că sunt “procurorii lui Băsescu”. Morar s-a exprimat public marţi seara împotriva numirii Laurei Kovesi în fruntea DNA (deci şi împotriva dorinţei lui Traian Băsescu), pe motiv că nu provine din rândul procurorilor anticorupţie. Ponta şi-a justificat astăzi decizia: "Am constatat aseară - am avut la CSM (ieri – n.n.) o discuţie civilizată şi normală - dar aseară am constatat că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine nu numeşte, pe cine numeşte, cum numeşte şi că, practic, noi constatăm un monopol în România. Monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Daniel Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiţiei şi de prim-ministru, nu pot să asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii, singura lege aflată în vigoare, pe baza căreia chiar şi domnul Morar a fost numit în funcţie, a făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere, iar CSM trebuie să se întrunească şi, conform legii, să dea un aviz, pozitiv sau negativ, dar nu cred că putem accepta ca cineva, o singură persoană, să încalce sau să rescrie legea pentru a-şi păstra un monopol asupra unei instituţii, Parchetul, care trebuie să nu aparţină nici partidelor, dar nici unui singur om".

Cu câteva zile înainte, Crin Antonescu evocase chiar ruperea USL, dacă Ponta o va propune pe Kovesi şefă la DNA. Astăzi a spus că USL nu se va rupe. Dar furia PNL este maximă, în vreme ce Ponta beneficiază de sprijinul partidului în decizia sa.

Episodul de astăzi este cel mai tensionat moment în relaţia PNL - PSD, de la formarea USL, după alegerile prezidenţiale din 2009 câştigate de Traian Băsescu. Ceea ce reproşează PNL premierului este că a propus-o pe Kovesi în urma unei înţelegeri cu “duşmanul comun".

Antonescu susţine că viitorul ministru al justiţiei pe care PNL îl va anunţa astăzi poate să retragă propunerile făcute de Ponta. În aceeaşi vreme, Ponta poate să amâne cu mai bine de o lună să accepte propunerea PNL pentru ministrul justiţiei (interimatul său la justiţie preluat acum o săptămână nu poate depăşi 45 de zile). Dar şi CSM (care a dorit procedura standard în desemnarea procurorilor)poate amâna până la 90 de zile să dea un aviz asupra propunerilor făcute de Ponta – pentru că acest aviz este unul consultativ, dar fără el, propunerile nu pot ajunge la Preşedinţie.

Tensiunea este maximă, iar în această după-amiază, începând cu ora 16.00, Ponta va da explicaţii la o şedinţă de urgenţă a USL cerută de liberali şi conservatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO