Politică

Tariceanu are sprijinul PSD pentru guvernul PNL-UDMR

Tariceanu are sprijinul PSD pentru guvernul PNL-UDMR

Click pentru imaginea marita

03.04.2007, 20:53 22

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si-a prezentat ieri noua formula de guvernare din care lipsesc reprezentantii Partidului Democrat si care urmeaza sa fie supusa astazi votului Parlamentului.
PSD, principalul partid de opozitie, a anuntat ca sprijina un guvern restructurat din care sa lipseasca PD.
"PSD nu se va asocia in niciun fel cu o guvernare de dreapta, dar va acorda increderea unui guvern restructurat pentru ca vom vota strict restructurarea guvernului si eliminarea PD de la guvernare", a declarat liderul social-democat Mircea Geoana.
In replica, presedintele Traian Basescu a transmis ieri Parlamentului o scrisoare in care isi revendica dreptul constitutional de mediator intre stat si societate pe considerentul ca noua formula guvernamentala compusa din PNL si UDMR nu reflecta vointa populatiei asa cum a fost ea stabilita in alegeri. Basescu cere ca partidele care vor sprijini noul guvern sa treaca de Parlament sa-si asume o noua majoritate, iar daca nu, sa fie organizate alegeri anticipate. Noul guvern format din reprezentantii PNL si UDMR ar urma sa aiba - daca trece de votul Legislativului - 18 membri (fata de 24 in prezent). Comisiile de specialitate ale Parlamentului au inceput inca de aseara audierile candidatilor. Noul guvern nu ar trebui sa aiba o problema in a trece de votul Parlamentului intrucat PSD a anuntat ieri ca va vota in favoarea noii formule pe considerentul ca dintre doua rele trebuie ales cel mai mic (Guvernul actual cu PD si cel restructurat fara democrati).
Guvernul Tariceanu II isi semneaza astfel certificatul de nastere cu pixul opozitiei pentru ca, fara cele 150 de voturi parlamentare ale PSD, nu ar fi avut cum sa intruneasca majoritatea necesara de 235 de voturi pentru a fi validat - PNL si UDMR neavand impreuna in Parlament decat 123 de voturi.
Cea mai spectaculoasa mutare - anuntata de altfel de ZF in urma cu mai bine de o luna - este comasarea Ministerului de Finante cu cel al Economiei care lasa, totusi, partea de comert unui nou minister, cel pentru "IMM-uri, comert, turism si profesii liberale".
Noul megaminister rezultat in urma fuziunii Finantelor cu Economia va fi gestionat de Varujan Vosganian. Actualul ministru de finante Sebastian Vladescu a fost eliminat din schema guvernamentala, el neregasindu-se in nicio propunere pentru noul Cabinet. Considerat pana in prezent un apropiat al premierului Tariceanu (cei doi au fost parteneri de afaceri intr-o vreme), Vladescu si-a subrezit pozitia dupa ce anul trecut a votat in CSAT (ca si fostul ministru de externe Mihai-Razvan Ungureanu) impotriva deciziei PNL de retragere a trupelor din Irak. In schimb, pozitia lui Vosganian se intareste considerabil, el devenind, practic, unul dintre cei mai puternici membri ai Cabinetului, ministerul sau reprezentand cam 20% din ponderea intregului guvern.
De remarcat este ca cei care in ultima vreme s-au aratat fideli premierului, fiind unii dintre criticii lui Traian Basescu si ai PD, au primit pozitii importante in viitorul guvern.
Ludovic Orban (43 de ani), viceprimar al Capitalei, vicepresedinte al PNL, a primit portofoliul Transporturilor - portofoliu care va gestiona importante sume de bani din fondurile Uniunii Europene. Orban este varful de lance al atacului liberalilor impotriva lui Traian Basescu, iar ascensiunea sa a putut fi prevazuta in ianuarie cand a castigat pozitia de vicepresedinte in PNL dupa multi ani in care a fost tinut in esalonul al doilea, nefiind considerat unul dintre liberalii reprezentativi.
Portofoliul Internelor - unul dintre cele mai importante in orice administratie - i-a fost atribuit lui Cristian David (40 de ani). David a fost in primul guvern Tariceanu ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare europeana.
S-a remarcat in ultima vreme prin atacuri concertate la adresa PD - el este cel care a denuntat posibile neregularitati in atribuirea unor contracte pentru autostrazi (tinta fiind ministrul transporturilor, democratul Radu Berceanu), dar si cel care, potrivit spuselor premierului, ar fi urmat sa stabileasca o posibila culpa a ministrului de interne Vasile Blaga (PD), in urma acuzatiilor care i-au fost aduse, de interventie in stoparea unor cercetari care ii priveau pe capii Internelor.
Noua schema guvernamentala aduce in prim-plan doi fosti ministri din doua guvernari diferite nu doar ca realitate temporala, ci si politica. Astfel, dupa 10 ani, Teodor Melescanu (66 de ani), fost ministru de externe in guvernarea PSD, si Decebal Traian Remes (58 de ani), ministrul de finante din partea liberalilor in guvernarea CDR, revin in cadrul executivului. Primul a primit portofoliul Apararii, iar cel de-al doilea pe cel al Agriculturii. Ambele portofoliii sunt importante, cum ambele destine ale celor doi viitori titulari sunt foarte interesante. Melescanu a rupt PSD-ul in 1997 (pe atunci PDSR, care tocmai pierduse alegerile), pentru ca apoi sa mearga cu noul sau partid Alianta pentru Romania spre PNL. Cel de-al doilea, s-a despartit de PNL tot in preajma unor alegeri - cele din 2000 - dar inainte de pierderea lor de catre partidele de dreapta, trecand apoi prin mai multe partide. A fost recuperat anul trecut de liberali, misiunea sa foarte transparenta: aceea de a-l contracara pe Theodor Stolojan, vechiul sa adversar - din cauza caruia a parasit PNL - si de aproape doi ani adversar al premierului.
Externele au ramas la Adrian Cioroianu, un istoric de 40 de ani cunoscut mai degraba ca moderat, dar refuzat de Traian Basescu. O surpriza este insa inscaunarea la justitie - unul dintre cele mai grele ministere - a unui avocat iesean de doar 30 de ani, Tudor Chiuariu. El este cunoscut drept un apropiat al lui Ralu Fenechiu, unul dintre puternicii liberali din zona Moldovei.
UDMR nu a ramas cu mana goala in urma restructurarii. Si-a conservat pozitia de vicepremier (Marko Bela), a primit Ministerul Mediului (Attila Korodi, o figura relativ necunoscuta), l-a pastrat pe cel al Comunicatiilor (Zsolt Nagy). De departe insa cea mai mare "realizare" este primirea portofoliului "Dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor". Adica exact ceea ce UDMR si-a dorit intotdeauna si, pana ieri, nu spera sa primeasca: ministerul care va gestiona banii UE pentru dezvoltare.
Potrivit procedurilor, noii ministri sunt audiati de comisiile de specialitate si apoi sunt votati de Parlament, dupa care depun juramantul in fata presedintelui. Procedura audierilor a inceput aseara, iar astazi plenul celor doua Camere isi vor da votul pentru noul Cabinet. Acesta are nevoie de 235 de voturi (jumatate plus unul din numarul parlamentarilor), voturi asigurate cu sprijinul PSD. O eventuala respingere a noii formule a Guvernului ar insemna, practic, caderea premierului Tariceanu (desi nu exista o prevedere constitutionala expresa in acest sens), caz in care seful statului trebuie sa propuna un premier care sa-si poata forma o noua echipa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO