Politică

Tariceanu: Alegerile anticipate, o sinucidere colectiva a parlamentarilor

Tariceanu: Alegerile anticipate, o sinucidere colectiva a parlamentarilor

Proorocirea lui Tariceanu: Nu vom vota pentru legislative inainte de 2008

01.11.2006, 18:11 20

"Nu cred ca parlamentarii ar fi tentati sa demareze o actiune de sinucidere colectiva, votand pentru organizarea alegerilor anticipate", a opinat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu in replica la insistentele presedintelui Traian Basescu pentru alegerile inainte de termen.
"Asa cum cunosc multi membri din Parlamentul de astazi, nu cred ca ei sa fie tentati sa demareze o actiune de sinucidere colectiva si sa ia decizia unor alegeri anticipate", a declarat Tariceanu.
Declaratiile premierului vin la doar o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a afirmat intr-o emisiune televizata luni seara ca, daca i-ar sta in putinta, ar organiza alegeri anticipate "chiar maine".
Rationamentul lui Tariceanu este ca o parte dintre parlamentari si-ar pierde fotoliile, daca ar fi organizate anticipate.
Asa cum arata sondajele de opinie, in cazul anticipatelor PC nu va intra in Parlament, iar PSD ar pierde aproape jumatate dintre mandatele pe care
le-a obtinut in 2004 (37%). De asemenea, si PNL ar pierde mandate, potrivit sondajelor, dar asta doar in cazul in care se prezinta singur in alegeri.
Pentru organizarea anticipatelor este nevoie ca Parlamentul sa demita Guvernul printr-o motiune de cenzura si sa refuze inca de doua ori votul de investitura pentru noul cabinet propus de presedinte. Votul este secret in astfel de cazuri. Potrivit premierului, un vot pentru anticipate dat de parlamentari ar fi o sinucidere colectiva, intrucat o parte dintre cei care ar urma sa voteze pentru alegerile inainte de termen ar vota, practic, pentru plecarea lor din Parlament. In opinia premierului, actuala configuratie politica este optima pentru Romania, iar bariera de reprezentare in Parlament de 5% permite functionarea in bune conditiuni chiar si a unei coalitii.
"Trebuie sa existe un echilibru intre nevoia de reprezentare si o functionare usoara a sistemului po-litic", a afirmat Tariceanu. El considera ca, daca bariera de accedere a unui partid in Parlament s-ar ridica peste pragul de 5%, ar exista riscul ca unele grupuri reprezentative sa nu intre in Parlament.
"Intotdeauna exista voci care sunt mai temperamentale si mai nabadaioase, care se gandesc la interese politice pe termen scurt, dar cred ca odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, prin forta lucrurilor si unii politicieni romani trebuie sa se uite la modul de comportament occidental, european si mai putin la ceea ce s-a intamplat in ultima perioada in Romania", a subliniat premierul.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, intr-o emisiune televizata ca, daca ar putea, ar declansa "chiar maine" alegerile anticipate, actualul Guvern aflandu-se in situatia de a promova cu mare dificultate legi importante din cauza majoritatii fragile. "Alegerile anticipate sunt inca o solutie, pentru ca neputinta de a promova legi importante demonstreaza ca actuala majoritate este nesigura", a spus Basescu intr-un interviu la Antena 3. El a precizat ca isi mentine pozitia referitoare la colaborarea, in coalitie, cu partidul condus de Dan Voiculescu, despre care spusese la inceputul mandatului ca este "solutia imorala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO