Politică

Tariceanu a cerut voie comisarilor de la Bruxelles sa demisioneze

19.07.2005, 19:26 14

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit, aseara, la Bruxelles, cu oficialii UE pe care a incercat sa-i convinga ca alegerile anticipate bulverseaza calendarul aderarii Romaniei. Dupa ezitarile de saptamana trecuta, demisia iminenta a lui Tariceanu a fost confirmata, ieri, din mai multe surse guvernamentale. Dar nu si de cel in cauza, adica de premier.

Surse din anturajul premierului declarau seara ca alegerea momentului in care Guvernul isi va da demisia, stabilirea premierului interimar si toata strategia actualei puteri pentru urmatoarea perioada vor fi hotarate in functie de rezultatele vizitei premierului la Bruxelles.

Daca nu apar "accidente" de parcurs, premierul isi va prezenta demisia astazi, in fata presedintelui Traian Basescu, in timp ce, in Parlament, principalele formatiuni la guvernare, PNL si PD, depun la randul lor eforturi pentru a-i convinge pe partenerii din coalitie din UDMR si PC (fost PUR) sa sustina calendarul alegerilor anticipate.

Conducerea Aliantei D.A. PNL-PD nu a reusit sa definitiveze strategia anticipatelor, intrucat nici liberalii si nici democratii nu au certitudinea ca in sesiunea parlamentara extraordinara care incepe astazi se vor putea baza pe sprijinul UDMR si PC pentru promovarea legilor electorale. Atat PNL, cat si PD si-au convocat reprezentantii la varf in sedinte tehnice, in care au dezbatut atat situatia din tara legata de inundatii, cat si modalitatea in care va functiona alianta in sesiunea parlamentara. Strategia privind declansarea anticipateleor precum si nominalizarile pentru functiile de premier interimar si de premier desemnat pentru formarea guvernului urmau sa fie puse la punct duminica seara, in Comitetul Executiv al PNL.

Atentia liberalilor s-a mutat insa la Parlament unde va fi dezbatuta ordonanta de urgenta prin care se modifica legea electorala, in sensul diminuarii campaniei electorale la doua saptamani.

"Orice calendar (al alegerilor anticipate - n.n.) depinde de modul in care ordonanta de urgenta trece prin Parlament in sedinta de astazi. Calendarul ideal este cel fixat de ordonanta de urgenta, care prevede o campanie electorala de 15 zile. Este insa posibil ca aceasta varianta sa nu adune voturile necesare - de pilda sa nu vrea PSD, caruia sa i se alature parlamentarii conservatori. Noi, in situatia de fata, nu mai avem capacitatea de a impune in Parlament o anumita decizie. Totul depinde, asadar, de votul de astazi din Parlament", a declarat, ieri, pentru Ziarul Financiar, vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu.

"Defectiuni" la votul asupra acestei ordonante de urgenta ar putea veni si din randul UDMR, formatiune care a cerut, in precedenta sedinta a conducerii coalitiei de guvernamant diminuarea pragului electoral de la 5% la 4%.

Presedintele Consiliului Consultativ al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a dat insa asigurari ca parlamentarii Uniunii nu vor sustine modificarea ordonantei de urgenta, in sensul diminuarii pragului electoral. UDMR nu isi doreste alegerile anticipate, a mai spus Kelemen Hunor, care apreciaza ca scrutinul inainte de termen este o greseala si mai poate fi evitat, chiar daca premierul Calin Popescu Tariceanu isi va prezenta astazi demisia.

Deputatul UDMR spune ca va prezenta, in nume propriu, liderilor coalitiei o varianta de evitare a alegerilor pentru cazul in care in toamna sondajele electorale vor defavoriza Alianta D.A. "Conform Constitutiei, dupa ce doua guverne sunt respinse de Parlament, puterea mai poate propune un al treilea cabinet, dar inainte de expirarea termenului de 60 de zile dupa care se dizolva Parlamentul. Alianta poate propune cate Guverne vrea, pentru ca legea fundamentala nu-i interzice acest lucru, iar daca se va dovedi prin sondaje ca alianta ar putea pierde puterea, noi am fi de acord cu un nou Guvern, condus de Tariceanu, de Theodor Stolojan sau de oricine ar vrea alianta", a afirmat Kelemen Hunor intr-o declaratie pentru Ziarul Financiar.



Campanie electorala inainte de termen

Intre timp, disputa putere-opozitie pe marginea oportunitatii anticipatelor continua. Intalnirea saptamanala de ieri a conducerii PSD a fost dedicata, oficial, inundatiilor. La fel si cea a PD sau a PNL de duminica seara.

Ca de fiecare data in ultimele zile, PSD a acuzat puterea ca este dezinteresata de soarta sinistratilor, iar toate deciziile din ultima vreme, de pilda modificarea legilor electorale prin ordonanta de urgenta, au scopuri putin nobile. "Nu este nici o diferenta intre cei care fura din case si cei care adopta ordonante de urgenta pentru cei cu interese", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.

PSD spune ca va prezenta astazi un plan de rectificare bugetara si de refacere a zonelor calamitate, desi recunoaste ca nu are nici o putere decizionala. Replica PNL - PD a ales sa taca in aceste momente - a fost sa acuze PSD de propaganda. "In goana dupa voturi, liderii fostului partid de guvernamant si-au pierdut orice simt al ratiunii si isi bat joc de necazurile romanilor afectati de inundatii", spune PNL intr-un comunicat.

PNL cere o ancheta si interventia Parchetului Anticoruptie, in cazul constructiei de diguri - este vorba despre acele diguri care au cedat in fata apelor si despre care liberalii sustin ca au fost construite de "baronii PSD". Nici PSD nu s-a lasat mai prejos, social-democratii cer anchete in cazul modului de distribuire a ajutoarelor si de gestionare a crizei.

Ca si PSD, PD a avut ieri o sedinta in care, oficial, s-a discutat "exclusiv" problema inundatiilor si modul in care membrii partidului se vor implica in rezolvarea acestora. Potrivit liderului PD Emil Boc, conducerea partidului a arondat fiecarui vicepresedinte si secretar executiv doua judete in care sa faca toate demersurile - de la acte de caritate la strangeri de fonduri, de la mobilizarea demnitarilor partidului si ai Aliantei pana la actiuni in colaborare cu autoritatile centrale si locale.

S-a mai stabilit ca toate actiunile pentru ajutorarea sinistratilor sa se desfasoare sub egida Aliantei PNL-PD. Emil Boc si liderul de grup al deputatilor democrati, Cristian Radulescu, au refuzat sa raspunda ieri intrebarilor jurnalistilor privind posibilitatea ca premierul Calin Popescu-Tariceanu sa nu-si inainteze demisia astazi.

Asadar, toate declaratiile si gesturile arata ca am intrat deja intr-o campanie electorala inainte de termen si inainte de a avea o demisie valida a premierului. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO