Politică

Tariceanu a batut palma cu Geoana si a sarit hopul regulamentelor

19.10.2005, 22:04 12

O negociere de trei ore intre liderii partidelor parlamentare a pus, ieri, punct blocajului din Legislativ la dezbaterea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor.

Liderii de la putere si opozitie au decis ca regulamentele celor doua Camere vor fi aprobate in prima zi a saptamanii viitoare, urmand ca marti sa fie publicate in Monitorul Oficial dupa care opozitia va avea posibilitatea, ca in 25 de zile, sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Coalitia decisese intr-o sedinta "furtunoasa" luni seara ca va acorda acest termen PSD, in ciuda faptului ca in dimineata aceleiasi zile premierul Calin Popescu-Tariceanu anuntase ca nu este de acord sa negocize. Conform unor surse parlamentare, seful Executivului s-a lasat convins in urma unei discutii telefonice cu presedintele PSD Mircea Geoana, care i-a promis sprijin pentru adoptarea legii bugetului de stat in schimbul unui "ragaz" pentru sesizarea la curte. Temeri ca proiectul de buget nu va putea fi adoptat au aparut, ieri, in tabara liberala, dupa ce conducerea PD a votat in forul propriu ca nu va sustine legea daca suma alocata Educatiei (minister aflat in portofoliul democratilor) nu se va apropia de 5% din PIB.

La negocierea de ieri, PSD a obtinut un termen nesperat de 25 de zile pentru sesizarea si obtinerea raspunsului de la Curtea Constitutionala, dupa ce ei propusesera 15 zile, iar Alianta 10. Potrivit unor surse participante, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, al carui scaun la sefia acestei Camere este amenintat alaturi de cel al presedintelui Camerei, Adrian Nastase, de adoptarea regulamentelor, nu a vrut sa cedeze la negociere sub 25 de zile.

Tot ieri, senatorul PD Radu Berceanu a anuntat ca puterea renunta la adoptarea de urgenta a proiectului initiat de Ioan Oltean prin care presedintii de consilii judetene puteau fi schimbati cu majoritatea simpla, in ciuda faptului ca Alianta hotarase cu o zi inainte sa-si mentina decizia prin care legea, aflata in fata votului final in Senat, trebuia adoptata. "Am ajuns aseara la concluzia ca vom ingloba initiativa legislativa a colegului Olteanu in pachetul privind reforma in administratie", a afirmat, ieri, Berceanu.

In pachetul legislativ, care va fi adoptat probabil la sfarsitul lunii noiembrie, nu este prevazut nici un termen pentru inlocuirea presedintilor de consilii judetene cu majoritatea simpla, iar acest lucru conduce la ipoteza ca puterea a renuntat la inlocuirea imediata a presedintilor de consilii judetene care apartin PSD - asa cum hotarasera in urma cu doua saptamani - in schimbul acordarii termenului de 3 saptamani in care PSD va putea sesiza Curtea.

Liderul PSD Mircea Geoana a negat insa ca negocierile la care au participat ieri dimineata reprezentantii formatiunii sale s-a discutat altceva in afara regulamentului. "Problema consiliilor judetene sau a bugetelor nu a fost abordata. Sunt probleme separate si sunt convins ca se vor gasi solutii de modificare a Legii 215, incat sa intre in vigoare din 2008", a declarat Geoana.

El a precizat ca decizia de ieri vizeaza deblocarea situatiei din Parlament. "Decizia tehnica, cu implicatii politice, a fost urmatoarea: vom adopta o hotarare in cursul zilei de marti, intr-o sesiune comuna a celor doua Camere. Aceasta va avea doua articole importante: unul legat de ansamblul regulamentelor si altul care va indica aceasta data de 25 de zile, pana cand regulamentele modificate vor intra in vigoare, interval care va permite Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra acestui subiect", a mai spus Geoana.

La intrebarea care va fi votul final in ceea ce priveste regulamentele modificate, liderul social-democrat a declarat ca reprezentantii PSD vor vota in favoarea acestora, daca judecatorii Curtii Constitutionale le vor fi si ei favorabili.

Prin intelegerea cu PSD, premierul si-a asigurat, incepand de martea viitoare, o "pace" legislativa de 25 de zile in care va putea sa obtina adoptarea legii bugetului de stat, a statutului minoritatilor si a legilor integrarii, in conditiile in care Partidul Democrat ameninta stabilitatea politica a aliantei, prin ultimatumurile din ultima vreme ale presedintelui sau Emil Boc, sustin surse parlamentare din coalitia la guvernare.

Liderul PD a fost "reclamat" public ieri de reprezentantii Partidului Conservator pentru ca nu ar fi avut o atitudine constructiva la dezbaterea din coalitie asupra adoptarii regulamentelor.

Senatorul Sabin Cutas a sustinut ca, la sedinta de luni seara a coalitiei, solutia de deblocare a dezbaterilor la regulament s-a adoptat prin consens, liderul PD Emil Boc acceptand si el, in cele din urma, aceasta varianta, dupa ce, initial, a insistat pentru o atitudine de forta. "PD, prin vocea presedintelui Boc, a insistat, initial, pe o solutie de forta. (...) Dorea, practic, sa incercam sa suspendam in continuare presedintii celor doua Camere", a afirmat Cutas. Intrebat daca au mai fost si alti participanti la sedinta care sa fi pledat pentru o atitudine de forta, Cutas a raspuns ca ceilalti au fost in favoarea unei solutii de deblocare, fiind de parere ca o astfel de pozitie ar conduce la "un blocaj si mai mare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO