Politică

Talpes vrea sa se judece cu Vadim Tudor

19.06.2003, 00:00 11


Consilierul prezidential Ioan Talpes a afirmat, miercuri, la Senat, ca intentioneaza sa-l dea in judecata pentru calomnie pe liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, ca urmare a faptului ca acesta l-a acuzat de coruptie in articolele publicate in revista "Romania Mare”.



Talpes a precizat ca in acest moment pregateste dosarul si a admis ca ii va cere despagubiri liderului PRM, probabil in valoare de 10 miliarde de lei.



Consilierul prezidential, care a fost audiat la cererea sa de senatorii din Comisia de abuzuri, a afirmat ca, intr-un recent articol, Vadim Tudor a invocat participarea sa la un act de coruptie, prin implicarea intr-un caz de trafic de motorina (100.000 de tone), in perioada in care era sef al SIE. Potrivit lui Talpes, procesul in acest dosar s-a judecat la Constanta, intre anii 1996 si 1997, iar supozitiile lui Vadim Tudor s-au bazat pe o declaratie a unui martor, care spune ca a auzit de Talpes, insa nu l-a vazut niciodata. In finalul articolului, Vadim Tudor conchide ca "in Romania coruptia este la ea acasa din moment ce tocmai consilierul presedintelui se deda la asemenea acte frauduloase", a adaugat consilierul prezidential.



El a spus ca l-a informat deja pe liderul PRM ca il va actiona in judecata, pentru ca, din pozitia in care se afla, nu poate accepta sa se creada ca ar fi savarsit astfel de fapte.



Talpes si-a exprimat dezamagirea ca liderul PRM nu a participat la sedinta comisiei, cu atat mai mult cu cat ii solicitase presedintelui Iliescu ca el sa fie trimis in fata comisiilor parlamentare de abuzuri. In plus, Talpes s-a aratat dispus sa vina si alta data la comisie, pentru o confruntare directa cu Vadim Tudor.



Aratand ca acuzatiile in presa la adresa sa nu sunt o noutate, consilierul prezidential a spus ca nu intelege aceste atacuri, cu atat mai mult cu cat nu este un om politic.



"Cred ca aceste lucruri tin de o alta formula de joc, probabil ca prin mine se doreste discreditarea presedintelui", a apreciat el, adaugand ca acest fapt reprezinta pentru el o "lovitura majora". In fata ziaristilor, el a apreciat ca, probabil, in acest fel, s-ar putea afirma ca in anturajul presedintelui se afla persoane corupte.



"Va felicit pentru maniera abila in care incercati sa transformati comisia intr-un arbitraj, din care comisia sa iasa prost", i-a spus senatorul PRM Valentin Dinescu lui Talpes, in timpul sedintei.



Intrebat de senatorul PRM Nicolae Iorga, presedintele Comisiei, daca il cunoaste pe omul de afaceri Ovidiu Tender, Talpes a afirmat ca l-a cunoscut pe acesta in anul 2001 si a calificat drept "aberatii" faptul ca se spune ca ar fi manevrat sume de bani in beneficiul acestuia.



Intrebat cum l-a cunoscut totusi pe Tender, Talpes a afirmat ca acesta este "un mare om de afaceri, isi plateste impozitele si participa la actiuni economice in Romania si in afara tarii".



Referitor la cazul Treptow, Talpes a sustinut ca nu este corect sa se afirme ca a luat pozitie in timpul procesului, pentru ca la momentul in care a fost intrebat de ziaristi in legatura cu acest caz, nu exista nici macar o acuzatie formulata oficial si, prin urmare, nu putea vorbi de "pedofilul Treptow". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO