Politică

Suspans in privinta colaborarii lui Voiculescu cu Securitatea

16.06.2006, 00:00 10

Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a luat ieri o decizie in privinta relatiei liderului PC, Dan Voiculescu, cu fosta Securitate si s-a autosesizat in privinta acuzatiilor de colaborare cu fostele structuri de represiune aduse senatorului PSD Razvan Theodorescu.

In privinta legaturilor lui Dan Voiculescu cu fosta Securitate, Colegiul a luat o decizie, dupa sase ore de deliberari, dar aceasta va fi secreta 15 zile, termen in care liderul PC o poate contesta. In ceea ce il priveste, el este liber sa o faca publica, insa la inchiderea editiei liderii PC au afirmat ca Voiculescu nu primise decizia CNSAS.

"Colegiul s-a pronuntat asupra cazului Dan Voiculescu in urma verificarilor suplimentare. Decizia luata urmeaza sa fie redactata si i se va comunica domnului Voiculescu, singurul care poate s-o afle in conformitate cu prevederile legii", a declarat purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu. "Tot ceea ce va putem spune este ca am votat. Este un lucru foarte important. Hotararea e definitiva", a sustinut si Mircea Dinescu, membru in Colegiu.

Miercuri seara, Dan Voiculescu afirmase ca PC s-ar putea retrage de la guvernare in cazul in care CNSAS va da o decizie prin care s-ar spune ca el a colaborat sau a facut parte din structurile Securitatii.

Discutiile recente despre o posibila colaborare a liderului PC cu fosta Securitate au avut la baza o cerere adresata de Voiculescu CNSAS de a-i reconfirma faptul ca nu a colaborat cu fostele structuri comuniste de represiune, motiv pentru care el a fost audiat marti de membrii Colegiului. Voiculescu a cerut acest lucru CNSAS pentru a intra in Guvern "curat", dupa ce el fusese nominalizat de partid sa ocupe fotoliul lasat liber prin demisia lui George Copos. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca asteapta sa fie informat despre decizia adoptata de CNSAS in cazul lui Dan Voiculescu inainte sa ia o decizie in privinta numirii acestuia ca vicepremier.

Anterior, Voiculescu mai primise de la CNSAS doua decizii care spuneau ca nu a colaborat cu Securitatea. Intre timp insa, au aparut doua dosare noi, controversate, din mai multe motive. Primul este ca ele au fost primite de Colegiul Consiliului de la Serviciul Roman de Informatii in urma cu doua saptamani, fiind secretizate in anul 2000 de comisia mixta SRI-CNSAS, fiind desecretizare recent de o noua comisie mixta. Cel de-al doilea este ca, in vreme ce Voiculescu, care a luat cunostinta de continutul lor, spune ca ele nu contin elemente noi, unul dintre membrii CNSAS a aratat ca acestea sunt dosare de retea - ceea ce in acceptia comuna a termenului inseamna ca sunt dosare de informator. Miercuri seara SRI, care fusese somat de Voiculescu sa spuna de ce a tinut acele dosare secrete atata vreme, a afirmat ca ele au fost create intre 1973-1974. In acea perioada Voiculescu era un tanar absolvent angajat la intreprinderea de comert exterior Vitrocim. Tot miercuri seara, Voiculescu a admis, indirect, la o emisiune televizata ca el este persoana care apare in acele dosare cu numele de cod "Felix" si despre care presa scrisese deja. Insa, potrivit lui Voiculescu, el nu a colaborat cu Securitatea, ci a facut doar obisnuitele note de informare asupra activitatii sale pe care milioane de romani erau obligati sa le faca.

Ieri, purtatorul de cuvant al CNSAS Cazimir Ionescu a anuntat ca membrii Colegiului s-au autosesizat si in privinta lui Razvan Theodorescu, senatorul PSD fiind acuzat de un cotidian central ca a facut politie politica. Senatorul PSD ceruse miercuri printr-o scrisoare, presedintelui CNSAS, Claudiu Secasiu, sa se sesizeze din oficiu si sa cerceteze informatiile detinute in legatura cu el in arhivele fostei Securitati, amenintand in acelasi timp ca va da in judecata cotidianul Romania libera, care afirmase anterior ca el a colaborat cu Securitatea.

In aceeasi scrisoare, senatorul PSD a mentionat ca nu a fost niciodata colaborator sau informator al fostei Securitati. In materialul din Romania libera dovada invocata de autorul articolului este aceea ca numele lui Razvan Theodorescu se regaseste pe o lista de persoane ale caror dosare au fost arse in 1991. Theodorescu a amenintat ca da in judecata Romania libera, daca redactia nu vine cu probe intr-o luna de zile. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO