Politică

Surpriza: PNL ar alege un independent pentru prezidentiale

18.08.2003, 00:00 9



Cu un an inainte de alegeri, liderii PNL si PD zoresc incheierea unei aliante - pana cel tarziu in septembrie. Insa, multe dintre filialele locale ale celor doua partide sunt, in cel mai fericit caz, rezervate fata de aceasta constructie politica. Distanta dintre conducerea centrala si teritoriu este evidenta: in timp ce liderii se gandesc la numele aliantei - care, dupa Traian Basescu trebuie sa fie scurt si sa spuna ceva - presedintii filialelor sustin ca alianta sa se amane pana dupa alegerile locale, adica iunie anul viitor.





Stolojan, Basescu sau un independent



Lucrurile nu sunt clare nici in privinta candidatului comun la Presedintie. Desi la inceputul negocierilor cu PNL presedintele PD Traian Basescu a spus ca nu este interesat de candidatura la Cotroceni, ci de cea la Primaria Capitalei, intre timp, s-a razgandit. "Am avut o discutie cu domnul presedinte Stolojan din acest punct de vedere si ideea este ca decizia cu privire la candidatul aliantei - in cazul in care se realizeaza alianta - va fi luata pe aceleasi principii pe care ambele partide le au in programul lor. Adica cel mai bine plasat candidat in optiunile electorale va fi desemnat de alianta sa fie candidatul aliantei la Presedintie. Din acest punct de vedere va pot spune, foarte categoric, ca, daca domnul Stolojan va fi cel mai bine plasat va candida, daca eu voi fi cel mai bine plasat, voi candida. Celalalt va fi prim-ministru, probabil", a spus Basescu, sambata, citat de Mediafax. Anterior, vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde declarase ca in partid s-a format un curent de opinie favorabil candidaturii lui Traian Basescu la Cotroceni.



Schimbari intervin si din partea PNL, care nu exclude a treia varianta: sustinerea unui independent. "Se prefigureaza doua candidaturi pentru Cotroceni: Traian Basescu si Theodor Stolojan, dar poate aparea si o candidatura din afara celor doua forte politice, care sa fie sustinuta de alianta. Noi, liberalii, ne-am pus aceasta problema, deocamdata doar teoretic. Din acest motiv nu va pot da nume", ne-a declarat ieri Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL.



Liberalii au comandat un sondaj de opinie, realizat de CURS, dat recent publicitatii, potrivit caruia Theodor Stolojan se situeaza pe locul doi cu 22%, dupa Adrian Nastase (42%), in competitia pentru Cotroceni. Traian Basescu este clasat al patrulea, cu 11%.





De voie, de nevoie



Mesajele de la centru, cum ca o alianta PNL-PD ar zdrobi PSD in alegeri, pare sa nu fi convins filialele locale. Atat liberalii cat si democratii din teritoriu sunt neincrezatori in noul proiect politic. Au in vedere atat de ideologia diferita a celor doua formatiuni cat si de experienta fostei coalitii majoritare.



Fara a face rabat de la stilul sau autoritar, Traian Basescu a gasit solutia pentru filialele "rebele": desfiintarea. "In organizatiile in care nu va fi posibila realizarea protocolului de alianta, cred ca solutia va fi sa le desfiintam, si unii si altii sa creem alte filiale. Nu se va negocia cu filialele dupa ce se va adopta decizia politica", a declarat Basescu, citat de Mediafax. Argumentul presedintelui PD este discutabil: "Daca nu au capacitatea sa inteleaga necesitatea realizarii unei astfel de aliante, ca o contrapondere la un PSD totalitar, inseamna ca nu au capacitatea sa fie oameni politici".



Si la PNL construirea aliantei cu PD este privita cu reticenta nu numai de unele filiale ale partidului - Cluj, Constanta, Olt - dar si de lideri ai partidului cum ar fi Dinu Patriciu, Viorel Catarama, Ludovic Orban. Dinu Patriciu considera ca o alianta cu PD "nu ar ajuta cu nimic PNL", in timp ce Catarama si Orban sunt de parere ca decizia privind alianta cu democratii ar trebui amanata pana dupa alegeri. Prin statutul lor in partid - Dinu Patriciu, fost vicepresedinte si presedinte al filialei Prahova si Ludovic Orban, presedintele liberalilor bucuresteni - pot influenta pozitia organizatiilor pe care le conduc.



Un al treilea curent de opinie in PNL promoveaza incheierii unei fuziuni, idee respinsa categoric de PD.



Or, opiniile impartite ale filialelor si liderilor PNL pot inclina balanta politica. Intrucat la viitoarea sedinta a Delegatiei Permanente a PNL, for de conducere largit din care fac parte si presedintii filialelor judetene, va fi luata decizia politica cu privire la alianta cu PD. Pe langa liderii de filiale, din acest for mai fac parte liderii grupurilor parlamentare ale partidului. Crin Antonescu, liderul deputatilor, este de parere ca "alianta va fi necesara numai in conditiile in care cu patru sau sase luni inaintea alegerilor generale, ar fi evident ca PNL-PD ar invinge PSD". Crin Antonescu pune si problema afilierii internationale diferite a celor doua partide: PNL este membru al Internationalei Liberale iar PD face parte din Internationala Socialista. Nici liderul senatorilor, Norica Nicolai, nu este deschis aliantei. Ea sustine ca alianta trebuie incheiata dupa alegerile locale iar urmatoarea etapa trebuie sa fie fuziunea. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO