Politică

Summit UE: esec pentru liderii europeni, vesti bune pentru Romania

15.12.2003, 00:00 17



Sefii de state si de guverne ai UE, reuniti la Bruxelles pentru a adopta Constitutia Europei au confirmat la sfarsitul saptamanii asteptarile Romaniei si Bulgariei in privinta fixarii unei date ferme de aderare.



Acest lucru este cu atat mai important cu cat summitul s-a incheiat sambata cu un esec, cei 25 de lideri ai UE nereusind sa adopte textul Tratatului constitutional care ar urma sa reglementeze functionarea institutiilor europene dupa extinderea UE la 25 si apoi 27 de membri. Documentul oficial care cuprinde concluziile summitului confirma ca Romania si Bulgaria vor fi primite in UE in ianuarie 2007, "daca vor fi pregatite." "Primirea Romaniei si a Bulgariei in sanul Uniunii in ianuarie 2007, daca aceste tari sunt pregatite, este obiectivul comun al Uniunii largita la 25 de state.", releva documentul. Consiliul european subliniaza ca Romania si Bulgaria au facut progrese insemnate, dupa cum o demonstreaza "stadiul foarte avansat al negocierilor lor de aderare." Liderii celor 25 apreciaza insa ca cele doua tari trebuie sa faca "progrese suplimentare", mai ales in justitie si administratie, pentru a incheia negocierile in 2004, astfel incat "Tratatul de aderare sa poata fi semnat in 2005, de indata ce este posibil." Liderii europeni promit ca la inceputul anului viitor vor elabora si pachetul financiar pentru a ajuta Romania si Bulgaria sa faca progrese si subliniaza ca negocierile vor pastra aceleasi principii ca si in cazul primelor 10 state care vor fi primite in Uniune la 1 mai 2004.





15 mld. de euro de la UE



Liderii Romaniei si Bulgariei au salutat concluziile summitului. Aflat la Bruxelles, premierul Adrian Nastase a declarat ca Romania a obtinut o "garantie puternica" din partea UE privind continuarea negocierilor, cu atat mai mult cu cat reuniunea, s-a soldat cu un esec. Premierul spune ca Romania trebuie sa fie atenta la documentele care se adopta la Bruxelles pentru ca nu cumva ele sa creeze un cadru "ostil" integrarii Romaniei. "Romania pleaca de la Bruxelles cu sacul plin, dar trebuie tinut cont ca proiectul pentru care ne angajam acum a intrat in fibrilatie (esecul negocierilor - n. n.), ceea ce risca sa ne afecteze si pe noi.", a spus Adrian Nastase. El a adaugat ca si negocierile pentru pachetul de asistenta financiara nerambursabila sunt foarte importante avand in vedere ca Romania va primi pana in 2009 12 - 15 miliarde de euro, fonduri care vor contribui la procesul de modernizare al tarii. Ministrul de externe Mircea Geoana a spus, la randul sau, ca documentul final al summitului risipeste toate speculatiile si incertitudinile privind o eventuala "decuplare" a Romaniei de Bulgaria, sau nefinalizarea negocierilor de aderare in 2004.



Dincolo de semnalele pozitive pe care le-a transmis Romaniei si Bulgariei, summitul UE s-a incheiat cu un esec, dar liderii europeni au incercat sa-i minimalizeze consecintele. Veniti la Bruxelles cu gandul de a gasi un consens pentru adoptarea Tratatului constitutional, sefii de state si de guverne a trebuit sa constate ca nu exista loc de compromis si au abandonat lucrarile, desi declarasera ca nu se vor ridica de la masa pana nu se vor intelege. In disputa s-au aflat multe subiecte, insa pentru doua dintre ele a fost practic imposibil de stabilit un numitor comun. Primul este votul in Consiliul de ministri, cel de-al doilea numarul comisarilor UE. Franta si Germania au propus ca deciziile in Consiliu sa se ia cu "dubla majoritate", adica 50% din numarul de membri care sa reprezinte 60% din populatia UE. S-au apus Spania si Polonia care voiau pastrarea sistemului foarte complex adoptat in 2000 la Nisa, si care dadea celor doua tari puteri disproportionate comparativ cu forta lor financiara sau numarul populatiei. Liderii UE au incercat sa minimalizeze consecintele esecului, afirmand ca in 2004 vor ajunge la un consens. Irlanda, care va prelua presedintia UE la 1 ianuarie 2004 a exclus insa organizarea unui nou summit prea curand. "Avea timp suficient (Constitutia ar urma sa intre in vigoare in 2009 - n. n.) Cred ca ar fi o greseala sa privim esecul acestor negocieri in termeni apocaliptici.", a declarat si premierul britanic Tomy Blair. Presedintele francez Jacques Chirac a spus ca "nu putem spune ca ne confruntam cu o drama. Acesta situatie nu reprezinta o criza cu majuscula."





Presa britanica jubileaza



In vreme ce presa europeana deplange esecul summitului, presa britanica, in majoritate ostila angajarii Marii Britanii in constructia europeana, jubileaza. Ziarele britanice de ieri au salutat esecul, afirmand ca acesta reprezinta si o lovitura pentru premierul Tony Blair, care a ignorat pana in prezent toate solicitarile de convocare a unui referendum in aceasta problema.



"Il felicitam pe premierul polonez Leszek Miller (pentru esecul negocierilor)", afirma editorialul editiei de ieri a publicatiei News of the World. "El si-a aparat concetatenii impotriva germanilor", adauga ziarul, apreciind ca esecul negocierilor reprezinta "o zi mare pentru popoarele Europei". Sunday Express apreciaza ca "de mult timp, liderii europeni au antrenat Marea Britanie, in pofida dorintei sale, intr-o cursa spre un super-stat federal".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO