Politică

Statul a scapat cheltuielile de sub control. Bugetul general consolidat a avut un deficit de 12,1 miliarde lei in primele patru luni

28.05.2010, 10:52 18

Bugetul general consolidat a inregistrat in primele patru luniun deficit estimat de 12,1 miliarde lei, respectiv 2,2% din PIB, cuaproape 4 miliarde de lei mai mare fata de nivelul de la finelelunii martie, de 8,22 miliarde lei.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost de52,6 miliarde lei, in scadere cu 1,2% fata de aceeasi luna din anulprecedent.

"La principalele venituri se mentin diminuari importante aleincasarilor fata de aceeasi perioada din anul precedent, astfel:taxa pe valoare adaugata cu - 9,2%, impozitul pe venit -7.3%,impozitul pe profit - 4,6%, contributiile de asigurari sociale-3,6%", se arata intr-un comunicat al Ministerului FinantelorPublice.

Incasarile din accize au scazut cu 71,9 milioane lei fata deaceeasi perioada a anului precedent desi nivelul de taxare alacestora a crescut de la inceputul anului, in timp ce veniturilenefiscale au crescut cu 652,6 milioane lei.

Cheltuielile bugetului au crescut la 64,6 miliarde lei, cu 3,4%fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,7puncte procentuale ca procent din PIB.

Cheltuielile de personal sunt inferioare cu 6,1% fata de aceeasiperioada a anului trecut.

Cheltuielile cu bunuri si servicii sunt mai mari cu 6,7% fata deaceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresteriiinregistrate la bugetele locale cu 13,5%, cu toate ca la bugetul destat s-a inregistrat o diminuare a acestor cheltuieli cu 3,5%;

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 14,5% fata decele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere(+111,3%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si labugetele administratiilor locale (+40,8%).

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 22,7% in comparatie cuaceeasi perioada a anului precedent ca urmare a cresterii intermeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din aniiprecedenti.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile decapital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, insuma de 8,02 miliarde lei, s-au majorat cu 4,1% fata de aceeasiperioada a anului precedent reprezentand 12,4% din totalulcheltuielilor bugetului general consolidat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO