Politică

Stânga franceză, spre o victorie zdrobitoare. Francezii îi oferă noului preşedinte Francois Hollande controlul deplin asupra Adunării Naţionale

Stânga franceză, spre o victorie zdrobitoare. Francezii îi oferă noului preşedinte Francois Hollande controlul deplin asupra Adunării Naţionale

Autor: Iulian Anghel

11.06.2012, 09:30 787

În primul tur al alegerilor legislative de ieri, socialiştii preşedintelui ales în mai, Francois Hollande şi aliaţii lor au obţinut o victorie majoră şi şi-ar putea asigura majoritatea absolută în Adunarea Naţională (camera inferioară a Parlamentului), Senatul fiind deja de mai multă vreme sub controlul lor.

În Franţa, alegerile legislative se desfăşoară în sistem majoritar uninominal în două tururi de scrutin. Un mandat este câştigat din primul tur, dacă un candidat obţine, într-o circumscripţie, 50% din voturi, dacă nu în turul al doilea intră primii doi candidaţi cel mai bine plasaţi (sau şi un al treilea, dacă acesta a obţinut 12,5% din voturi, lucru destul de rar întâlnit).

Premierul Jean-Marc Ayrault a obţinut un nou mandat în Adunarea Naţională încă din primul tur şi le-a cerut simpatizanţilor să se mobilizeze pentru turul doi pentru ca schimbarea să fie, spune el, de lungă durată. Frontul Naţional (extrema dreaptă) nu poate spera la mai mult de trei mandate, chiar dacă în alegerile de ieri a avut, la nivel naţional, un scor bun, 13,6%.

Socialiştii şi aliaţii lor se îndreaptă spre o victorie importantă, obţinând în alegerile de ieri 46,7% din voturi, faţă de 34% cât a obţinut Uniunea Pentru o Mişcare Populară a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Conform ultimelor proiecţii ale distribuirii mandatelor realizate de institutele de sondare, socialiştii şi aliaţii lor ar obţine între 283 şi 329 de mandate în Adunarea Naţională, faţă de majoritatea absolută de 289 de mandate. Dreapta şi aliaţii ei ar urma să obţină între 210 şi 263 de mandate, iar extrema-dreaptă şi centriştii ar putea avea fiecare maximum trei mandate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO