Politică

SRI va gestiona corespondenta secreta a institutiilor

17.12.2002, 00:00 824

Serviciul Roman de Informatii (SRI) va prelua, anul viitor, corespondenta ce contine informatii secrete de stat si secrete de serviciu, conform unei hotarari de Guvern publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial.
Parlamentul, Administratia Prezidentiala, Guvernul, Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) si ministerele "se includ in sistem din oficiu", fiind obligate sa transmita SRI adresa si numele persoanelor de legatura.
Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, SIE, SPP si STS isi pot organiza echipe de curieri militari sau politisti si puncte de "colectare-distribuire" proprii.
Potrivit documentului, SRI organizeaza si raspunde, potrivit legii, de colectarea, transportul, distributia si protectia, pe teritoriul Romaniei, a corespondentei ce contine informatii secrete de stat si informatii secrete de serviciu dintre autoritatile si institutiile publice, agentii economici cu capital de stat, precum si "alte persoane de drept public ori privat detinatoare de asemenea informatii".
SRI va realiza acest sistem prin unitatea sa specializata.
Transportul corespondentei se va face, conform deciziei, de echipe de curieri militari, cu autovehicule securizate, cu trenul, cu avionul sau pe cai navale. SRI va executa controlul antiterorist al corespondentei ce prezinta suspiciun ca ar contine materiale explozive ori substante toxice. Conform hotararii, costurile legate de corespondenta clasificata a autoritatilor vor fi suportate de SRI.
SRI va putea transporta documente si materiale neclasificate la cererea persoanelor juridice, contra cost.
Decizia Guvernului va intra in vigoare peste trei luni, bazandu-se pe Legea privind protectia informatiilor clasificate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO