Politică

Soselele proaste ii tin pe germani departe de Romania

14.02.2006, 21:16 12

Starea proasta a infrastructurii este una dintre piedicile care stau in calea venirii investitorilor germani in Romania, spune ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, Wilfried Gruber, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Oficialul german avertizeaza si asupra nivelului deficitului comercial al Romaniei, despre care spune ca poate reprezenta in perspectiva un pericol. "Balanta comerciala externa deficitara a Romaniei trebuie vazuta ca un semnal de alarma. In perspectiva integrarii in UE, Romania trebuie sa inteleaga ca nu mai poate continua asa. Cresterea deficitului comercial nu este sustenabila", spune Gruber.

Ambasadorul atrage atentia asupra acestui fapt in conditiile in care deficitul in schimburile bilaterale romano-germane a fost anul trecut de 1,5 mld. euro In defavoarea Romaniei. Insa ambasadorul spune ca in perspectiva integrarii Germania vrea sa aiba in Romania un partener puternic si, in acest context, el enumera slabiciunile Romaniei care constituie o bariera in calea investitorilor germani. Este vorba in primul rand de infrastructura inadecvata - sosele si cai ferate. Intervin apoi chestiuni de factura institutionala - instabilitatea legislativa, lipsa transparentei administratiei, problemele legate de vama si de administratia financiara. "Bineinteles este vorba si de coruptie", declara Gruber, care spune ca problema coruptiei si a reformarii justitiei este principala preocupare a Uniunii Europene in legatura cu Romania. Gruber ofera apoi un exemplu concret al unui mare investitor german din sectorul energetic, pe care a preferat sa nu-l numeasca, care a intampinat probleme legate de administratia locala. Aceasta pretinde taxe si impozite foarte ridicate si poate chiar decide sa blocheze conturile investitorului, fara a avea o hotarare judecatoreasca in acest sens. "Acest lucru este orice altceva decat de natura a face climatul de afaceri mai atractiv pentru investitori", sustine Gruber.

Romania are si avantaje, insa din pacate, primul dintre ele ramane forta de munca ieftina. Apropierea geografica de spatiul economic european va reprezenta pe viitor un atu important. Cat priveste nivelul de pregatire al fortei de munca romanesti, ambasadorul remarca ca "este vorba indeosebi de nivelul ridicat de pregatire generala, insa acesta ar trebui completat cu anumite cunostinte profesionale corespunzatoare". El crede ca Guvernul roman ar trebui sa faca in aceasta privinta pentru a face Romania mai atractiva pentru investitorii straini.

Gruber atrage atentia ca dupa integrare unul din sectoarele cele mai afectate va fi cel al industriei alimentare, acolo unde multi producatori nu respecta normele comunitare de igiena.

"Raportul Comisiei Europene a tras deja un semnal de alarma si a spus ca vor trebui facute eforturi de catre firmele romanesti pentru a respecta prevederile din domeniul sanitar-veterinar."

Germania este de ani buni al doilea partener comercial al Romaniei dupa Italia, 14% din schimburile noastre externe se desfasoara cu cea mai puternica economie a Europei. Ambasadorul remarca "evolutia dinamica" a comertului bilateral, care a crescut cu aproximativ 20 % in anul 2005, mai ales in ceea ce priveste importurile romanesti din Germania. In cifre absolute insa, nivelul schimburilor comerciale nu este impresionant, mai ales pentru Germania, care este principalul exportator global, iar Gruber isi exprima speranta ca aceasta evolutie din ultimii ani sa continue. "In privinta aceasta, ambitia noastra nu cunoaste limite", spune ambasadorul.

Cand vine vorba insa de investitii straine directe, oficialul german admite ca raportat la nivelul investitiilor din statele Europei Centrale, indeosebi la cuantumul investitiilor pe cap de locuitor, Romania nu "are o pozitie foarte buna". "Poate ca firmele din alte tari au fost mai active in Romania", crede Gruber, care nu uita insa sa remarce ca statisticile oficiale romanesti nu contureaza o imagine exacta, pentru ca investitiile unor firme care sunt de fapt germane, spre exemplu Metro, nu sunt inregistrate ca atare. In momentul de fata, investitiile germane in Romania se cifreaza la peste 1 miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO