Politică

Sorin Oprescu, independentul PSD, a castigat Bucurestiul, dar cum va colabora el cu "guvernul local"?

Sorin Oprescu, independentul PSD, a castigat Bucurestiul, dar cum va colabora el cu "guvernul local"?

Nici analistii si nici sondajele nu au anticipat scorul de peste 10 procente (aproape 70.000 de voturi) cu care Sorin Oprescu a castigat in fata contracandidatului sau Vasile Blaga. In primul tur diferenta dintre cei doi a fost de 0,6% (3.000 de voturi) in favoarea lui Oprescu. Prezenta la vot in Capitala a fost de 31,4%, in vreme ce media pe tara s-a apropiat de 50%.

17.06.2008, 21:08 13

La primariile de sector, cinci dintre edili si-au pastrat mandatul. Andrei Chiliman (PNL) a pastrat dupa turul al doilea Primaria sectorului 1 (56,8% din voturi). Cristian Popescu Piedone a castigat la sectorul 4 un mandat (primul din cariera) pentru partidul sau, PC. Marian Vanghelie (PSD) a castigat un al treilea mandat la Primaria sectorului 5, iar Cristian Poteras (PD-L) si-a pastrat mandatul in sectorul 6. Primariile din sectoarele 2 si 3 fusesera castigate din primul tur de Nicolai Ontanu (PSD), respectiv Liviu Negoita (PD-L).
Chiar daca a pierdut Primaria Generala, trebuie remarcat ca in primul tur PD-L a castigat patru consilii de sector si Consiliul General. In sectorul 1, PD-L are 32% dintre consilieri, urmat la opt puncte de PSD, in sectorul doi PSD a castigat de aceasta data cu aproape 40 de procente, in sectorul trei consiliul local este al PD-L care a castigat cu 55%, in sectorul patru PD-L conduce consiliul local cu 27%, sectorul cinci este si aici al PSD (33%), in vreme ce in sectorul sase PD-L a obtinut 32%, cu trei procente in fata PSD.
Din acest punct de vedere va fi interesant de vazut cum vor fi realizare majoritatile in consiliile locale, in conditiile in care in toate cele sase sectoare PNL este pe locul al treilea cu un procent variind intre 9% (sectorul 3) si 22% (sectorul 1).
In privinta Consiliului General, PD-L conduce cu 35,5%, urmat de PSD cu 24,5%, PNL cu 11,4%, PNG - 7,7% si PRM - 5,3%. PD-L detine in Consiliu 24 de mandate, PSD - 16, PNL - 8, PNG - 4, iar PRM - 3.
Din acest punct de vedere, este interesant cum va colabora independentul Sorin Oprescu cu o majoritate, oricare ar fi ea, in conditiile in care partidul care il sprijina, PSD, nu are prima sansa de a o forma.
Trebuie mentionat ca democrat-liberalii sunt dispusi sa negocieze cu PNL o eventuala majoritate in Consiliul General, ei urmand sa monitorizeze si eventual sa sanctioneze prin vot "abaterile" primarului Sorin Oprescu - aceasta masura fiind adoptata in sedinta PD-L de ieri in care s-a analizat esecul de la Bucuresti.
Surse democrat-liberale au precizat ieri, citate de Mediafax, ca liderii PD-L sunt dispusi sa negocieze cu PNL, fiecarui partid revenindu-i cate un viceprimar general, cel mai probabil cel democrat-liberal urmand a fi Razvan Murgeanu, care, in prezent, ocupa acelasi post.
Potrivit surselor PD-L, strategia pe care democrat-liberalii vor sa o aplice este cea a unei "stranse monitorizari" a deciziilor primarului general Sorin Oprescu si ale Consiliului General, luandu-se in calcul eventuala sanctionare prin vot a acestora, in cazul in care actiunile lor administrative se vor "abate de la normalitate".
Vasile Blaga a spus in cadrul unei sedinte de partid ca proiectul sau "Solutii, nu discutii" devine programul administrativ pentru Capitala al consilierilor PD-L, care vor urmari pas cu pas aplicarea masurilor cuprinse in el.
"Trebuie sa se respecte acest program. Sa nu uitam, fara voturile consilierilor PD-L, in CGMB nu se poate lua nicio decizie referitoare la patrimoniul Capitalei, pentru aceste hotarari fiind nevoie de voturile a doua treimi din numarul consilierilor. Iar noi avem cei mai multi consilieri generali", potrivit surselor PD-L.
Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ieri ca negocierile privind majoritatea in Consiliul General sau pentru functiile de viceprimari vor incepe "doar dupa ce se usuca cerneala de pe rezultatele oficiale".
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) ar urma sa se constituie in cursul acestei saptamani, avand in vedere ca, potrivit legii, sedinta de constituire trebuie sa aiba loc in termen de 20 de zile de la data alegerilor, deci de la 1 iunie.
Luand ca etalon Bucurestiul, atat PD-L, cat si PSD si-au revendicat victoria in aceste alegeri locale. De fapt fiecare partid a privit lucrurile din perspectiva care il avantajeaza. PSD, cel care a castigat la Bucuresti doua primarii si, indirect, Primaria Generala, a spus prin vocea liderilor sai ca victoria in Capitala reprezinta un esec in primul rand al presedintelui Traian Basescu care l-a sprijinit in mod vadit pe Vasile Blaga. Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca PSD este castigatorul alegerilor locale, iar rezultatul scrutinului este o zdrobitoare infrangere pentru Basescu si reprezinta esecul proiectului marelui partid prezidential.
"Suntem castigatorii acestor alegeri", a spus Geoana, adaugand ca victoria PSD in alegerile locale este "clara si neechivoca".
"Este in acelasi timp o zdrobitoare infrangere a lui Traian Basescu si practic esecul proiectului marelui partid prezidential", a declarat liderul PSD. Acelasi lucru l-au spus si liberalii care, prin vocea lui Bogdan Olteanu, au afirmat ca din aceste alegeri a rezultat "un mare infrant", Traian Basescu.
Duminica seara, la sediul de campanie al PD-L, atmosfera a fost incordata dupa anuntarea esecului.
De fapt, acest sediu n-a mai fost tacut in noaptea alegerilor locale din urma cu 10 ani, cand tanara speranta a pedistilor, Alexandru Sassu, pierdea cursa pentru Primaria Capitalei in favoarea lui Viorel Lis. In 2000, a castigat Basescu in fata lui Oprescu cu un simplu "Vin la Primarie".
In 2004, "valul lui Traian" - Primaria Generala plus patru primari de sector din partea Aliantei D.A. aproape ca a zburat geamurile de la partid in strigatele de victorie.
In seara lui 15 iunie 2008, liderii PD-L au tacut timp de 5 minute lungi.
Blaga abia si-a stapanit emotiile in fata reporterilor. A indurat in tacere strigatele de victorie transmise de televiziuni din strada Eminescu, de la sediul de campanie al lui Oprescu (a fost deci o premiera ca liderii PD-L nu mai vorbeau primii la exit-poll-urile alegerilor locale).
Blaga si-a scos nervos ochelarii de cateva ori, a dat sa vorbeasca, inecandu-se, acoperit de strigatele din televizor. "Te puup", striga Oprescu, in vreme ce Blaga si-a recunoscut infrangerea, felicitandu-l pe Oprescu. Liderii PD-L au iesit din sala de conferinte cu ochii in jos. L-au asteptat doua ore pe Traian Basescu care a venit la sediu si au tinut o sedinta la etaj, pana aproape de 1 noaptea, ca pe vremuri.
Intr-un final l-au convins pe Blaga (si cu largul concurs al lui Basescu) sa nu demisioneze de la sefia PD-L Bucuresti, pentru ca partidul sa nu intre intr-o alta criza.

CE VA FI
Rezultatul alegerilor din Capitala ridica o serie de intrebari. Cum va colabora Oprescu cu un consiliu general ostil?
Se vor intampla lucrurile ca in 2000, cand Bucurestiul a fost blocat din cauza neintelegerilor dintre primarul Traian Basescu si consilierii majoritari ai PSD?
Va continua Oprescu proiectele incepute de Adrian Videanu?
Ce se va intampla in PSD acum ca un candidat pe care initial membrii lui nu l-au vrut a adus cea mai spectaculoasa victorie a stangii (Oprescu isi spune om de stanga) in Capitala?
Ce se va intampla in PD-L (fost PD) care a pierdut Primaria Generala dupa ce a condus-o opt ani?
Cat va conta aceasta infrangere in perspectiva alegerilor legislative?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO