Politică

Soarta negocierilor s-a jucat aseara in Parlamentul European

19.02.2004, 00:00 20



Comisia pentru politica externa si drepturile omului a Parlamentului European a dezbatut aseara propunerea de suspendare a negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, in forma actuala, sustinuta de raportorul Parlamentului European pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson, si europarlamentarului olandez Arie Oostlande. La dezbateri va asista si negociatorul-sef Vasile Puscas. Situatia este fara precedent in ceea ce priveste tarile candidate la comunitatea europeana. Tot aseara, Comisia urma sa discute raportul privind progresele pe care le-a facut Romania in integrarea europeana, prezentat de baroneasa Emma Nicholson. Votul asupra acestor amendamente se va da in sedinta de astazi.



Comisia de politica externa si drepturile omului este dominata de parlamentarii grupului popular din Parlamentul European. Inclusiv presedintele acestei Comisii, europarlamentarul german Elmar Brok, fost jurnalist de radio, face parte din grupul popular. Ieri, intr-o declaratie acordata BBC, Elmar Brok spunea ca exista nemultumiri fata de situatia din Romania dar rezultatul votului nu poate fi prevazut. In aceeasi declaratie, Elmar Brok a facut referire la o scrisoare pe care a trimis-o Parlamentului European premierul Adrian Nastase. Scrisoarea va fi analizata in aceste zile pentru a se vedea in ce masura continutul ei raspunde ingrijorarilor euro-parlamentarilor. Guvernul de la Bucuresti a refuzat sa dea detalii despre continutul scrisorii. "Scrisoarea nu este publica", a spus ieri purtatorul de cuvant Despina Neagoe. Insa, pare sa fie vorba de o noua incercare a administratiei de la Bucuresti de a convinge responsabilii europeni de buna credinta. De altfel, acest lobby va continua. Saptamana viitoare, pe 25 februarie, premierul Adrian Nastase se va intalni cu comisarul european pentru extindere Gunther Verheugen pentru a analiza pachetul legislativ pe care Guvernul de la Bucuresti il propune in domeniul protectiei copilului, scanteia de la care a inceput intregul accident in relatia Romaniei cu UE.





Mandatul popularilor: monitorizarea negocierilor



In cazul in care Comisia de politica externa si drepturile omului va vota cererea de suspendare a negocierilor, asupra acestei propuneri va trebui sa se pronunte ulterior si plenul Parlamentului European. Mai departe, amendamentul va intra in atentia Comisiei Europene si, daca intruneste si aici acordul, va fi inaintat Consiliului European. In eventualitatea in care va ajunge in acest stadiu, suspendarea negocierilor nu se va decide decat cu acordul unanim al celor 15 sefi de stat si de guvern ce formeaza Consiliul European. Astfel, dezbaterea de aseara este doar inceputul unui lung proces.



Trebuie mentionat ca in Comisia de politica externa si drepturile omului, majoritari sunt parlamentarii populari, care, desi de aceeasi orientare politica cu europarlamentarul Arie Oostlander, nu sustin suspendarea negocierilor de aderare, char daca in mare parte sunt de acord cu cele semnalate de Oostlander. La interventia lui Victor Ciorbea, presedintele PNTCD, (partid membru al Partidului Popular European) popularii europeni au adoptat, in urma cu doua saptamani, o rezolutie care sustine continuarea negocierilor de aderare insa, sub stricta monitorizare. Rezolutia PPE cerea parlamentarilor formatiunii sa nu sustina amendamentul aspru al euro parlamentarului Arie Oostlander - privind suspendarea negocierilor - ci o varianta mai blanda, monitorizarea stricta a negocierilor de aderare.





Ingrijorari: coruptia, justitia, libertatea presei



Amendamentele discutate aseara in comisie au fost dintre cele mai dure propuneri care au vizat pana acum Romania.



Baroneasa Emma Nicholson, laburistul Michael Cashman si ecologistul Joost Lagendijk propun ca in rezolutia Parlamentului European sa fie precizat ca in ciuda unor progrese pe care Romania le-a facut, Parlamentul European deplange faptul ca "intampina dificultati serioase" in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor politice de aderare. Daca Romania doreste sa incheie negocierile in 2004 si sa adere la comunitatea europeana in 2007, trebuie sa indeplineasca in totalitate criteriile politice stabilite la Copenhaga, asupra carora cei trei europarlamentari atrag acum atentia - prin amendamentele propuse - ca Romania nu le indeplineste. Mai exact, avertizeaza ei, sa promoveze masuri anticoruptie si sa implementeze legislatia de combatere a coruptiei, in special a coruptiei politice, sa se asigure independenta si functionarea justitiei, in special prin limitarea puterii Ministerului Justitiei in domeniu si alocarea mai multor fonduri acestui sistem. De asemenea, parlamentarii europeni pun in discutie si libertatea presei si cer autoritatilor sa ia masuri impotriva hartuirii si intimidarii jurnalistilor si sa limiteze controlul economic al mass-media care poate sa duca la autocenzura. Asupra pericolelor in ceea ce priveste restrangerea libertatii presei atrage atentia si europarlamentarul Arie Oostlander, insa intr-o varianta mai radicala. Arie Oostlander propune Parlamentului European sa ceara Comisiei Europene sa faca un studiu in Romania pentru a constata securitatea si conditiile in care jurnalistii incomozi isi desfasoara activitatea. Acesta ar fi un etalon de evaluare a libertatii presei. De asemenea, parlamentarul olandez cere Guvernului sa rezolve problema proprietatii bisericilor si sa asigure ceangailor educatie in limba materna. Pentru toate aceste neajunsuri, Arie Oostlander cere suspendarea negocierilor de aderare, in forma actuala, amendament semnat si de raportorul Parlamentului European pentru Romania, Emma Nicholson.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO