Politică

Sigură că va rămâne la guvernare, USL începe să împartă posturi în viitorul Cabinet. Vosganian: Sunt ministru 100%

Sigură că va rămâne la guvernare, USL începe să împartă posturi în viitorul Cabinet. Vosganian: Sunt ministru 100%

Imediat după ce a fost desemnat premier, Victor Ponta (dreapta) anunţa că a stabilit componenţa guvernului împreună cu Crin Antonescu, în vreme ce erau în drumul spre Braşov. Acum tot împreună fac „jocurile“, dar fiecare pe partea lui. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

26.11.2012, 00:08 2503

Sigură că va rămâne la guvernare după alegeri, alianţa aflată pe val (USL) a început să-şi împartă posturile în viitorul guvern. Deşi rezultatul nu este cunoscut, USL anticipează că va avea majoritatea şi va continua guvernarea cu Victor Ponta la Palatul Victoria, iar diferiţi lideri locali se văd deja miniştri în cabinetul acestuia.

Nicio "abatere" nu este permisă, şefii fac cărţile, iar cine ar îndrăzni să iasă din rând, "out". Ultimii pretendenţi la fotolii ministeriale: liberalii Relu Fenechiu şi Varujan Vosganian.

Liderul PNL Crin Antonescu este clar: dacă tabăra din PNL care i se opune face un pas greşit, atunci o paşte excluderea, avertisment pe care fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu l-a primit public zilele trecute. Dacă Băsescu îl va numi premier, iar Tăriceanu va accepta, va fi exclus. Tot el, Antonescu, arată că face jocurile şi pentru viitorul guvern.

La finele săptămânii trecute Antonescu a dat ca sigură prezenţa puternicului lider local ieşean Relu Fenechiu în viitorul Cabinet, în vreme ce despre fostul ministru Varujan Vosganian a spus că va fi în guvern în proporţie de 99%.

Vosganian (54 de ani) a ajustat ieri procentul într-o postare pe blogul său, afirmând că prezenţa sa în viitorul guvern este sigură în proporţie de 100%.

"În ziua de vineri 23 noiembrie 2012 (…) Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că prezenţa mea în viitorul Guvern, la propunerea sa, este previzibilă într-o proporţie de 99%. (…) În legătură cu speculaţiile apărute în presă privind acest procent - care altminteri are aspiraţia sa către perfecţiune, precum cubul ciobit din poemul lui Nichita Stănescu - precizez că, scurt timp după aceea, între mine şi Crin Antonescu a avut loc un schimb de mesaje prin care i-am mulţumit pentru cuvintele spuse la adresa mea, ceea ce a adăugat acel 1% care lipsea", a precizat Vosganian pe blogul său.

Varujan Vosganian a mai fost ministru al economiei şi finanţelor (aprilie 2007 - decembrie 2008) în guvernul Tăriceanu. El nu a spus ce portofoliu vizează în viitorul guvern, dar este posibil să vizeze un minister economic. Ministrul finanţelor Florin Georgescu va părăsi Cabinetul în condiţiile în care aranjamentul detaşării sale de la Banca Naţională unde deţine poziţia de viceguvernator este valabil până în alegeri. Un alt portofoliu pe care îl poate viza Vosganian este cel al fondurilor europene, în condiţiile în care va exista un astfel de porfofoliu, după cum a anunţat premierul Victor Ponta. Ministrul afacerilor europene Leonard Orban nu a confirmat dacă mai doreşte să rămână în Cabinet. Vosganian a fost prima propunere a României pentru postul de comisar european (primul din partea României), dar a trebuit să renunţe în urma unui atac de presă în care i s-au adus acuzaţii care nu au fost probate niciodată, dar care i-au slăbit poziţia în faţa şefului Comisiei Europene Durao Barroso.

Vosganian a condus Ministerul Economiei şi Finanţelor într-o perioadă de boom a economiei, dar a gestionat finanţele ţării şi în a doua parte a lui 2008, când criza s-a instalat în România.

În 2008 economia a crescut cu 7,1%, dar deficitul bugetar s-a adâncit, sărind de 5% din PIB. Viitorul guvern al lui Emil Boc a acuzat guvernarea liberală că a cheltuit banii din privatizarea BCR - peste 2 mld. euro - pentru a acoperi deficitul şi a plăti salariile şi pensiile.

Vosganian s-a apărat afirmând că randamentele la titlurile de stat ajunseseră prea sus, ceea ce a făcut aproape de neconceput orice ieşire a Finanţelor pe pieţe. Aşadar, Finanţele au luat bani din privatizarea BCR, urmând să se împrumute şi să-i pună la loc când dobânzile vor mai scădea, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată.

Relu Fenechiu (47 de ani) este parlamentar şi important lider local al PNL. Este puternic în zona Moldovei, dar şi controversat, DNA anchetând presupuse afaceri nelegale ale sale din perioada 2002-2004. Nu se ştie ce portofoliu ar putea ocupa.

În schimb, unui alt puternic lider local, de această dată din PSD, Liviu Dragnea (50 de ani), i s-a promis de către premierul Ponta portofoliul administraţiei. Dragnea este foarte influent în Teleorman, unde ocupă poziţia de preşedinte al consiliului judeţean. El candidează însă pentru un fotoliu de parlamentar, iar în fieful său s-a înscris în cursa pentru Senat şi liderul PNL Crin Antonescu.

În viitorul guvern va rămâne cu siguranţă liderul PC Dan Constantin, care ocupă portofoliul agriculturii. Va trebui găsit un înlocuitor pentru ministrul sănătăţii Raed Arafat, care a anunţat că nu va continua să facă parte din viitorul guvern.

Premierul Victor Ponta a anunţat în urmă cu o lună că numărul ministerelor nu va fi restrâns şi că viitorul Cabinet va avea poziţii de miniştri cu portofolii, dar şi fără portofolii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO