Politică

Senatorii sunt nemultumiti de "birocratia" din legea societatilor comerciale

24.10.2007, 19:03 14

Comisia juridica a Senatului a eliminat ieri obligativitatea constituirii unor comitete consultative pe langa Consiliile de Administratie ale societatilor comerciale la dezbaterea unei ordonante de urgenta ce modifica legea societatilor comerciale.
Comitetele - infiintate printr-o ordonanta de urgenta in vara lui 2007 - erau formate din cel putin doi membri ai consiliului si aveau sarcina sa faca investigatii si sa elaboreze recomandari pentru CA in domenii precum auditul, remunerarea administratorilor, directorilor, cenzorilor si personalului sau nomina-lizarea de candidati pentru diferitele posturi de conducere. Dezbaterea a fost tensionata ieri la Comisia juridica, majoritatea senatorilor reprosand reprezentantilor Ministerului Justitiei, care au initiat legea, ca birocratizeaza inutil societatile comerciale.
"Nu credeti ca, introducand un sistem excesiv, birocratic, stimulati prin lege coruptia?", i-a intrebat senatorul PNL Norica Nicolai pe reprezentantii Guvernului, printre care si secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Katalin Kibedi. "Mi-e greu sa inteleg de ce administram atata birocratie in organizarea si functionarea societatilor comerciale", a spus ea.
De cealalta parte, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs si liberalul Mario Oprea au sustinut punctul de vedere al Ministerului Justitiei, argumentand ca oricum societatile comerciale infiinteaza astfel de comitete pentru a realiza auditul. -Tactic nu este o decizie buna. In plus este vorba despre o prevedere europeana", a sustinut Eckstein, care este presedintele Comisiei juridice din Senat.
Comisia juridica a mentinut principalele modificari care au fost aduse legii societatilor comerciale de Guvern, operand modificari de forma asupra ordonantei, a mai spus Eckstein. Senatorii au modificat termenul in care hotararile asociatiilor generale ale actionarilor trebuie publicate in Monitorul Oficial, de la 5 la 10 zile, considerand ca este nevoie de un timp mai lung pentru indeplinirea formalitatior cerute de lege.
Potrivit ordonantei care va intra astazi in dezbaterea plenului Senatului - decizionala in aceasta situatie este Camera Deputatilor -, societatile mama ale grupurilor de companii va trebui sa depuna la Registrul Comertului copii ale situatiilor financiare anuale consolidate in termen de 15 zile de la aprobarea acestora. Responsabilitatea transmiterii raportarilor revine Consiliului de Administratie, respectiv directoratului societatii-mama.
Potrivit ordonantei, asociatul unic al unei societati comerciale poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este. De asemenea, remuneratia primita de directori pe baza contractului de mandat va fi impozitata ca si salariile. Potrivit ordonantei, persoanele condamnate pentru spalarea banilor sau terorism nu pot sa infiinteze companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO