Politică

Schimbarea lui Vacaroiu si Nastase, testul de foc al coalitiei

13.06.2005, 20:04 16

Liderul Partidului Democrat, Emil Boc, a dat un ultimatum partenerilor din coalitia de guvernamant in privinta schimbarii celor doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor.

Termenul limita pentru descaunarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase este sfarsitul lunii iulie, altfel democratii vor lua in calcul varianta alegerilor anticipate, a anuntat Emil Boc, de la Iasi, unde s-a aflat in campanie interna pentru promovarea motiunii populare cu care va candida la presedintia PD.

"Va fi un semnal al schimbarii reale la Putere in Romania. Vom avansa si sustine ca termen-limita pentru aceasta schimbare luna iulie", a afirmat Emil Boc si a precizat ca ia in calcul si varianta alegerile anticipate. "Vom recurge la solutia anticipatelor in momentul in care vom constata ca majoritatea fragila de care dispunem in acest moment in Parlament nu ne ofera conditii pentru a pune in practica proiectele noastre de guvernare", a spus liderul interimar al PD.

Declaratia lui Boc se inscrie pe aceeasi linie cu cea a purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, care ceruse modificarea regulamentului Camerei Deputatilor pana la sfarsitul sesiunii parlamentare. Prin acest anunt, Nicolaescu facuse publica nemultumirea premierului Calin Popescu-Tariceanu fata de incapacitatea liderilor parlamentari ai coalitiei de a impune dezbaterea rapoartelor SRR-SRTV intr-o zi din saptamana trecuta.

Tariceanu insista totusi ca organizarea alegerilor inainte de termen este inoportuna. "Dupa o consultare cu liderii coalitiei am constatat ca acest lucru nu este considerat oportun(...) Este un subiect care nu este pe agenda de prioritati a populatiei, pe agenda publica. Prin urmare, tinand cont si de constrangerile care sunt si pe parcursul de integrarea europeana, eu apreciez ca nu ar fi posibil de organizat anticipate decat cu riscul amanarii integrarii", a spus premierul. "Atat organizarea de alegeri anticipate, cat si remanierea guvernamentala, sunt doua lucruri pe care un premier si o coalitie le au la indemana din momentul instalarii si pana la sfarsitul mandatului. Nu pot sa va spun de acum care este momentul oportun", a declarat, Tariceanu, intr-un interviu acordat unui cotidian central.

De la Galati, presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a agitat si el spiritele cu anuntul ca formatiunea sa "se pregateste pentru alegeri, in general" si ca in cazul anticipatelor conservatorii vor intra in parlament pe cont propriu. Partidul Conservator s-a opus inca de la formarea guvernului schimbarii presedintilor celor doua camere si liderii acestui partid au afirmat, cu diferite ocazii, ca nu vor vota impotriva lui Vacaroiu si Nastase, decat daca vor avea dovada ca cei doi au incalcat Constitutia.

Democratii se vad nevoiti sa caute sprijin si pe alte culoare decat cele ale guvernarii, avand in vedere ca voturile lor, adunate cu cele ale liberalilor, nu depasesc pragul de 50%.

Emil Boc nu exclude fuziunea cu "aripa populara" care s-a desprins recent din PRM. "Ii asteptam sa se cristalizeze mai intai ca formatiune politica. Apoi vom analiza daca avem compatibilitati doctrinare", a spus liderul democrat. Si daca Boc este dispus sa faca o fuziune cu un grup de fosti adversari pe linie parlamentara, nu acelasi lucru se intampla si cu actualii parteneri de guvernare. Fuziunea PD cu PNL nu este o chestiune de actualitate, a spus el si a invocat schimbarea orientarii doctrinare a PD.

"Prin definirea partidului nostru drept unul popular, ne atragem sprijinul "popularilor" europeni. La fel, pe plan european, PNL beneficiaza de sprijinul euro-liberalilor, Insa, in eventualitatea unei fuziuni nu primim implicit sprijinul acestora, poate chiar dimpotriva, il vom pierde". doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO