Politică

Schimb violent de replici intre Monica Macovei si Marko Bela

26.04.2006, 00:00 20

Un schimb violent de replici pe marginea reformei a izbucnit ieri intre vicepremierul Guvernului Marko Bela, presedinte al UDMR, si ministrul justitiei Monica Macovei.

Aceasta din urma a acuzat UDMR, intr-un interviu publicat de un cotidian central, ca este o frana in calea reformei, in vreme ce, in replica, Marko a pretins ca ministrul justitiei trebuie sa-si ceara scuze pentru acuzatiile "foarte grave" aduse Uniunii, lucru pe care Macovei a anuntat aseara ca nu-l va face.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a incercat aseara sa aplaneze conflictul, afirmand ca declaratiile titularului justitiei sunt "nefericite", iar UDMR nu franeaza reforma.

Ministrul justitiei si-a mentinut aseara afirmatiile potrivit carora UDMR este "o frana in calea masurilor anticoruptie" si ca in ce priveste proiectele promovate de Ministerul Justitiei, Uniunea a fost cea care s-a opus "constant si cel mai vehement" in Guvern.

In replica la primele declaratiile lui Macovei din interviul amintit, Marko a pretins scuze cu atat mai mult cu cat, spune el, UDMR a luptat foarte consecvent, timp de 16 ani, pentru valorile de baza ale democratiei si impotriva actelor de coruptie. "Oricand a aparut in UDMR un astfel de fenomen, noi l-am combatut foarte ferm", a mentionat presedintele Uniunii.

In opinia sa, ministrul justitiei ar trebui sa inteleaga ca, pentru a-si realiza proiectele, trebuie sa aiba o consultare permanenta cu partidele coalitiei si sa incerce "o corelare" cu acestea. El a dat ca exemplu pozitiv in acest sens colaborarea avuta in cazul proiectului de lege privind finantarea partidelor.

Marko spune ca Monica Macovei trebuie sa decida daca poate sa colaboreze intr-o coalitie sau nu poate. "Resping o astfel de atitudine fata de o formatiune politica a coalitiei, din care face parte si doamna Macovei, si imi pare rau ca a preluat si dansa o atitudine antimaghiara si anti-UDMR si ca, de atat de multe ori, in acest deceniu si jumatate, cand noi, maghiarii, ne trezim ca suntem facuti tapi ispasitori pentru insuccesul unui politician", a spus Marko. Potrivit lui Marko Bela, ministrul justitiei nu a inteles ca lupta pentru combaterea coruptiei trebuie sa fie in echilibru cu respectarea drepturilor cetatenesti, fiindca, altfel, se va ajunge la "metodele cunoscute de pe vremea comunismului".

Presedintele UDMR afirma ca atingerea "scopurilor nobile privind combaterea coruptiei" nu trebuie sa se realizeze prin ingradirea drepturilor cetatenesti sau prin lezarea vietii private a persoanei.Reactia sa nu a fost cea scontata. Aseara Macovei a revenit cu un comunicat in care spune ca ultimul raport al misiunii de monitorizare din luna martie aduce o singura critica majora Romaniei, si anume fragilitatea sprijinului politic al luptei impotriva coruptiei, "iar UDMR, si nu numai, a contribuit la aceasta concluzie".

"Raportul invoca in principal neaprobarea Ordonantei de Urgenta privind infiintarea DNA de catre Senat (cand cei mai multi reprezentanti ai UDMR au lipsit, cu d-l Marko Bela in frunte, iar cei prezenti nu au votat pentru Ordonanta) si refuzul plenului Camerei Deputatilor de a aproba efectuarea perchezitiei la imobilele d-lui Adrian Nastase, cand, cu o singura abtinere, deputatii UDMR prezenti la dezbatere au votat pentru vot secret", se arata intr-un comunicat al ministrului justitiei Monica Macovei, care se intreaba "de ce nu au vrut un vot transparent ?", spune documentul

La acestea - spune Macovei - se adauga votul negativ dat de parlamentari ai UDMR la modificarile Legii 78/2000 privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, care introduceau testele de integritate si sanctionau penal subevaluarea activelor statului nu numai in procesul de privatizare, ci si in procesul de reorganizare si lichidare judiciara.

In contrareplica, ministrul justitiei mai afirma ca se "astepta din partea UDMR la o evaluare a atitudinii si activitatii legislative si nu la replici ofensive si fara continut".

"A devenit o moda sa se spuna ca proiectele pe care le-am initiat sunt ori neconstitutionale, ori ''proaste'', afirmatii care pot ascunde de fapt o opozitie la anumite prevederi", spune Macovei. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO