Politică

Schimb de replici si regrete intre Basescu si Tariceanu

07.04.2006, 00:00 18

Presedintele Traian Basescu a spus public ce crede despre premierul Calin Popescu-Tariceanu: nu ii este partener, drept urmare, regreta ca l-a numit in fruntea guvernului.

Basescu nu l-a vrut pe Tariceanu, nici ca prim-ministru, nici ca lider al PNL, insa pana la iesirea de miercuri seara, intr-o emisiune televizata, nu a recunoscut niciodata public acest lucru.

Ieri insa, presedintele l-a aparat pe premier, care fusese jignit de catre patronul clubului Steaua, Gigi Becali, si a anuntat ca nu va mai merge la meciul Steaua-Rapid, care a avut loc aseara.

Regret numirea lui Calin Popescu-Tariceanu in functia de prim-ministru, a spus presedintele. "Am crezut ca va fi partenerul meu, optiunea dansului a fost sa fie partenerul altui grup", a afirmat seful statului miercuri seara intr-o emisiune televizata, dupa care i-a contestat legitimitatea in fruntea PNL.

"Consider ca afirmatiile presedintelui sunt cel putin suprinzatoare si nepotrivite", a replicat ieri premierul. "Nu ma asteptam ca presedintele sa spuna altceva, astfel de afirmatii au devenit o moneda curenta", a mai spus premierul Tariceanu. Iesirea presedintelui a avut loc dupa multe luni de tensiuni si scandaluri in sanul Aliantei D.A., care au culminat in ultimele saptamani cu anunturi din ambele tabere privind ruperea protocolului de functionare, ca urmare a scandalului din CNSAS.

PNL si PD nu par sa mai aiba un viitor impreuna, a declarat seful statului, referindu-se la virulenta impotriva democratilor a celor care acum sunt purtatori de mesaj in PNL. Vorbind despre grupul la care ar fi aderat Tariceanu, Basescu a admis ca se refera inclusiv la cel reprezentat de omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, care se afla in prezent in ancheta pentru tranzactionarea la bursa a actiunilor companiei Rompetrol. El nu a vrut insa sa comenteze asupra afirmatiilor lui Patriciu care l-a acuzat ca a instrumentat dosarul in justitie impotriva sa. Totusi, Basescu a declarat ca in spatele campaniilor mediatice duse impotriva consilierilor prezidentiali Adriana Saftoiu, Claudiu Saftoiu, Theodor Stolojan si Elena Udrea (care a demisionat) se afla "bani cu miros de petrol".

Atacul la performantele guvernamentale ale lui Tariceanu a fost dublat de cel la legitimitatea acestuia la sefia PNL. Basescu a afirmat ca liberalii nu au tinut cont de faptul ca fostul lider PNL Theodor Stolojan nu a demisionat din fruntea partidului, ci doar si-a delegat atributiile temporar, sugerand un puci impotriva lui Stolojan.

A fost cel de-al doilea atac la persoana premierului dupa cel din vara anului trecut, cand Basescu l-a acuzat ca a renuntat la declansarea alegerilor anticipate ca urmare a presiunii grupurilor de interese.

La sfarsitul anului 2005, Basescu laudase performantele intregii echipe guvernamentale, afirmand ca este "cel mai bun Executiv de la Revolutie incoace". Basescu a mai spus ca Alianta D.A. si actuala structura guvernamentala sunt condamnate sa reziste impreuna pina la 1 ianuarie 2007, fara sa comenteze insa ceea ce se va intampla dupa expirarea acestui termen.

Liberalii considera ca afirmatiile presedintelui ingreuneaza eforturile de a asigura stabilitatea pana in momentul integrarii. Bogdan Olteanu, presedinte al Camerei Deputatilor si membru in conducerea liberala, a spus ca PNL doreste sa guverneze, cel putin pana la sfarsitul anului, in actuala coalitie.

"Dupa 1 ianuarie 2007, nu avem nici un fel de interes de a colabora cu alte partide. Daca stabilitatea politica nu va putea fi asigurata dupa 1 ianuarie 2007, vom lua deciziile necesare, eventual organizarea unor alegeri anticipate sau orice alta formula functionala", a spus Bogdan Olteanu.

Deputatul PNL a adaugat ca liberalii sunt "mai dispusi" sa se retraga in opozitie, dupa 1 ianuarie 2007, decat sa guverneze cu PSD. Presedintele Camerei considera ca PD si PNL au de trei ani de zile o colaborare buna. "Problemele vin mai degraba din afara Aliantei, cel putin de un an si jumatate incoace", a spus Olteanu.



Rehn avertizeaza asupra consecintelor instabilitatii politice

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn, aflat ieri la Bucuresti, a reactionat la evenimentele din ultimele 24 de ore. El a spus ca Romania are nevoie de stabilitate politica si "disciplina parlamentara" pentru a continua reformele, inclusiv dupa 1 ianuarie 2007. Intrebat ce intelege prin "disciplina parlamentara", Rehn a amintit respingerea, la Senat, a Ordonantei DNA, din lipsa de cvorum. El a spus ca intrunirea cvorumului in Parlament pentru votarea unor legi necesare pentru reforma si integrare este o problema care trebuie privita cu responsabilitate de catre politicieni. Intrebat cum comenteaza posibilitatea organizarii de alegeri anticipate in Romania imediat dupa 1 ianuarie 2007, Rehn a raspuns ca nu comenteaza deciziile de politica interna ale unui stat, insa tara noastra are nevoie de un grad ridicat de stabilitate politica pentru continuarea reformelor, chiar si dupa integrare. El a spus ca in urma vizitelor peer-review efectuate de specialisti europeni in ultima perioada s-a evidentiat faptul ca in Romania justitia este capabila sa lupte impotriva marii coruptii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO