Politică

Scaunul Rodicai Stanoiu se zgaltaie din toate incheieturile

04.03.2004, 00:00 40



Odica Stanoiu s-a confruntat ieri cu cea mai grava criza de la preluarea portofoliului Justitiei. Dupa incercarile de pana acum ale fidelilor lui Adrian nastase de a o schimba din functie, au aparut contestari din partea judecatorilor, care s-au solidarizat public cu acela care, dupa toate aparentele, pare sa tinteasca scaunul de ministru al Justitiei - este vorba despre presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Dan Lupascu. Mai mult, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii, forul in care se intalnesc judecatorii si procurorii pentru a decide cariera magistratilor, l-a ales din nou ca secretar general al institutiei, pe Dan Lupascu, desi alegerea acestuia fusese contestata de Rodica Stanoiu, sub pretextul ca nu fusesera respectate procedurile. La sedinta a luat parte si Rodica Stanoiu.



Adrian Nastase insusi a vorbit ieri de o remaniere care va insoti restructurarea Guvernului. Asta inseamna ca, pe langa ridicarea in rang a celor trei care vor fi ministri de stat, vor fi schimbati si alti ministri. Rodica Stanoiu a fost cea mai contestata - p-na acum de opozitie si de societatea civila, de presa, pana laltaieri si de Dan Lupascu, cel care tanjeste sa-i fie succesor, iar, de ieri, chiar de majoritatea judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti. 72 din cei 120 de judecatori de-aici, au anuntat ieri ca il sustin pe Lupascu, mai precis sensul declaratiilor lui despre haosul din Ministerul Justitiei care se rasfrange asupra instantelor.. "Sustinem straduintele lui Dan Lupascu indreptate spre asigurarea unei reale independente a magistratilor, precum si orice demers ce tinde spre organizarea si functionarea sistemului judecatoresc in conditii optime", au spus judecatorii de la Curtea de Apel din Bucuresti. Intrebarea care apare este de ce pana acum si Dan Lupascu, si judecatorii care s-au solidarizat cu el au tacut - si atunci cand opozitia si presa au denuntat imixtiunea politicului in justitie, si atunci cand reprezentanti ai Parlamentului European au facut-o.



Unul dintre politicienii care au criticat-o pe Rodia Stanoiu in mai multe randuri este Antonie Iorgovan, el insusi aspirant candva la fotoliul de ministru al justitiei - cel acuzat de PSD ca incalca disciplina de partid. Iorgovan a spus ieri ca exista o lista de asteptare, cu inlocuitori potentiali ai Rodicai Stanoiu, pe care s-ar afla si Dan Lupascu. Iorgovan a amintit de criticile sale de-a lungul timpului, care, spune el, ar fi ilustrate acum de rabufnirea lui Lupascu. In trecut, Iorgovan a denuntat "cumetriile" care ar reprezenta un criteriu la numirile in functii importante - la cea mai inalta instanta (Inalta Curte de Casatie si Justitie acum), unde sunt sotia dlui Iorgovan, cea a lui Gioni Popescu, responsabil in SRI, ca si la Curtea Constitutionala, unde este sotul Radicai Stanoiu. Chiar si ieri, cand se discuta despre numirea unor noi judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cadrul Cnsiliului Superior al Magistraturii, Rodica Stanoiu si-a propus una dintre apropiate, pe Maria Huza, presedintle Tribunalului din Bucuresti, unul dintre magistratii care au aparat-o pe odica Stanoiu la scena publica in plin scandal cu UE. Dupa cate sustin surse din magistratura, Maria Huza ar fi o ruda de-a ministrului justitiei. Ieri, insa, aceasta s-a retras. Tot la propunerea ministrului, una dintre secretarele de stat de la minister, Cristina Tarcea, a fost aleasa ca judecator al Inaltei Curti. Cristina Tarcea a fost contestata de catre magistrati pentru ca nu are suficienta experienta in domeniu - a fost mai putin de se ani judecator si nu a activat intr-o instanta de mare calibru, cum este, de pilda, o Curte de Apel. Desi contestata, aceasta a fost aleasa.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO