Politică

Sapte magistrati vor arbitra lupta electorala

20.04.2004, 00:00 19



Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Paul Florea, i-a desemnat ieri, prin tragere la sorti, pe cei sapte judecatori care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile locale, institutie ce va supraveghea scrutinul local din 6 iunie si va fi, practic, arbitrul confruntarii electorale. Presedinte al BEC este judecatorul Petre Similean, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In primul sau mesaj, Petre Similean a facut un apel la oamenii politici "sa nu mai anticipeze fraudarea alegerilor". Presedintele BEC a raspuns astfel mai multor luari de pozitie ale liderilor opozitiei care au spus ca au semnale ca scrutinul local va fi fraudat.



Desemnarea celor sapte magistrati s-a facut in sedinta publica, potrivit legii pentru alegerea administratiei publice locale. Judecatorii ce vor face parte din Biroul Electoral Central (BEC) sunt: Alexandra Manescu, de la Sectia Civil, Petre Similean, Sectia Penal, Margareta Teodorescu, Sectia Penal, Edita Lovin, Sectia Comercial, Maura Olaru, Sectia Comercial, Adriana Chioseaua, Sectia Comercial si Magdalena Dumitru, Sectia Contencios Administrativ. Judecatorul Magdalena Dumitru, care a mai facut parte de trei ori din Biroul Electoral Central - ultima data a fost aleasa presedinte - a facut apel catre oamenii politici sa dea dovada de corectitudine. Alaturi de cei sapte judecatori, din BEC vor mai face parte cinci oameni politici, cate un reprezentant din partea fiecarei formatiuni reprezentata in Parlament. Ieri PSD l-a desemnat membru al BEC pe Dan Matei Agathon, secretarul general al partidului, iar PD pe Corneliu Turianu, de formatie jurist.



Biroul Electoral Central este institutia care supravegheaza desfasurarea corecta a alegerilor, incepand cu verificarea insemnelor electorale sub care candideaza formatiunile politice sau candidatii independenti, pana la centralizarea rezultatelor alegerilor. Totodata, la BEC sunt depuse eventualele contestatii. Aceeasi institutie este insarcinata sa acrediteze observatorii interni si internationali interesati sa supravegheze scrutinul electoral si, nu in ultimul rand, centralizeaza rezultalele privind prezentarea la urne si rezultatele votului. Noua lege a alegerilor locale prevede infiintarea Autoritatii Electorale Permanente, institutie ce va functiona permanent, nu numai in perioada electorala. Autoritatea Electorala Permanenta nu va functiona insa inainte de scrutinul local din 6 iunie.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO