Politică

Salarii mai mari şi scăderi de taxe. Top 15 măsuri economice propuse de noul Guvern

Reducerea contribuţiilor sociale corelată cu creşterea salariului minim sau folosirea banilor din privatizări pentru retehnologizare - principalele măsuri economice propuse de Guvernul Ponta

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Adelina Mihai

29.04.2012, 12:52 13700

Victor Ponta, 39 de ani, "cel mai tânăr prim-ministru al României după Revoluţie", după cum s-a autointitulat pe pagina sa de Facebook, are în vedere un pachet de 15 măsuri economice pe care vrea să le implementeze în următoarele şase luni, pentru redresarea economică a ţării.

Noul premier, care îşi va definitiva marţi lista cu noii miniştri, este de părere că reducerea contribuţiilor sociale, văzută ca o povară pentru angajatori, corelată cu creşterea salariului minim vor conduce la creşterea veniturilor de la buget şi vor stimula crearea de noi locuri de muncă. De altfel, această idee a fost enunţată în mai multe rânduri şi de economistul Liviu Voinea, cel despre care se vehiculează că ar putea fi numit noul ministru al Finanţelor, care spunea, într-un interviu ZF, că reducerea deficitului trebuie să fie o consecinţă a creşterii economice, şi nu a măsurilor de austeritate, iar priorităţile Guvernului sunt reducerea CAS corelată cu creşterea salariului minim şi prioritizarea creşterii economice.

Printre celelalte măsuri propuse în programul de guvernare al USL este folosirea banilor din privatizări pentru pachete de acţiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special, cum este cel norvegian, dar şi reducerea TVA la produsele agricole, taxarea marilor averi, taxe pe tranzacţii financiare sau creşterea salariului minim cu 26% (de la 670 de lei la 850 de lei).

Care sunt cele 15 măsuri economice propuse de Guvernul Ponta:

1. CAS redus la angajator pentru crearea de locuri de muncă

2. Tratatul de guvernanţă bugetară şi fiscală, adoptat prin dezbateri şi dialog

3. Sprijin pentru Schenghen şi MCV, tot prin dialog, pentru ca sistemul de justiţie să fie eficient, iar rolul României în UE să fie promovat.

4. Lupta împotriva corupţiei - Trebuie respectate rapoartele Curţii de Conturi. ANAF şi ANRMAP trebuie depolitizate şi controlate. Iar legea achiziţiilor publice trebuie transformată pe model european.

5. Depolitizarea structurilor deconcentrate! De la secretar de stat în jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs.

6. Restituirea salariilor şi pensiilor, deficit de 3% cerut de FMI, lege a responsabilităţii fiscale şi strategie pentru atragerea de fonduri europene prin minister specializat.

7. Fondul de rezervă al premierului nu mai trebuie folosit pentru finanţare de la buget pentru campania locală a baronilor PDL.

8. "Băieţii deştepţi" din energie trebuie să plătească; în plus, avem nevoie de o strategie energetică pe termen mediu şi lung.

9. Proiectul Roşia Montana - trebuie să fim atenţi la 3 aspecte - respect pentru mediu, interes şi beneficii naţionale, precum şi atenţie la corupţia politică.

10. TVA redus la produsele agricole, ca soluţie de susţinere a producătorilor interni, alături de creditare şi subvenţionare.

11. Venituri suplimentare la buget, inclusiv prin taxa pe marile averi, taxa pe tranzacţii financiare şi impozit pe proprietăţile suplimentare la nivel european. De asemenea, avem nevoie de redevenţe mărite la resursele naturale concesionate.

12. Creşterea salariului minim la 850 de lei - aceasta înseamnă venituri suplimentare la bugetul asigurărilor; de asemenea, avem nevoie de modificare a Codului Muncii.

13. Strategie pentru companiile de stat - spunem NU privatizărilor făcute pe preţuri mici şi mari comisioane - susţinem ideea de MANAGEMENT PRIVAT - vrem folosirea banilor din vânzări pentru pachete de acţiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special (Norvegia).

14. Universitatea de Medicină şi Farmacie TG MURES - UDMR supralicitează şi a primit destul. Există autonomie universitară reală şi trebuie respectată. De asemenea, avem nevoie de o strategie de integrare a romilor.

15. Lege electorală susţinută de partide - vrem un model uninominal pur - vrem combaterea traseismului politic - vrem reglementare mai clară a finanţării partidelor politice - şi vrem pregătirea, după alegeri, a modificării Constituţiei.

Sursa: http://www.facebook.com/victor.ponta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO