Politică

Romania, de 12 ani pe lista de asteptare

11.02.2003, 00:00 18

Fostul prim-ministru Petre Roman, al carui mandat s-a desfasurat in timpul  Razboiului din Golf din 1991, isi aminteste ca a incercat, imediat dupa eliberarea Kuwaitului, sa recupereze, macar in parte, datoria de 1,7 miliarde de dolari pe care Irakul o avea de platit Romaniei.
Actualul senator PD a amintit ca a insistat foarte mult pentru recuperarea datoriilor, trimitand in timpul mandatului sau mai multe rezolutii la New York. Rezultatul:  precizarea cuprinsa in rezolutia Consiliului de Securitate, prin care Romania a fost trecuta pe lista statelor care au dreptul sa-si recupereze datoriile de la Irak.
"Unele dintre tarile trecute pe lista si-au recuperat datoriile. Un raport relata ca este vorba despre 70 de miliarde dolari platiti. Dar, printre ele nu au fost si tari ca Romania, care si-ar fi putut primi macar o parte din datorie, dar acest lucru nu s-a intamplat", a adaugat fostul premier.
Irakul este cel mai mare debitor al Romaniei cu 1,7 miliarde dolari, datorii provenite din punerea in functiune a unor linii tehnologice pentru industria cimentului, afacere realizata cu logistica si specialisti romani inainte de 1989. Irakul a inghetat plata datoriilor externe dupa embargoul international ce i-a fost impus ca urmare a invadarii Kuweitului.
Imediat dupa terminarea razboiului, Petre Roman a spus ca primul lucru pe care l-a facut a fost o vizita in Kuweit, fiind printre primii sefi de Guvern care a ajuns in acest stat dupa invadarea de catre Irak.
"Am oferit sprijinul Romaniei atat pentru reconstructia Kuweitului cat si pentru stingerea sondelor petroliere. Erau peste 100 de sonde care ardeau iar noi avea tehnica necesara stingerii lor. Speram ca astfel sa recuperam o parte din pierderile pe care le-am avut in timpul razboiului, ca urmare a intreruperii contractelor pentru aprovizionarea cu petrol", a aratat fostul premier.
Insa, in urma acestei misiuni economice, Romania nu a fost acceptata decat pentru a interveni in stingerea unor sonde iar castigul economic a fost minor.
"Tot statele mari au avut rolul cel dintai. Romania, o tara mica, conta mai putin", a apreciat Roman.
Desi toate guvernarile post decembriste au incercat sa recupereze datoria, fostul premier considera ca exista sansa platii acesteia daca regimul de la Bagdad va fi schimbat, cu unul "normal", si daca noul regim va beneficia de folosirea dreptului de extragere a petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO