Politică

Roman crede ca Basescu manifesta tendinte cezariste-peroniste

24.03.2006, 00:00 23

Fostul premier Petre Roman sustine ca presedintele Traian Basescu manifesta tendinte cezaristo-peroniste atunci cand asaza in discursurile sale formule de tipul "eu am mandatul direct de la popor si nu datorez nimanui nimic" sau "deasupra mea nu e decat Dumnezeu".

Fost sef pe linie politica al lui Traian Basescu vreme de aproape zece ani, Roman, acum presedinte a unui partid mic - Forta Democrata -, a lansat ieri un raport privind situatia politica in 2005 si 2006 in care afirma ca formularile la care face recurs presedintele in discursurile sale "sunt semne incotestabile ale unor tendinte cezariste-peroniste, ce refuza Parlamentului rolul de intrupare a suveranitatii nationale si de unic reprezentat al vointei cetatenilor".

Presedintia nu a comentat raportul lui Petre Roman.

Basescu si Roman s-au despartit in 2001, dupa ce primul a reusit sa castige presedintia Partidului Democrat, plasata apoi lui Emil Boc dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2004.

"Petre esti cel mai bun!", formula cu care Basescu il incuraja pe Roman atunci cand a candidat pentru prezidentiale, in 2000, a facut cariera. Ea a tinut insa atat cat campania, iar la cateva luni dupa aceea Basescu il inlocuia pe fostul sau tovaras din fruntea partidului.

Roman spune acum ca prin stilul autoritar cezaristo-peronist al lui Basescu se manifesta o insistenta asupra "misiunii istorice a sefului charismatic, apropiat de armata si preocupat excesiv de chestiuni legate de gestionarea, apropierea si controlul serviciilor secrete".

Consideratiile lui Roman au fost sustinute de profesorul universitar de stiinta politica Daniel Barbu, coautor al raportului, acesta explicand ca cezarismul presupune un sef care, fara sa incalce legile, incearca sa le exploateze.

Barbu a mai declarat ca peronismul, identificat si el in discursurile lui Basescu, ar presupune tendinta de a trece peste elitele intermediare, adica "intre mine, generalul Peron si popor nu exista intermediari".

Raportul lui Roman mai arata ca Basescu "a devenit el insusi autoritate legislativa" prin decizia CSAT care a asociat toate serviciile secrete in Comunitatea Nationala de Informatii.

Dupa despartirea de Traian Basescu, Petre Roman si-a facut propriul partid care nu a avut insa succes electoral. Dupa esecul la legislativele din 2004, Roman, care a aratat de-a lungul carierei sale politice ca are o cultura si un crez politic mai apropiate de valorile stangii occidentale, a incercat o apropiere de Ion Iliescu, cel de care se despartise tocmai din cauze doctrinare.

In 1992, Iliescu si Roman s-au despartit. Principalele reprosuri pe care fostul prim- ministru i le-a adus lui Iliescu s-au referit tocmai la dogmatismul sau ideologic si la cantonarea in valorile depasite ale comunismului etatist.

Dupa ce Iliescu a fost indepartat de la sefia PSD, el s-a afisat de mai multe ori impreuna cu Roman. Mai mult, au pus la cale un proiect de coagulare a stangii. Proiectul nu a fost si nu este vazut cu ochi buni de actuala conducere a PSD - social-democratii pretind monopolul stangii in Romania, dat fiind forta partidului.

Insa Iliescu are alta parere despre cum trebuie sa fie stanga in Romania. Nu intamplator el se prezinta deseori pe sine drept "sarac si cinstit", vituperand, in aceeasi vreme, ceea ce numeste "dorinta de inavutire" sau punerea pe "capatuiala" a unora dintre social-democrati. De remarcat este insa faptul ca niciodata cand el s-a exprimat in aceste cuvinte nu a dat vreun exemplu.

Ieri Roman a analizat si el situatia PSD si, potrivit propriilor observatii, liderii centrali si locali ai social-democratilor, "in imensa lor majoritate", sunt printre cei mai bogati oameni din Romania, de aceea nu pot percepe probleme cu care se confrunta salariatii si taranii, a declarat miercuri Petre Roman.

In raportul prezentat ieri el afirma ca "cei mai multi membri ai conducerii centrale si locale ai PSD nu sunt formal ostili sau indiferenti fata de interesele salariatilor si ale categoriilor sociale defavorizate". Insa, spune el, "la baza, PSD e mult mai solid decat daca ne luam dupa ce se intampla la varf". Asadar, sustine el, in acest context delicat pentru PSD, "polul stangii se dovedeste tot mai necesar pentru a depasi o stare de decredibilizare a PSD". Roman a mai adaugat ca polul stangii, pe care vrea sa il creeze, nu ar urma sa reuneasca doar formatiuni de stanga, ci si de centru sau chiar "liberali de stanga".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO