Politică

Rodicai Stanoiu i se pregateste plecarea

03.03.2004, 00:00 25



"Nu stiu sa existe demisii in viitoarea restructurare a Guvernului, dar sunt convins ca va exista o remaniere." Totul foarte repede, pana cel tarziu miercurea viitoare. Asertiunile apartin liderului deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc. Un nume este intens vehiculat de luni bune: Rodica Stanoiu. Ceea ce pare ca a tinut-o pana acum in functie este prietenia care o leaga de presedintele Iliescu. Criticata pentru activitatea sa, dupa aparitia raportului de tara, de insusi primul ministru, dupa o disputa publica cu ministrul de interne Ioan Rus (pe marginea raspunderii privind capitolul de negocieri Justitia si afaceri interne), Rodica Stanoiu nu prea mai are prieteni la Palatul Victoria. Dar Palatul Cotroceni nu a dat unda verde pentru inlocuirea ei. Modificarea structurii guvernamentale, prin promovarea a trei ministri de stat, ar putea fi un bun prilej pentru o despartire fara mare tam-tam, si care sa nu semene cu o demitere. Totul, daca presedintele Iliescu s-ar decide sa-i ofere lui Nastase o palida consolare dupa ce i l-a trimis in coasta pe consilierul sa, Ioan Talpes, pe pozitia de ministru de stat. Cu IQ, "foarte inalt" si verificat chiar de "americani", - cum spune Hrebenciuc - Talpes va coordona intre altele si justitia patronata acum de Rodica Stanoiu. Or, doi oameni ai presedintelui care controleze in Executiv o problema atat de sensibila cum este justitia, pare ca este prea mult pentu Nastase. Daca mai are vreo autoritate, ea ar urma probabil sa se manifeste aici.



Rodica Stanoiu nu mai are de mult sustinere nici in randurile magistratilor. In vremea in care se afla la o intalnire cu presedintele Ion Iliescu, dinspre Consiliul Superior al Magistraturii venea un atac direct la adresa ministrului si a Ministerului Justitei. Stanoiu a fost ieri la Cotroceni cu ocazia depunerii juramantului de mai multi magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.



In aceasta vreme Dan Lupascu secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii, vorbea despre "haosul si proasta organizare din Justitie", de faptul ca "nu se doreste o independenta reala a justitiei."



Fara sa aminteasca numele Rodicai Stanoiu, Lupascu a spus ca "CSM trebuie sa fie garantul independentei justitiei, sa se ocupe de cariera magistratilor, iar Ministerul Justitei sa administreze justitia." El a acuzat si faptul ca este tinta unei campanii de presa prin "materiale comandante impotriva sa." Referirea este directa, iar tinta stiuta: Rodica Stanoiu. Aceasta a declarat presei ca Lupascu a fost ales ilegal in fruntea CSM. Concret la 18 februarie, in urma alegerilor lui Dan Lupascu i-a fost prelungit mandatul de sef al CSM. Stanoiu a contestat o saptamana mai tarziu alegerea sa pe motiv de incalcare a regulamentului si a spus ca alegerile vor fi reluate. Stanoiu a spus ca Lupascu trebuia ales cu majoritatea de doua treimi din cvorum (adica 11 voturi din totalul de 17 membri CSM), in vreme ce el a obtinut doar 10 voturi. Rememorand momentul, Lupascu a spus ieri ca presedinte Tribunalului Brasov, l-a sunat a doua zi dupa alegerea sa ca sef al CSM, spunandu-i ca "se simpte vinovata intr-un fel ca a intrat in acest joc, dar nu a putut sa nu voteze ce i s-a sugerat.", adica impotriva sa. Lupascu a adaugat ca nicodata nu i s-a mai intamplat sa auda atatea nemultumiri ale magistratilor ca acum. Lupascu s-a mai plansa ca proiectul legii CSM a fost minimalizat de ministerul lustitie care luni a organizat o dezbatere pe marginea lui.



Seful CSM a adus ieri in discutie un alt subiect care a tulburat in vara trecuta apele Justitiei. Este vorba de acuzatiile aduse de CSM lui Paul Florea, presedintele instantei supreme. Florea a fost acuzat de CSM ca in timpul judecarii cererii de eliberare a magistratului muresan Andreea Ciuca, s-a comportat inadecvat fata de procurorul de sedinta. Ieri, Lupascu a spus ca atunci CSM a fost atras "in cursa", pentru ca "cineva se razboia cu altcineva." Seful CSM nu a spus cine a atras institutia in cursa, dar derularea faptelor ofera unele indicii. Sezizarea impotriva lui Florea a fost facuta de fostul procuror general Tanase Joita (care a demisionat in august). Dupa analiza ei, CSM a mai decis ca Florea a contestat reglementarile legale care definesc pozitia procurorului. Florea il intrebase pe procuror daca actiunile sale sunt cumva cenzurare politic, tinand seama de faptul ca procurorii sunt subordonati ierarhic, iar procurorul general este sub autoritatea ministrului Justitiei, care este membru al Executivului. Deocamdata acesta este Rodica Stanoiu.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO