Politică

Rodica Stanoiu recunoaste ca are rivali in Guvern si in partid care o vor demisa

18.02.2004, 00:00 15



Dupa valul de critici venit din partea unor oficiali ai Uniunii Europene, care au acuzat lipsa de reforma si coruptia din domeniul justitiei, ministrul justitiei Rodica Stanoiu a replicat, din nou, luni seara, intr-o emisiune televizata. Dar, spre deosebire de precedentele replici, raspunsul ministrului nu s-a limitat doar sa contracareze semnalele negative venite de la Bruxelles. Pentru prima data, Rodica Stanoiu a criticat direct sau voalat colegii de Cabinet si a acreditat ideea ca sunt in PSD persoane care urmaresc demiterea ei din functia de ministru al justitiei. Fapt contrazis ieri cu vehementa de purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz. Mai mult, PSD vede in actiunile ministrului justitiei acte de reforma.





Stanoiu in ofensiva



Rodica Stanoiu a aparut la B1TV pentru a contracara criticile la adresa ei. A vorbit mai mult singura, pentru ca moderatorul emisiunii a fost mai bland ca niciodata. Ministrul Justitiei si vicepresedinte al PSD a spus ca exista cercuri care o vor indepartata din fruntea ministerului pentru ca este incomoda si pentru ca a ajuns sa se lupte cu coruptia de la varf. Desi nu a dat nume, ea a lasat sa se inteleaga ca ar fi astfel de persoane in interiorul partidului si in guvern. A urmat apoi si un atac deja mai direct, la adresa unor ministri, desi tintele au ramas tot anonime. Ea a spus ca, spre deosebire de alti colegi ministri, ea, ca si "alte ministrese", nu a cheltuit banii Ministerului Justitiei pentru a-si face reclama, pentru a-si proteja imaginea. A fost o aluzie la repetatele acuzatii la adresa unor ministri precum Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, aceia care au comandat campanii de publicitate scumpe in ziare in care nu sunt atacati. Tot Rodica Stanoiu a facut, in emisiunea amintita, si comparatii de credibilitate intre ministerul pe care il conduce si guvern, in ansamblu, si Parlament. Era vorba, de fapt, de acuzatiile directe pe care le-a lansat cel numit de curand sef al cancelariei primului ministru, Alin Teodorescu. El a spus ca justitia este in urma cu reforma si ca nu este credibila. Acuzatiile erau reluate de Teodorescu la o emisiune concurenta, care se difuza in acelasi timp. Dna Stanoiu s-a spalat de acuzatiile lui Teodorescu invocand sondaje pe care le-a girat chiar noul sef al cancelariei, pe cand era director la IMAS. Astfel, Stanoiu a spus ca, de la preluarea mandatului, institutia pe care o conduce are mai multa credibilitate masurata in procente decat Guvernul si decat parlamentul.



Dna ministru al justitiei a recunoscut ca are probleme de comunicare cu unii membri ai cabinetului.





"Are toata sustinerea partidului"



Ca si in alte situatii cand ministrul justitiei a fost in centrul unor acuzatii publice, indiferent de ce natura, PSD s-a grabit sa o apere. "Are toata sustinerea partidului. Este ministru in functie din partea PSD", sustine purtatorul de cuvant al partidului de guvernamant, Bogdan Niculescu-Duvaz. In plus, el a aratat ca nu s-a pus nici o clipa problema ca Rodica Stanoiu sa fie demisa din postul de ministru al justitiei.



Totusi, in urma cu o saptamana, presedintele Ion Iliescu spunea ca situatia ministrului justitiei -daca va fi mentinuta in post sau nu - va fi lamurita in doua-trei saptamani, odata cu reorganizarea guvernului. Daca mesajul sefului statului a fost doar unul de conjunctura - venea la scurt timp dupa ce baroneasa Emma Nicholson, raportorul pentru Romania al Parlamentului European se dezlantuia impotriva administratiei de la Bucuresti, punand accent pe lipsa de reforma in justitie si coruptia din sistem - sau nu, ramane de vazut. Rodica Stanoiu este cunoscuta ca un apropiat om politic sefului statului. Ultima data cand s-a pus problema remanierii Rodicai Stanoiu, in vara anului trecut, ministrul si-a conservat portofoliu si ca urmare a unei audiente fulger la Cotroceni.



Ieri insa, purtatorul de cuvant al PSD nu numai ca a negat orice eventuala schimbare din functie a Rodicai Stanoiu dar a dat si asigurari ca in justitie s-au facut si se fac reforme: "S-au facut reforme semnificative in justitia romaneasca si ele continua. Suntem in proces de adoptare a doua legi importante: legea privind organizarea judiciara si statutul magistratilor". Dupa parerea lui Niculescu-Duvaz in justitie mai trebuie reformat "spiritul, mentalitatea judecatorilor".





Despre reforma, cu Rodica Stanoiu



De fiecare data cand a fost adusa in discutie lipsa reformei si ingerinta politicului in justitie, liderii PSD dar si ministrul Rodica Stanoiu au prezentat legea de organizare judiciara si statutul magistratilor drept garantii ale depolitizarii justitiei. Insa, cele doua proiecte, aflate acum in dezbaterea Camerei Deputatilor, sunt departe de a elimina rolul ministrului justitiei din activitatea procurorilor si judecatorilor. In ambelele proiecte sunt parghii prin care ministrul justitiei va continua sa aiba, ca si pana acum, un cuvant de spus in formarea, promovarea si sanctionarea magistratilor. In plus, ministrul justitiei si-a prezervat - potrivit art 65 din legea organizarii judiciare - dreptul de a-i "controla" pe procurori, la cererea Consiliului Superior al Magistraturii sau din proprie initiativa, inclusiv din punctul de vedere al "aptitudinilor". Nu mai putin important este ca acelasi ministru al justitiei este cel care tine in mana bugetele Curtilor de apel, ale tribunalelor si judecatoriilor. Ministrul justitiei este coordonator principal de credite. Impotriva celor doua proiecte, care sunt departe de a reduce semnificativ rolul ministrului justitiei in sistem, s-au pronuntat nu numai parlamentarii opozitiei. Recent, senatorul PSD Antonie Iorgovan a reclamant imixtiunea politicului in justitie si a amenintat ca va demisiona daca cele doua proiecte nu vor fi discutate impreuna cu judecatorii si procurorii. Pozitia publica a lui Iorgovan, unul dintre cei mai apreciati juristi din PSD, a ramas fara ecou la Ministerul Justitiei.



Lipsa de reforma in justitie nu este singurul fapt imputabil ministrului Rodica Stanoiu. In urma cu cateva luni presa a dezbatut pe larg tranzactia dintre ministrul justitiei si compania Petrom, careia Stanoiu i-a vandut o casa contra sumei de 100.000 de dolari. In emisiunea televizata de luni-seara Rodica Stanoiu a spus ca s-a renuntat la acel contract. Mai este vorba si despre construirea unui nou Palat al Justitiei, pentru care Actiunea populara crede ca s-au cheltuit prea multi bani publici, care nu s-ar regasi in lucrarile administrate de ministerul condus de Rodica Stanoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO