Politică

Rodica Stanoiu face opozitie Ministerului Justitiei

12.09.2003, 00:00 12

Opozitia a condamnat ieri declaratiile surprinzatoare ale ministrului Justitiei Rodica Stanoiu - care nu considera "foarte grav" faptul ca anumiti judecatori fac politica - aratand care sunt consecintele acestei interventii: incurajarea deciziilor partizane politic si intentia de a-i blama pe magistratii care au pareri diferite de cele ale ministerului. Prin declaratiile facute miercuri, la Senat, ministrul justitiei este in opozitie si cu propriul proiect legislativ, Statutul magistratilor, care interzice magistratilor, deci inclusiv judecatorilor, sa faca politica.



Argumentele opozitiei
Senatorul PNL, Nicolae Vlad-Popa, membru al Comisiei Juridice, sustine ca declaratiile lui Stanoiu sunt simple supozitii: "Nu cunosc nici un magistrat in Romania care sa faca efectiv politica sau sa se fi manifestat pentru o anumita forta politica. Mi-e teama ca se face aceasta exagerare pentru ca se doreste o confuzie intre implicarea politica a magistratilor si parerire lor in legatura cu sistemul juridic, care sunt oneori in contradictie cu cele ale ministerului Justitiei. Mi-e teama ca se incearca a-i blama si a-i descuraja sa se exprime, pe cei care au pareri diferite de cele ale ministerului". 
Pe de alta parte, Vlad-Popa crede ca declaratiile ministrului justitiei arata ca judecatorii pot fi numiti in functii de conducere pe criterii politice, in functie de parerile pe care le manifesta.
Vicepresedintele PD Emil Boc crede ca pozitia politica a ministrului justitiei este "de o gravitate extrema" pentru ca reprezinta un semnal clar magistratilor de a pronunta sentinte conforme cu interesele politice: "Oamenii politici ar trebui sa inteleaga ca declaratiile lor au un impact deosebit.  Declaratiile Rodicai Stanoiu reprezinta inca un impuls dat de Guvernul PSD magistratilor de a fi obedienti fata de putere, pentru a-si pastra mandatele sau pentru a fi reinvestiti in functii".
Emil Boc a comparat afirmatiile ministrului justitiei cu cele pe care presedintele Iliescu le-a facut in 1994, la Satu Mare, pe tema caselor nationalizate, punct de vedere ce a generat ulterior zecile de recursuri in anulare si valurile de procese de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.



Legea o contrazice pe Stanoiu
Dupa ce a participat la sedinta Comisiei juridice din Senat, in care s-a discutat Statutul magistratilor, Rodica Stanoiu a declarat ca  ca nu i se pare "prea grav" ca anumiti judecatori fac politica si a apreciat ca acest fapt ar putea reprezenta pentru acestia "o trambulina spre politica". Rodica Stanoiu contrazice astfel Statutul magistratilor, proiect al Ministerului Justitie, care la capitolul 8 stipuleaza clar:
Art.8 - (1) Magistratii nu se subordoneaza scopurilor si doctrinelor politice.
(2) Magistratii nu pot sa faca parte din partide politice ori sa desfasoare activitati cu caracter politic specifice acestora.
(3) Magistratii sunt obligati ca, in exercitarea atributiilor, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea convingerilor lor politice.
(4) Magistratii care au avut calitatea de parlamentar nu pot exercita functia de judecator sau procuror la instantele si parchetele din circumscriptia electorala in care au exercitat mandatul, pe o perioada de 5 ani.
(5) Magistratii, cu exceptia judecatorilor si a magistratilor-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si din cadrul Parchetului National Anticoruptie de la nivel central, nu pot candida pentru functia de deputat sau de senator in circumscriptia electorala in care si-au exercitat functia de magistrat. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO