Politică

Reteta unei aliante PNL-PD: precautie si tactica pas cu pas

16.01.2003, 00:00 16

Partidele de opozitie, PNL si PD, incearca sa depasesca diferentele de doctrina si de segment electoral caruia i se adreseaza, pentru a gasi puncte comune care sa le conduca spre o alianta preelectorala. Atat liberalii cat si democratii admit tacit ca fiecare, pe cont propriu, nu se pot constitui intr-o alternativa la PSD in perspectiva alegerilor electorale care vor avea loc, probabil, anul viitor. Ultimele sondaje de opinie au creditat PD in jurul cifrei de 12%, iar PNL la 14%.
Incurajate de un sondaj de opinie dat publicitatii anul trecut, care acorda sanse unei aliante PNL-PD, liderii celor doua formatiuni au inceput sa tatoneze terenul insa cu mare precautie. Prima discutie concreta pe tema unei aliante intre presedintele PNL Theodor Stolojan si presedintele PD Traian Basescu a fost in noiembrie, insa despre ea s-a aflat mult mai tarziu, liderii celor doua partide confirmand-o abia recent.



Liberalii si democratii, deocamdata "convietuire de proba"
Totodata, liberalii si democratii vor sa faca mai intai o "convietuire de proba" si daca aceasta va merge, vor deschide discutia si despre alianta.
Altfel spus, in februarie, la inceputul sesiunii parlamentare, PNL si PD vor semna protocoale de colaborare la Camera Deputatilor si Senat.
"Colaborarea dintre PNL si PD exista si nu de putine ori s-a dovedit eficienta. Am dorit sa dam acestei colaborari o forma institutionalizata, prin semnarea protocolului cu PD, pentru a asigura mai multa coerenta la nivelul actiunii opozitiei in plan legislativ, precum si pentru a ne opune mai eficient la tendintele PSD de ingradire a libertatilor castigate in decembrie 1989", a declarat Theodor Stolojan, Ziarului Financiar.
Presedintele liberal are in vedere pozitiile comune pe care cele doua formatiuni le-au exprimat atat fata de unele proiecte de lege inaintate de PSD, amendamentele formulate la aceste proiecte, cat si fata de motiunile simple prezentate in Parlament.
Protocoalele parlamentare sunt vazute de liberali intelegeri tehnice, dar Theodor Stolojan considera ca relatiile pot evolua.
"Aceasta colaborare este in acest stadiu o colaborare tehnica. Nu este exclus insa ca ea sa devina mai mai mult decat atat daca se vor intruni conditiile necesare unui asemenea pas. Am purtat deja o serie de discutii pe aceasta tema cu reprezentantii PD, fara a ajunge inca la o concluzie definitiva", a explicat presedintele PNL.
Perioada de proba a colaborarii in Parlament va include intalniri saptamanale intre grupurile parlamentare ale PNL si PD, pentru corelarea pozitiilor.



Precautie de ambele parti
Precaut, Theodor Stolojan spune ca daca aceasta perioada de proba nu va fi trecuta cu brio, liberalii nu vor imbratisa varianta unei aliante.
"Cred ca vom vedea cel mai bine cat de eficient putem colabora cu PD in momentul in care protocolul dintre grupurile parlamentare va intra in functiune. Nu vom merge pe varianta unei aliante daca vom simti ca este una artificiala si firava, daca nu vom sti cu siguranta ca exista o compatibilitate de necontestat intre viziunile noastre", a explicat Stolojan.
Temerea liderului liberal este legata de eventuala reeditare a experientei fostei coalitii majoritare, din care a facut parte din PNL, alaturi de PD, PNtCD si UDMR. In aceasta perioada, Theodor Stolojan a privit lucrurile de pe margine, inscrierea sa in PNL avand loc inainte de alegerile din 2.000.
"Consider ca o alianta preelectorala cu PD se poate dovedi eficienta numai in masura in care ea se bazeaza pe un program de guvernare agreat de ambele partide. Nu vom putea conta pe o formula de succes daca nu exista obiective comuna, viziuni compatibile, principii care sa ne apropie. Romania a mai experimentat coalitii eterogene, in care partidele se aflau in permanenta disputa in loc sa colaboreze", Theodor Stolojan, presedinte PNL.
Precautia democratilor se dovedeste legata de cum va fi asimilata la baza PD relatia cu liberalii.
Conducerea democrata a decis ieri sa recomande organizatiilor judetene ale partidului sa realizeze protocoale de colaborare cu structurile similare ale PNL, a anuntat Traian Basescu.
"Consideram ca o eventuala alianta PD-PNL nu poate functiona daca inainte de orice nu realizam un climat de incredere in cadrul structurilor interne ale partidelor", a aratat Basescu.
In cazul in care se va semna o alianta intre cele doua formatiuni politice, aceasta n-ar avea "un fundament solid" in absenta unei colaborari prealabile la nivelul oranizatiilor teritoriale, considera presedintele democrat.
In prezent exista protocoale semnate intre cele doua partide in trei organizatii judetene si la nivelul mai multor localitati unde au avut loc alegeri partiale.



Pregatiri pe cont propriu
In paralel cu negocierile bilaterale, PNL si PD continua fiecare pe cont propriu pregatirile in perspectiva alegerilor.
Theodor Stolojan a spus, pentru Ziarul Financiar, ca pana la sfarsitul acestui semestru PNL isi va prezenta oferta politica. Acest document va fi angajamentul politic al liberalilor pentru viitoarea guvernare.
La randul lor, democratii readuc in partid fosti membrii marcanti. Conducerea PD a aprobat reintoarcerea lui Victor Babiuc in partid, care va face parte din stafful partidului intrucat acesta a detinut functia de ministru.
Fost ministru al justitiei, de interne, al apararii, desemnat de PD pentru aceste demnitati, Victor Babiuc a precizat ca revenirea sa in partid nu este "o optiune de conjunctura", avand in vedere ca plecarea lui s-a produs in momentul in care formatiunea politica era la putere, iar intoarcerea are loc cand se afla in opozitie.
Victor Babiuc a demisonat din PD la 16 februarie 2000, motivand ca se simte "tot mai singur" in conducerea unui partid in a carui politica nu se mai regaseste. La acel moment el era vicepresedinte. In mai, Babiuc si-a anuntat inscrierea in PNL precizand ca este primul partid in care se inscrie pentru ca din PD nu a facut parte niciodata in mod oficial. In 2000 a fost ales deputat pe listele PNL, insa in urma cu un an a demisionat si din formatiunea liberala pentru ca, spunea el, primeste constant semnale ca nu mai este nevoie de el in PNL. La acel moment, el a mai spus ca "asa cum evolueaza lucrurile, PNL nu va constitui o alternativa la actuala guvernare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO