Politică

Republica Moldova trece la santajul direct impotriva Romaniei

13.10.2003, 00:00 8

Moldova s-a plans la sfarsitul saptamanii Consiliului Europei ca refuzul Romaniei de a semna tratatul de baza dintre cele doua tari si limbajul folosit de autoritatile de la Bucuresti fata de Chisinau, destabilizeaza tara, pune in pericol integrarea europeana a Republicii Moldova si chiar existenta statului moldovenesc. MAE roman s-a declarat ieri "surprins" de aceste declaratii, enumerand, intr-un comunicat de presa, toate situatiile in care Romania a ajutat Republica Modova.
Obiceiul autoritatilor de la Chisinau de a da vina pe Bucuresti pentru situatia grea a tarii nu constituie o noutate, dar este pentru prima data cand Republica Moldova reclama Romania la un organism international. Anul trecut, premierul Adrian Nastase si-a anulat o vizita in Republica Moldova din cauza acuzatilor de amestec in treburile interne aduse de autoritatile moldovene Bucurestiului. Reprezentantul permanent al Moldovei la Consiliul Europei Alexei Tulbure a declarat pentru Mediafax ca autoritatile de la Chisinau sunt "deranjate" de faptul ca pe la Bucuresti se vorbeste de "doua state romanesti" sau de "romanii de dincolo de Prut." De asemenea, Moldova este "deranjata" de faptul ca fondul la dispozitia Guvernului roman pentru Republica Moldova, de cateva miliarde de lei nu este administrat de Chisinau (?) ci de Bucuresti. Drept urmare, Moldova s-a adresat Comitetului de Ministri ai Consiliului Europei (a carui presedintie rotativa este detinuta in prezent de Moldova, iar Romania a ajutat Chisinaul sa ajunga in aceasta pozitie) cerand medierea acestui for pentru "depasirea divergentelor existente". MAE roman s-a declarat surprins afirmand ca astfel de obiectii sunt "total nefondate", iar acuzatiile cum ca Romania pune in pericol existenta statului moldovenesc "sunt total anacronice" si incearca sa "deturneze" atentia de la situatia dificila a tarii catre false probleme.
Vorbind de negocieri, Moldova ignora faptul ca nu exista in prezent nici o negociere intre cele doua tari, ci pur si simpul o neintelegere privind tratatul de baza, care nu se negocieza. Tratatul a fost parafat in anii '90 dar nu a fost semnat intrucat, ulterior, termenii lui au fost modificati radical de Chisinau, lucru care nu a fost acceptat de partea romana. Potrivit pretentiilor Chisinaului, Tratatul ar trebui sa consacre faptul ca romanii si moldovenii sunt doua popoare diferite, au o limba, o cultura si o istorie diferite, un lucru absurd de care Bucurestiul nici nu vrea sa auda.
Premierul Adrian Nastase a spus in septembrie ca Romania isi va schimba pozitia in momentul in care la Chisinau va exista mai multa disponibilitate pentru dialog. El a mai aratat ca Romania nu mai este interesata de tratat la momentul actual propunand, in schimb, semnarea unei declaratii comune care sa arate sustinerea ambelor tari pentru integrarea europeana. Plangerea Moldovei impotriva Romaniei seamana mai degraba cu un santraj, intrucat mizeaza pe faptul ca UE cere statelor viitoare membre sa-si rezolve toate litigiile cu vecinii - asadar Romania ar fi, chipurile, fortata sa capituleze in fata pretentiilor Chisinaului, daca nu vrea sa aiba probleme cu integrarea. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO