Politică

Referendumul local referitor la Legea Capitalei, organizat în 19 iunie

Referendumul local referitor la Legea Capitalei, organizat în 19 iunie

Autor: Ioan Burtea

14.04.2011, 11:40 28

Referendumul local referitor laLegea Capitalei va fi organizat în 19 iunie, conform formeiaprobate, miercuri seară, în şedinţa Consiliului General alMunicipiului Bucureşti.

Sorin Oprescu a propus ca dată dedesfăşurare a referendumului 29 mai, dar în final s-a probatorganizarea în 19 iunie.

Consilierii generali au aprobat,miercuri seară, proiectul privind desfăşurarea referendumului localreferitor la Legea Capitalei, în forma propusă de PDL, bucureşteniiurmând să răspundă la şapte întrebări.

Pentru forma propusă de PDL, cucele şapte întrebări, au fost înregistrate 29 de voturi.

Referendumul a trecut cu treiamendamente propuse de viceprimarul Mircea Raicu, din partea PDL -PRM - PNG.

Primul vizează articolul 1 dinproiect conform căruia "se aprobă desfăşurarea pentru consultareacetăţenilor privind problema de interes deosebit legată deorganizarea administrativ - teritorială a Capitalei", în timp ceforma propusă de PDL stipulează că "se organizează referendumulpentru consultarea bucureştenilor în probleme de interes deosebitpentru Capitală".

Cel de-al doilea amendament vizaarticolul 2 din proiect referitor la numărul întrebărilor care vorfi adresate bucureştenilor.

Forma propusă de Sorin Oprescuviza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizareaadministrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile desector către CGMB?".

În forma propusă de PDL sunt şapteîntrebări: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltatCapitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi oadministraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapteadministraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vădoriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acordcu cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi"Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul generalşi CGMB?".

După adoptarea acestei hotărâri,primarul general Sorin Oprescu a spus că referendumul este primulexerciţiu democratic privindu-i pe locuitorii Bucureştiului şi că"asta i-a speriat pe unii politicieni şi i-a făcut să ducă acestreferendum în derizoriu".

Potrivit lui Oprescu, consilieriigenerali ar trebui să fie mai atenţi când votează o hotărâre pentrucă acest proiect a trecut având titlul "Proiect de desfăşurare areferendumului privind legea Capitalei", deşi întrebările nu aulegătură cu acest lucru.

Primarul general Sorin Oprescu s-aîntâlnit, marţi, cu primarii sectoarelor 1 şi 4, Andrei Chiliman şiCristian Popescu Piedone pe tema referendumului, respectiv aîntrebărilor care vor fi puse.

Sorin Oprescu a subliniat că esteexclus ca la referendum să fie o singură întrebare, deoarece seîncearcă lămurirea a două-trei chestiuni şi sunt necesare mai multeîntrebări.

Primarul Capitalei a spus căîntrebările de la referendum ar putea fi "Sunteţi de acord cudesfiinţarea consiliilor locale?", "Sunteţi de acord ca primarul săfie ales de cetăţeni" şi "Sunteţi de acord ca primarul să fie alesde Consiliul General", precizând însă că acestea sunt doar nişteexemple şi că există o mulţime de formule, deocamdată nefiind luatăo decizie referitoare la cele care vor fi cuprinse în cazulreferendumului.

Liderul PNL Bucureşti, AndreiChiliman, i-a prezentat, marţi, primarului Sorin Oprescu formaagreată de USL a întrebării care urmează a fi adresatăbucureştenilor.

Potrivit acestuia, formaîntrebăriia agreată de USL este următoarea: "Sunteţi de acord cucentralizarea administrativă a municipiului Bucureşti printrasferul de atribuţii de la primăriile de sector cătreCGMB?".

Liderii filialelor de Bucureştiale PNL şi PC, Andrei Chiliman şi Cristian Popescu Piedone, aulansat, în 13 martie, campania "Apără Bucureştiul! Semnează pentrureferendum", pentru strângerea de semnături privind organizareaunui referendum local referitor la Legea Capitalei.

Preşedintele PDL Bucureşti, ElenaUdrea, declara, în 5 aprilie, după o dezbatere privind LegeaCapitalei, că această propunere legislativă ar putea intra învigoare începând cu alegerile din 2012, negând că prin aceasta vorfi desfiinţate sectoarele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO