Politică

Războiul referendumului: USL cere oficial Curţii Constituţionale validarea referendumului şi demiterea lui Băsescu

Războiul referendumului: USL cere oficial Curţii Constituţionale validarea referendumului şi demiterea lui Băsescu

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Iulian Anghel

01.08.2012, 13:56 2668

USL a depus astăzi la Curtea Constituţională o sesizare privind referendumul din 29 iulie, dar a anunţat că nu o face publică, din respect pentru independenţa justiţiei.

Conţinutul sesizării fusese făcut însă public cu o zi înainte unul dintre fruntaşii USL, Varujan Vosganian.

În esenţă, USL cere Curţii Constituţionale ca, înainte de a lua o decizie să ceară verificarea listelor electorale pe care acum sunt înscrise 18,2 mil. persoane. În opinia USL, în România nu sunt atâţia cetăţeni cu drept de vot, ci mult mai puţini, iar o listă electorală corectă ar fi condus la validarea referendului, deci la demiterea lui Traian Băsescu prin îndeplinirea pragului de prezenţă obligatorie - 50% plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

Iată ce cere USL Curţii, după cum a explicat Vosganian marţi: "Curtea Constituţională trebuie să-şi dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege, în condiţiile în care acest cvorum trebuie să armonizeze datele INS (Institutul Naţional de Statistică - n.n.), datele pe care le deţine MAI (Ministerul Administraţiei şi Internelor - n.n.) privind persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza expirării buletinelor care nu au fost reînnoite; de asemenea, de acord cu deciziile instanţelor judecătoreşti privind pierderea capacităţii de vot pentru diferite categorii de persoane, fie că e vorba de persoane care au pierdut dreptul de a vota în urma unei sentinţe judecătoreşti derivând din aplicarea Codului Penal, fie că este vorba de persoane care nu au capacitatea acestui exerciţiu de voinţă. Curtea Constituţională trebuie să-şi dea decizia abia după ce armonizează toate aceste informaţii. Orice decizie care s-ar da în baza unei Românii ipotetice, în baza unei Românii statistice, care nu este în concordanţă cu România reală, ar putea să ducă la o concluzie riscantă pentru societatea românească, în care România reală să nu se simtă reprezentantă prin datele care întemeiază această decizie".

O sesizare privind referendumul a fost depusă astăzi la Curtea Constituţională şi de preşedinţii celor două camere parlamentare, ambii de la USL, Petru Filip (Senat) şi Valeriu Zgonea (Camera Deputaţilor). Ea conţine observaţiile de mai sus, dar acuză, în plus, că PDL a comis un "abuz de drept" prin boicotarea referendumului încălcând art. 57 din Constituţie (ARTICOLUL 57: Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi.).

În documentul obţinut de Mediafax, cei doi spun că un abuz de drept, nu poate avea rezultatul urmărit, adică nu poate conduce, în cazul de faţă, la infirmarea rezultatelor referendumului.

"În caz contrar, am accepta că un abuz de drept poate produce efecte juridice în plan constituţional, ceea ce este inacceptabil din punctul de vedere al ordinii de drept."

Petenţii mai invocă şi votul masiv dat duminică pentru demiterea lui Traian Băsescu.

"În condiţiile în care ar fi luate în considerare listele electorale permanente neactualizate, pentru validarea referendumului ar fi necesare 9.154.307 voturi, iar pentru demiterea preşedintelui ar fi necesare 4.577.155 de voturi. Or, pentru demitere, la referendumul din 29.07.2012 au fost exprimate peste 7.360.000 de voturi. Ne aflăm în situaţia absurdă în care 4.557.155 de cetăţeni care votează «Da» îl pot demite pe preşedintele suspendat, dar 7.360.000 de cetăţeni care au votat «Da» la referendumul din 29 iulie nu îl pot demite", se arată în sesizare.

Un ultim argument al lui Filip şi Zgonea: la momentul declanşării procedurii de demitere, în vigoare era ordonanţa de urgenţă 41/2012 care elimina un pragul electoral pentru demiterea şefului statului. Este exact aceeaşi ordonanţă pe care premierul Victor Ponta s-a obligat să o abroge la cererea Comisiei Europene, după ce Curtea a stabilit că pragul pentru validarea referendumului este reprezentat de prezenţa la vot a 50% plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO