Politică

Ramas somer, Beuran cere instantei sa fie reintronat la catedra

25.11.2003, 00:00 16

Fostul ministru al Sanatatii Mircea Beuran a dat in judecata Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" Bucuresti si pe rectorul acesteia, Laurentiu Popescu, pentru modul in care i-a fost desfacut contractul de munca din cadrul universitatii.
Laurentiu Popescu, senator PSD, este coleg de partid cu Beuran. Senatul Universitatii "Carol Davila" i-a desfacut contractul de munca lui Mircea Beuran pe 3 octombrie in vremea in care acesta detinea portofoliul Sanatatii - dupa ce o comisie academica a stabilit ca el a plagiat mai multe ghiduri medicale si a obtinut titlul de conferentiar universitar invocand respectivele ghiduri. Senatul Universitatii a propus Ministerului Educatiei sa-i si anuleze titlurile universitare fostului ministru. Fost medic personal al presedintelui ion Iliescu, Beuran era si profesor la UMF "Carol Davila." Pe tot parcursul scandalului legat de ghidurile plagiate, Beuran a fost aparat de premierul Adrian Nastase si de presedintele Ion Iliescu care au apreciat ca impotriva sa a fost orchestrata o campanie de defaimare care ar avea un singur motiv: Beuran ar fi deranjat lumea medicala prin reformele pe care le-a initiat in sistem.
Ramas fara slujba, Beuran a participat ieri la  sedinta Colegiului de Onoare a ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), si a declarat la iesire ca nu contesta motivul pentru care Senatul UMF a decis in 3 octombrie desfacerea contractului sau de munca, ci doar faptul ca nu a fost respectate prevederile legale in acest sens. Beuran a spus ca a dat in judecata UMF, potrivit Mediafax, pentru ca nu a existat o comisie care sa discute desfacerea contractului sau de munca si nici posibilitatea depunerii unei contestatii din partea lui. Ieri, Beuran a inaintat Colegiului de Onoare al MECT o contestatie legata de modul de desfacere a contractului sau de munca. Prima sedinta a Colegiului avut loc acum trei saptamani, cand a alcatuita o comisie de universitari experti in legislatia muncii, care sa cerceteze cazul. Acestia au analizat modul in care a fost concediat Beuran de la universitate, ajungand la concluzia ca nu a fost respectata procedura prevazuta de lege. Colegiul - reunit ieri pentru a doua oara - a remis concluzia comisiei atat Senatului UMF, cat si lui Mircea Beuran. "Colegiul de Onoare nu poate lua o decizie in acest caz pentru ca este intermediar in conflictul de munca intre o persoana si o institutie si instanta. Cat timp Mircea Beuran a sesizat deja instanta, Colegiul asteapta raspunsul instantei", a declarat secretarul de stat in MECT Radu Damian, care este si presedinte al Colegiului. Comisia desemnata de UMF sa analizeze acuzatiile de plagiat a propus Senatului universitar sanctionarea conferentiarului doctor Mircea Beuran cu desfacerea disciplinara a contractului de munca in cadrul  universitatii, conform Legii statutului personalului didactic. In urma acestei propuneri, Senatul UMF a decis, in 3 octombrie, desfacerea contractului de munca al lui Mircea Beuran din cadrul universitatii.  Mircea Beuran a demisionat, in 20 octombrie, din functia de ministru al Sanatatii. Portofoliul Sanatatii este ocupat interimar, pentru 45 de zile, de ministrul delegat al Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO