Ramas somer, Beuran cere instantei sa fie reintronat la catedra

Autor: Iulian Anghel 25.11.2003

Fostul ministru al Sanatatii Mircea Beuran a dat in judecata Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" Bucuresti si pe rectorul acesteia, Laurentiu Popescu, pentru modul in care i-a fost desfacut contractul de munca din cadrul universitatii.
Laurentiu Popescu, senator PSD, este coleg de partid cu Beuran. Senatul Universitatii "Carol Davila" i-a desfacut contractul de munca lui Mircea Beuran pe 3 octombrie in vremea in care acesta detinea portofoliul Sanatatii - dupa ce o comisie academica a stabilit ca el a plagiat mai multe ghiduri medicale si a obtinut titlul de conferentiar universitar invocand respectivele ghiduri. Senatul Universitatii a propus Ministerului Educatiei sa-i si anuleze titlurile universitare fostului ministru. Fos t medic personal al presedintelui ion Iliescu, Beuran era si profesor la UMF "Carol Davila." Pe tot parcursul scandalului legat de ghidurile plagiate, Beuran a fost aparat de premierul Adrian Nastase si de presedintele Ion Iliescu care au apreciat ca impotriva sa a fost orchestrata o campanie de defaimare care ar avea un singur motiv: Beuran ar fi deranjat lumea medicala prin reformele pe care le-a initiat in sistem.
Ramas fara slujba, Beuran a participat ieri la  sedinta Colegiului de Onoare a ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), si a declarat la iesire ca nu contesta motivul pentru care Senatul UMF a decis in 3 octombrie desfacerea contractului sau de munca, ci doar faptul ca nu a fost respectate prevederile legale in acest sens. Beuran a spus ca a dat in judecata UMF, potrivit Mediafax, pentru ca nu a existat o comisie care sa discute desfacerea contractului sau de munca si nici posibilitatea depunerii unei contestatii din partea lui. Ieri, Beuran a inaintat Colegiului de Onoare al MECT o contestatie legata de modul de desfacere a contractului sau de munca. Prima sedinta a Colegiului avut loc acum trei saptamani, cand a alcatuita o comisie de universitari experti in legislatia muncii, care sa cerceteze cazul. Acestia au analizat modul in care a fost concediat Beuran de la universitate, ajungand la concluzia ca nu a fost respectata procedura prevazuta de lege. Colegiul - reunit ieri pentru a doua oara - a remis concluzia comisiei atat Senatului UMF, cat si lui Mircea Beuran. "Colegiul de Onoare nu poate lua o decizie in acest caz pentru ca este intermediar in conflictul de munca intre o persoana si o institutie si instanta. Cat timp Mircea Beuran a sesizat deja instanta, Colegiul asteapta raspunsul instantei", a declarat secretarul de stat in MECT Radu Damian, care este si presedinte al Colegiului. Comisia desemnata de UMF sa analizeze acuzatiile de plagiat a propus Senatului universitar sanctionarea conferentiarului doctor Mircea Beuran cu desfacerea disciplinara a contractului de munca in cadrul  universitatii, conform Legii statutului personalului didactic. In urma acestei propuneri, Senatul UMF a decis, in 3 octombrie, desfacerea contractului de munca al lui Mircea Beuran din cadrul universitatii.  Mircea Beuran a demisionat, in 20 octombrie, din functia de ministru al Sanatatii. Portofoliul Sanatatii este ocupat interimar, pentru 45 de zile, de ministrul delegat al Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu.