Politică

Raffarin i-a spus lui Nastase ca nu trebuie sa mai iasa din cuvantul UE

09.09.2003, 00:00 22

Aflat in Franta, intr-o vizita de doua zile, premierul Adrian Nastase si omologul sau francez Jean-Pierre Raffarin au anuntat ieri lansarea forumului franco-roman al carui scop este dezvoltarea relatiilor bilaterale.
Forumul, constituit din personalitati din cele doua tari, va fi prezidat de fostul tenisman roman Ilie Nastase si de senatorul francez Henri Revol. Dupa ce in acest an relatiile romano-franceze au fost tensionate din cauza opiniilor divergente privind razboiul din Irak si Tratatul privind Curtea Penala Internationala (CPI), lucrurile revin la normal.



Sprijin neconditionat din partea Frantei
Premierii roman si francez s-au intilnit, ieri, la Paris, pentru a analiza stadiul actual al relatiilor economice si politice dintre cele doua tari, precum si modalitatile de dezvoltare a acestora. Cei doi oficiali au discutat si despre procesul de integrare europeana a statelor candidate, Jean-Pierre Raffarin reconfirmind sprijinul acordat de Franta pentru integrarea Romaniei in UE in 2007.
"Dorim sa lucram impreuna, sa luam impreuna decizii, astfel incit pozitia UE sa fie una favorabila integrarii Romaniei in 2007", a spus Raffarin, potrivit Mediafax.
El a precizat ca aceasta idee va fi reluata si in cadrul vizitei pe care presedintele Ion Iliescu o va efectua, la sfirsitul lunii noiembrie, in Franta.
Adrian Nastase a aratat ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cu sprijinul Frantei si al altor state europene, va elimina o parte din frustrarile existente la nivelul populatiei, determinate de separarea Romaniei si a Bulgariei fata de celelalte zece state candidate.
In discutiile cu premierul francez, Adrian Nastase s-a referit si la oportunitatile de afaceri pe care mediul economic romanesc le asigura in prezent investitorilor straini, precum si la facilitatile existente in diferite domenii, in special in cel al tehnologiei informatiei. Jean-Pierre Raffarin l-a asigurat pe Adrian Nastase ca va sustine investitiile franceze in Romania, in special in sectoarele de activitate profitabile.



Punctele nevralgice: Irak si CPI
Presa franceza scria ieri ca in timpul vizitei de doua zile a premierului roman in Franta, Bucurestiul spera sa puna capat, definitiv, celor doua episoade care au tensionat relatiile cu Parisul: diferendul dintre cele doua state privind sustinerea pe care Romania a acordat-o Statelor Unite in Irak si polemica privind Curtea Penala Internationala. Agentia France Press (AFP) scria ieri ca guvernul roman a facut un pas inapoi, reconsiderandu-si pozitia fata de Bruxelles, anuntand ca nu va trimite Parlamentului spre ratificare acordul romano-american semnat in urma cu un an de Nastase si Colin Powell prin care Romania se angajeaza sa nu-i extredeze catre CPI pe cetatenii americani asupra carora ar plana suspiciunea ca au crime de razboi sau crime impotriva umanitatii. Romania a fost prima tara din lume care a semnat un astfel de acord cu SUA ceea ce a produs mania UE
Aceasta "vizita de lucru" de doua zile a premierului roman in Franta va marca dorinta Bucurestiului de a "consolida parteneriatul" cu Franta, pentru a ajuta Romania sa duca la capat reformele cerute de Bruxelles, mai ales la nivelul administratiei locale, protectia copiilor sau Justitie. In acelasi timp, AFP comenta ca indelungata cooperare a juristilor romani si francezi au luat o noua turnura datorita necesitatii imperioase ca Romania sa-si reformeze sistemul judiciar in vederea aderarii la UE in 2007. Agentia aminteste ca juristii francezi ii consiliaza pe colegii lor de la Bucuresti pentru formarea unei justitii pentru minori, care include formarea de judecatori pentru copii. In plan politic, premierul roman spera ca vizita la Paris sa-i aduca confirmarea sustinerii Frantei intrucat Romania doreste sa se alature UE in 2007, aceasta in conditiile in care exista cooperare bilaterala si in cele mai mici sate romanesti. In timpul crizei irakiene presedintele Frantei Jacques Chirac a criticat tarile din est care au sustinut SUA apreciind ca ele "au pierdut o buna oportunitate de a tacea." In particular, Chirac aprecia ca, prin acesta sustinere Romania si-a diminuat sansele de a se integra in UE. Ulterior Chirac si-a indulcit tonul.



Promenada la Villefranche de Rouergue
Vizita premierului roman in Franta a fost umbrita mediatic de participarea celor mai contestati alesi locali, asa zisii "baroni ai PSD", la un Forum organizat la Villefranche de Rouergue. Marian Oprisan, Nicolae Mischie, Bebe Ivanovici, precum si alti alesi locali au plecat in Franta duminica, cu o zi inainte de plecarea premierului. Ei vor participa la un forum privind problemele administratiei locale. PSD a reactionat ieri la comentariile aparute in presa cu privire la vizita in Franta a baronilor. Dan Matei Agathon a spus ca vizita in Franta a presedintilor Consiliilor judetene Gorj si Vrancea, Nicolae Mischie respectiv Marian Oprisan, nu are nici o legatura cu Guvernul sau cu PSD: "Invitatiile nu au fost facute nici de Guvern, nici de PSD. Nu are nici o legatura cu vizita oficiala a premierului. Sunt doua actiuni separate, de aceea au plecat cu avioane separate", a explicat Agathon.
Totusi, premierul se va intalni si in Franta cu baronii locali intrucat va participa maine la Forumului Cooperarii Descentralizate, in localitatea Villefranche-de-Rouergue, la care vor participa si alesii locali din Romania.
Ieri, vicepresedintele PD Emil Boc a criticat "deserviciile aduse imaginii externe a Romaniei de «delegatia de baroni» care, in frunte cu premierul Adrian Nastase, efectueaza o vizita oficiala in Franta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO