Politică

Radicalii din UDMR vor autonomie teritoriala

17.03.2003, 00:00 13

Radicalii din UDMR grupati in jurul fostului presedinte de onoare Laszlo Tokes au facut la sfarsitul saptamanii, la "Forumul din martie" de la Cluj-Napoca, mai multe propuneri privind autonomia maghiarilor, surprinzatoare chiar si pentru radicali, care si-au fortat intotdeauna norocul in politica. Autonomia ar fi pusa in practica tocmai prin institutii romanesti, potrivit celor sustinute. Cei aproximativ 1.000 de participanti au ales un Consiliu de initiativa pentru infiintarea Consiliului National Maghiar din Ardeal, din care face parte membri a doua dintre cele zece platforme din UDMR: Miscarea Blocului Reformist si Initiativa Maghiara Ardeleana. De asemenea, merita remarcata prezenta alaturi de radicali a presedintelui Comisiei de politica externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, care i-a felicitat pe organizatorii actiunii.
La "Forumul din martie", organizat de episcopul reformat, radicalii au sustinut modificarea Constitutiei in sensul eliminarii caracterului national si unitar al statului. Potrivit propunerii lor, statul roman ar fi "stat de drept, suveran, independent, social si democratic". Aceasta propunere nu este cu totul straina de UDMR. In dezbaterile legate de modificarea Constitutiei, UDMR a sustinut eliminarea sintagmei "stat national", insa nici un partid parlamentar nu a fost de acord.
Nu mai putin surprinzatoare este si ideea radicalilor ca tuturor comunitatilor nationale sa li se permita sa-si foloseasca liber simbolurile nationale. In localitatile unde  minoritatea nationala este preponderenta, aceste comunitati sa aiba dreptul la autonomie locala administrativa cu statut special, prevazut in statutul de autonomie, precum si la autonomie teritoriala.
Mai mult, radicalii lui Tokes sustin oferirea posibilitatii comunitatilor de a dobandi calitatea de subiect politic si dreptul la "autonomie personala". Un lait-motiv al UDMR, impunerea limbii materne, se regaseste in setul de propuneri. Doar ca, spre deosebire de legislatie, care permite folosirea limbii materne in localitatile in care minoritarii reprezinta 20%, radicalii sustin impunerea limbii materne ca limba oficiala in zonele in care minoritatea depaseste zece procente din populatie.
De asemenea, comunitatile nationale ar trebui, potrivit propunerilor de la "forumul din martie", sa aiba dreptul sa-si infiinteze propriile institutii, cu personalitate juridica si sa-si autoadministreaze activitatea din domeniul invatamantului, culturii, pastrarii traditiilor, al activitatii sociale si informatiilor.

Laszlo Kovacs, sfidat
Actiunea radicalilor a precedat sarbatorirea, la Targu Mures, a 155 de ani de la declansarea revolutiei ungare. Alaturi de cei 5.000 de maghiari prezenti la Targu Mures au venit presedintele Marko Bela si ministrul ungar al Afacerilor Externe Kovacs Laszlo, care este si presedintele Partidului Socialist Ungar. Radicalii au protestat fata de prezenta ministrului ungar, depunand separat coroane de flori la statuia poetului Petofi Sandor. "Eu daca as protesta, nu as alege o zi nationala. Aceasta se poate considera ca o chestiune de cultura si civilizatie", a raspuns ministrul ungar.
Sambata dimineata, inainte de sarbatorirea zilei nationale a maghiarilor, Marko Bela si Kovacs Laszlo au discutat despre problemele comunitatii maghiare   de peste granitele Ungariei.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO