Politică

"Codul Electoral" mai da o sansa partidelor opozitiei, in 2004

04.04.2003, 00:00 14

Partidul de guvernamant a lansat, la inceputul anului, o dezbatere privind reforma radicala a sistemului electoral, tinta fiind "reinnoirea clasei politice si "responsabilizarea" alesilor in fata alegatorilor. Desi suna pompos intentia este pe deplin laudabila. PSD a si avansat o serie de propuneri in acest sens, celelalte partide au si ele propriile variante. Cea mai spectaculoasa propunere a PSD este introducerea votului uninominal, dar numai pentru Senat. Masura este ceruta de ani buni de societatea civila iar propunerea PSD ar veni, la prima vedere, in intampinarea ei. Analizand-o mai atent, sociologii si politologii au ajuns la concluzia ca in practica ea avantajeaza partidele mari si distorsioneaza optiunile electoratului: pentru ca, intr-o circumscriptie castiga acel candidat care a obtinut cele mai multe voturi, iar optiunile pentru ceilalti candidati nu mai sunt contabilizate nicaieri. Asociatia Pro Democratia a realizat o simulare pentru Bucuresti in care demonstreaza ca, daca in 2000, ar fi existat sistemul uninominal, PSD at fi castigat toate mandatele de senator distribuite pentru capitala. Or, procentual, PSD nu a obtinut decat putin peste o treime din voturile exprimate lucru care nu justifica adjudecarea tuturor mandatelor. Majoritatea de 2/3 care nu a votat cu PSD nu ar fi fost reprezentata in Senat. Partidele si-au facut deja calcule: UDMR recunoaste ca ar pierde jumatate din locurile pe care le detine in acest moment, iar PNL un sfert. Recent, liberalii au inregistrat la cele doua Camere un amplu proiect de lege privind Codul Electoral care ar urma sa reglementeze multe dintre probemele controversate - de la instituirea unei autoritati elecorale permenente, pana la sistemul de vot si finantarea partidelor. Recunoscand dreptul alegatorilor de a vota persoane si nu liste propunerea liberalilor alcatuita impreuna cu Asociatia Pro Democratia recomanda sistemul "mixt compensat", cu scopul de a reduce aceasta "discriminare" pozitive de care s-ar bucura PSD si PRM daca ar fi introdus sistemul uninominal in viziunea partidului de guvernamant. Modificarea legii electorale va intra in discutia partidelor dupa adoptarea modificarilor aduse Constitutiei si probabil va suscita dezbateri aprinse pentru ca fiecare partid are alta viziune asupra textului final. In orice caz legea electorala va trebui modificata cel putin  pana la sfarsitul anului in curs deoarece 2004 este an electoral.
Cristian Parvulescu, directorul Asociatiei Pro Democratia, considera ca introducerea votului uninominal corespunde unei cerinte a societatii romanesti. El adauga ca proiectul Codului Electoral, elaborat de asociatie impreuna cu PNL incearca sa corecteze o disfunctie a acestui sistem de vot, care avantajeaza partidele mari, respectiv PSD si PRM. Parvulescu a declarat ca o data cu introducerea votului uninominal vor trebui introduse si criterii clare pentru plafonarea sumelor de cheltuit in campania electorala.

UDMR ar pierde jumatate din senatori
UDMR:  propune aplicarea unui sistem de vot mixt (nominal si pe lista de partid) atat pentru Camera cat si pentru Senat sau un sistem preferential pe lista de partid. Senatorul Frunda Gyorgy apreciaza ca diferentiarea sistemului de vot pentru Camera si Senat, propusa de PSD nu se justifica decat in cazul in care atributiile celor doua camere vor fi diferentiate. De asemenea senatorul UDMR apreciaza ca introducerea votul uninominal clasic la Senat, cum propune PSD ar conduce la pierderea multor voturi pentru partidele cu o pondere mai mica in preferintele electoratului. Bunaoara, Uniunea va piede jumatate din numarul de mandate de senator pe care le are in prezent. Intentia partidului de guvernamant de a mari norma de reprezentare este o propunere "populista" intrucat nu va conduce, asa cum s-a spus la scaderea cheltuielilor iar parlamentarii nu o vor accepta "probabil". In schimb, introducerea sistemului d'Hont este binevenita intrucat ii leaga pe alesi de circumscriptiile electorale.
 
Un sfert din parlamentari isi iau adio
Daca alegerile vor fi organizate in baza acestui sistem, in urmatorul mandat vom avea cu 25% mai putini parlamentari, apreciaza senatorul PNL Paul Pacuraru. Voturile care nu reusesc sa intruneasca un mandat parlamentar, resturile, se redistribuie in favoarea candidatilor care nu au reusit sa obtina un mandat. "Am propus un sistem care sa echilibreze putin lucrurile, adica sa avanteze partidele mici si nu pe cele mari. De exemplu, daca intr-o circumcriptie candidatul PNL nu reuseste sa obtina suficiente voturi pentru  un mandat, in primul tur, i se vor redistribui 18% din voturi pentru o lista propusa de PNL", a exemplificat Paul Pacuraru.

PRM vrea vot preferential pe liste
PRM a propus alegerea senatorilor si deputatilor pe baza votului preferential pe liste, potrivit unui proiect legislativ inregistrat la Parlament in urma cu un an. Lucian Bolcas, liderul grupului parlamentar din Camera Deputatilor, unul dintre initiatori, a explicat in ce consta acest nou sistem: un partid sau o alianta politica prezinta o lista de candidati iar alegatorii opteaza pentru unul dintre ei. Desi il avantajeaza, PRM nu este de acord cu introducerea votului nominal intrucat nici clasa politica si nici electoratul nu sunt suficient de pregatite pentru a recurge la aceasta metoda electorala, afirma deputatul Bolcas. "Privim cu circumspectie introducerea sistemului electoral pentru ca reprezinta instrumentul cel mai facil pe care-l poate folosi partidul de guvernamant pentru a se mentine la putere", considera liderul deputatilor PRM.

Propunerile PSD
@ Propune majorarea normei de reprezentare pentru alegerea Camerei si a Senatului care ar duce, automat, la scaderea numarului de parlamentari. @Raportul dintre numarul de deputati si senatori ar urma sa fie de 2/1.
@ Pentru Senat, PSD propune introducerea sistemului majoritar uninominal (cu unul sau doua tururi de scrutin). Acest lucru presupune infiintarea de circumscriptii uninominale, tot atatea circumscriptii, la nivel de tara, cat numarul de mandate de senator. Fiecare pardid isi inscrie un candidat in fiecare circumscriptie si castiga cel care a obtinut cele mai multe voturi. Daca va fi retinuta propunerea cu votul in doua tururi, in competitie raman primii doi clasati.
@ Pentru Camera, PSD avanseaza doua variante. Prima propune scrutinul mixt: pentru un numar de mandate alegerea deputatilor ar urma sa se faca prin scrutin majoritat uninominal (cu unul sau doua tururi de scrutin) iar restul deputatilor sa fie desemnati pe liste de partid, prin reprezentare proportionala.
@ Cea de-a doua varianta propune mentinerea sistemului actual - reprezentare proportionala cu liste blocate.
@ La Camera ar urma sa fie folosit sistemul d'Hondt (cu impartirea "resturilor" electorale la nivel de circumscriptie si nu de tara).

Codul electoral PNL
@ Camera Deputatilor si Senatul se aleg prin scrutin uninominal, in doua tururi de scrutin
@ La atribuirea mandatelor pentru candidatii partidelor politice, aliantelor politice si organizatiilor minoritatilor nationale se instituie un prag electoral national, care este cel cunoscut acum: 5% din voturi pentru partidele politice. Pentru aliante se adauga cate 3% pentru al doilea partid si cate unul pentru urmatoarele incepand cu al treilea.
@ Norma de reprezentare este de 90.000 de locuitori pentru un deputat si de 190.000 de locuitori pentru un senator.
@ Presedintele Romaniei este ales in mod direct de catre cetateni.
@Se infiinteaza Autoritatea Electorala Permanenta, ca institutie publica autonoma, constituita din cinci membri numiti pe o perioada de sase ani. AEP are in subordine o comisie pentru conturi de campanie si finantare politica.
@ Se infiinteaza Colegiile uninominale, delimitate de Autoritatea Permanenta Electorala si circumscriptiile electorale, cate una la nivelul fiecarei regiuni.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO