Politică

Puterea îşi reface majoritatea în Senat, la 2 ore după ce o pierduse

Lovitură de teatru: Puterea îşi reface majoritatea în Senat, la 2 ore după ce o pierduse

Autor: Iulian Anghel

30.05.2011, 19:29 4371

Fostul senator PSD Ion Toma s-a înscris în această după-amiazăîn UNPR (partid care sprijină Guvernul Boc) refăcând, astfel, înaceeaşi zi, majoritatea puterii în Senat pe care o pierduse în urmademisiei senatorului Şerban Rădulescu din grupul parlamentar alPDL. UNPR nu a participat la alegeri, dar are parlamentari (12senatori şi 15 deputaţi) din rândul acelora care şi-au părăsitpartidele - în primul rând social-democraţi care au plecat din PSDdupă alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte.

În această după-amiază, Rădulescu îşi anunţase demisia din PDLpunând puterea în situaţia de a nu mai avea majoritate în Senat (69de senatori), ceea ce însemna că Guvernul nu mai putea să-şi treacălegile în această cameră, în cazul în care Senatul este camerădecizională. La câteva ore, Toma s-a înscris în UNPR refăcândastfel majoritatea de 69 de voturi necesară legilor organicepierdută prin plecarea lui Rădulescu.

Însă situaţia rămâne destul de încurcată la Senat. Situaţiaaduce aminte de cea din 2000 când fosta CDR nu a mai avutmajoritatea să-şi treacă legile, după plecări repetate alesenatorilor care o compuneau. Un număr de 12 senatori (9% dinnumărul total de 137 de senatori) au părăsit partidele pe listelecărora au fost aleşi în alegerile noiembrie 2008, funcţionând acumîn aşa numitul grup mixt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO