Politică

PSD se gandeste sa intampine Codul fiscal cu o motiune simpla

31.03.2005, 00:00 13


Grupul parlamentar PSD din Camera Deputatilor va lua in discutie introducerea unei motiune simple impotriva Guvernului, demers menit sa arate obiectiile acestui partid fata de modificarea Codului fiscal.


Daca se va concretiza, ar fi a treia motiune simpla pe care PSD o pregateste impotriva Cabinetului Tariceanu. Prima, cu privire la abuzurile din administratie, a fost respinsa luni de Parlament.


Mihai Tanasescu, presedinte al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, a atacat ieri pe fond ordonanta de modificare a Codului fiscal, precum si maniera de promovare a acestui act normativ.


Concret, Tanasescu sustine ca Guvernul a incalcat patru acte normative prin promovarea modificarii Codului fiscal: legea Codului fiscal, legislatia din domeniul transparentei, normele de tehnica legislativa, precum si Legea privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social.


Pe fond, Mihai Tanasescu apreciaza ca modificarea Codului fiscal va prejudicia atingerea tintei de inflatie pe acest an, va indeparta investitorii straini si va perturba mediul de afaceri prin lipsa de predictibilitate si de stabilitate a legislatiei.


Fostul ministru de finante, totodata vicepresedinte al PSD, a criticat introducerea accizului la energie, decizie ce va conduce la cresterea pretului acestui produs. "Noi nu suntem membri ai Uniunii Europene si am introdus un nivel maxim de acciz pe energie, in contextul in care exista state membre care nu au introdus inca aceasta taxa, urmand sa o aplice in 2009 sau 2010", a mentionat reprezentantul PSD.


Potrivit lui Tanasescu, majorarea accizelor se va regasi in cresterea preturilor, in inflatie si reducerea puterii de cumparare a populatiei.


Vicepresedintele PSD a criticat, de asemenea, unele masuri aprobate in Codul fiscal, printre care modifi-carea modului de impunere a veniturilor aferente contractelor cu plata in rate si castigurilor pe piata de capital. In urma cu o saptamana, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal.


Actul normativ prevede o serie de majorari de accize si impozite, cu aplicabilitate de la 1 aprilie si 1 mai, care vizeaza cresterea veniturilor bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO